SDC inviterer til fusioner

Direktøren for Sparekassernes Data Center, SDC, vil gerne fusionere med de øvrige, mindre selskaber, der driver IT-systemer for den finansielle sektor. Der er store summer at spare ved at gå sammen, og det vil komme ejerne - de mindre pengeinstitutter - til gode, siger direktør, Jørgen Giversen.

Direktøren for SDC (Sparekassernes Data Center), Jørgen Giversen, sender nu en åben invitation til de øvrige selskaber, der driver IT-systemer for den finansielle sektor.

Jørgen Giversen opfordrer dem til at gå ind i samarbejde eller fusioner, som kan spare deres ejere - de mindre pengeinstitutter - for betragtelige summer og dermed stille dem bedre i konkurrencen med Nordea og Danske Bank.

SDC har netop droppet et joint venture med WM-data. I stedet outsourcer SDC driften af IT-systemerne for de 80 pengeinstitutter, der ejer selskabet, til IBM.

- Men jeg havde gerne set, at de finansielle centre havde slået sig sammen, siger han.

Med det henviser han til Bankdata, BEC (Bankernes Edb Central) og JN Data. Bankdata har Sydbank som dominerende ejer, mens BEC blandt andre betjener Arbejdernes Landsbank og Amagerbanken, og JN Data driver IT for Jyske Bank og Nykredit.

Jørgen Giversen gør opmærksom på, at det er SDC's bestyrelse og ikke ham selv, der skal træffe en endelig beslutning om at indgå i fusioner. At han lufter sine synspunkter over for Computerworld Online betragter han som et af sine egne bidrag til processen.

Nødvendigt at blive større

Ifølge Jørgen Giversen blev tanken om at fusionere de danske bank-IT-selskaber første gang luftet for ti år siden. Endnu har det ikke ført til noget, og derfor førte SDC heller ikke forhandlinger med BEC, Bankdata og JN Data, da det stod klart, at skilsmissen med WM-data var på vej. Men Jørgen Giversen gør opmærksom på, at de andre selskaber kender hans holdning.

Den åbne invitation til fusionsdrøftelser skyldes ikke mindst konkurrencen mellem de danske pengeinstitutter. Danske Bank, blandt andet gennem DMdata, og Nordea sidder ifølge Jørgen Giversen på 85 procent af bank-IT-markedet. De øvrige fire selskaber deles om 15 procent.

SDC selv har et datacenter med 4000 MIPS (millioner instruktioner per sekund). Ifølge Jørgen Giversen skal der omkring 10.000 MIPS til, inden de nødvendige stordriftsfordele kan høstes.

- Vi erkender, at det er nødvendigt at blive større, og vi er endda det største af de fire selskaber, siger Jørgen Giversen.

Mere at spare på udvikling

Så har han endda kun talt om IT-drift.

- Der er endnu mere at spare inden for udvikling. I dag udvikler Nordea og Danske Bank to systemer, der dækker 85 procent af markedet. Vi andre fire skal udvikle fire systemer, der dækker de resterende 15 procent, forklarer Jørgen Giversen.

SDC's hidtidige partner, WM-data, mener ikke engang, at det er tilstrækkeligt, hvis de fire små spillere på bank-IT-markedet finder sammen.

- På længere sigt skal man op på et helt andet niveau af stordrift for at være konkurrencedygtig, fastslår administrerende direktør Jesper Scharff.

Det lykkedes onsdag eftermiddag ikke at få kommentarer fra hverken Bankdata, BEC eller JN Data.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere