Artikel top billede

Print på vej tilbage til kanalen

Traditionelle it-forhandlere ser ud til at blive HPs redningskrans efter at print- og kopimarkedet er gået i sort.

De print- og kopiforhandlere, som de seneste år har tegnet markedet med mere eller mindre kreative leasing-ordninger er under pres, mens partnere med en sund kundebase til gengæld markerer sig stærkere. Det siger direktør i HPs print-division Peter Koch, når han bliver bedt om at give sin diagnose af det kriseramte printermarked.

»Der er mange af de traditionelle print- og kopiforhandlere, som sidder med en overbelånt kundebase. De har svært ved at sælge, når kunderne i forvejen sidder med en maskine, som de skylder en masse penge i. Omvendt ser vi, at de traditionelle it-partnere blomstrer op på printområdet, fordi de ikke har nogen finansielle lig i lasten,« siger Peter Koch, som peger på selskaber som Atea, Dustin, Datacon, Comm2 og fynske Copycare som nogle af de forhandlere, som klarer sig fornuftigt på et ellers presset marked.

»En del partnere spørger sig selv: Hvorfor ikke bruge vores styrke over for kunderne til også at levere løsninger på print,« fortæller Peter Koch, som også forudser, at det bliver
de specialiserede forhandlere, der vil trække udviklingen på printermarkedet.

Sund udlusning

Et eksempel på specialisering er forhandleren Digital House, som netop er blevet købt af Canon. Direktør Jesper Stahl mener, at det er sundt, at der nu bliver »luset ud« blandt print- og kopiforhandlerne.

»Finansieringsselskaberne er på kort tid gået fra meget varmt til meget koldt vand. Det er rigtigt sundt, men det er naturligvis en tilpasning, hvor det gør ondt på nogle spillere. De konkurrenter, som er blevet holdt oppe af finansieringsselskaber har sværere ved at drive deres forretning nu. Det giver lidt mere plads til sådan nogle som os, som står på flere ben,« siger direktør Jesper Stahl, Digital House.

Han mener, at en del af de konkurser, som har ramt printerforhandlere hen over foråret og sommeren, skyldes kombinationen af lidt for kreative leasing-modeller samtidig med at kunderne stiller krav om en bredere produktpalette.

Bundne kunder

Hos forhandleren Netsolutions Aps har man indenfor det seneste halve år omlagt sin forretning fra at være totalleverandør til at fokusere på server-storage og printløsninger. Salgsdirektør Oktay Ilgöy har svært ved at skjule sin forbavselse over nogle af de gamle leasingkontrakter, som han har set hos sine nye printkunder.

»Når vi kommer ud til kunderne og ser de kontrakter, de allerede har, er det helt vanvittige priser, de har forpligtet sig til at betale. Jeg har set tilfælde, hvor kunder betaler to millioner kroner for at have fem kopimaskiner stående, og selvom det naturligvis er forbruget, der afgør, hvad de skal betale, er jeg ret sikker, at jeg kan gøre det for det halve,« siger Oktay Ilgöy.

Han nævner eksempler på kunder, som har indgået all-in print- og kopiaftaler, som binder dem til et bestemt antal brugere over en flerårig periode. Hvis kunden på et senere tidspunkt skærer ned i antallet af medarbejdere, hænger de på udgifterne til en løsning som er overdimensioneret i forhold til behovet.

»Leasingløsninger vil stadig være i markedet, men problemet er, at nogle forhandlere har solgt hele pakker, som kunderne ikke har kunnet gennemskue. Vi er naturligvis interesserede i at hjælpe kunderne med en samlet løsning, men hvis de oplever, at vi snyder dem på printdelen, mister vi jo resten af forretningen. Vores model er, at man betaler for det, man bruger. Det er nok fordi, vi har en ballast som forhandler af tilbehør, at vi er vant til at tænke på den måde,« siger Oktay Ilgöy.

I den seneste udgave af CRN kan du læse mere om situationen på print- og kopimarkedet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere