Minister forsvarer venne-kontrol

Det er i orden, at to af de tre medlemmer i den uvildige gruppe, som skal følge statens skandaleramte lønsystem, har haft topposter hos systemets leverandør, CSC. Det fastslår finansminister Thor Pedersen.

Det bekymrer ikke finansminister Thor Pedersen, at to af de tre personer i den gruppe, der er sat til at følge det skandaleramte lønsystem, Statens Lønsystem, tidligere har indtaget topposter hos systemets leverandør - CSC.

Som beskrevet i IT-avisen ComON i sidste uge, er både en tidligere bestyrelsesformand og en tidligere direktør for det firma, der står for udviklingen af SLS til det offentlige, sat til at holde opsyn med SLS-projektet.

Det udskældte it-system, Statens Lønsystem (SLS), har været 13 år undervejs og har indtil videre kostet skatteyderne knap 430 millioner kroner. For at kunne holde snor i projektet, nedsatte finansministeren kort efter sin tiltrædelse en gruppe på tre personer, der fik til opgave at følge projektet og hvert kvartal rapporterer til ministeren og Folketingets Finansudvalg.

Formanden for SLS-følgegruppen, Erik Bonnerup, var bestyrelsesformand for Datacentralen frem til 1983. Datacentralen blev siden solgt til det amerikanske CSC og hedder i dag CSC Danmark. Det andet medlem af følgegruppen, Hans Henrik Høgsbro Østergaard, var fra 1988 til 1995 direktør for Datacentralen, indtil det blev solgt i 1995. SLS-projektet blev søsat i 1991 - mens Hans Henrik Høgsbro Østergaard sad i direktør-stolen.

I et svar til IT-avisen ComON fastslår finansminister Thor Pedersen, at han ikke finder sammensætningen af SLS-følgegruppen problematisk.

»Såvel Erik Bonnerup som Hans Henrik H. Østergaard varetager en rent professionel opgave som eksperter i følgegruppen. Det er derfor min vurdering, at Erik Bonnerup og Hans Henrik H. Østergaard vil kunne give en uvildig vurdering af projektet, ligesom deres medlemskab af følgegruppen er i overensstemmelse med inhabilitetsreglerne,« skriver finansminister Thor Pedersen.

Han understreger desuden at Erik Bonnerup ikke siden sin tid som bestyrelsesformand har været involveret i ledelsen af Datacentralen/CSC, og at Hans Henrik Høgsbro Østergaard siden sin afgang som direktør ikke har haft forbindelse til selskabet.

Professor i forvaltningsret på Aalborg Universitet, Claus Haagen Jensen, bekræfter finansministerens udlægning af habilitetsreglerne i forvaltningsloven.
»Reglerne kan slet ikke bruges i denne sammenhæng, fordi medlemmer kun modtager oplysninger og rådgiver. Det er kun i forbindelse med afgørelser og kontraktforhold, at habilitetsreglerne kunne finde anvendelse,« siger Claus Haagen Jensen til IT-avisen ComON.

Udover fortiden hos SLS's leverandør, så sidder Erik Bonnerup desuden i Dansk IT's fagråd om organisation og it sammen med Annelone Jensen fra Økonomistyrelsen. Hun er styrelsens projektleder på SLS-projektet og har også tidligere arbejdet i Datacentralen. Før SLS-projektet ledede hun blandt et andet stort offentligt it-projekt, VUE, der var budgetteret til at koste 45 millioner kroner men endte med en slutregning på 350 millioner kroner




IT-JOB

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

IT-systemadministrator søges til GEUS

PensionDanmark

Business Tester
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere