Myndighederne tæt på indgreb mod TDCs fiber-priser

Voldsomme prisstigninger får næppe lov at holde.

Forleden modtog private kunder hos det lille bredbåndsselskab Jay.net et kedeligt brev: Priserne på Jay.nets fiberbredbånd stiger med næsten tyve procent, valgmulighederne i hastigheder fjernes, og de før så fede upstream-forbindelser afskaffes, og kunderne kan maksimalt få 10 Mbits upload hastighed på deres fiberfirbindelse.

”Som bekendt har TDC overtaget det tidligere DONG Energy fibernet. Overtagelsen træder officielt i kraft den 1. januar 2011. Som følge heraf er vi desværre nødsaget til at ændre vores priser, og de produkter som vi kan tilbyde,” hedder det lakonisk i brevet.

I sidste måned kunne Berlingske Tidende fortælle, at Telenor, der også har lejet sig ind på det gamle DONG net, er blevet så presset af TDCs nye priser, at selskabet har valgt at opsige abonnementet hos 1000 fiber-kunder, som man ikke mere kan levere til. Også Waoo – elselskabernes fælles fiberfirma, har klaget sig voldsomt over, at TDC har hævet DONGs priser på at leje fiber så meget, at der både er tale om fordoblinger og tredoblinger af de oprindelige priser.

Men de høje priser holde næppe længe .

Hos IT- og Telestyrelsen fortæller kontorchef Helle Bøjen Larsen, at styrelsen er langt fremme i overvejelserne om et indgreb vedrørende TDC’s en gros-udlejning af fibernettet.

Før jul traf IT- og Telestyrelsen afgørelse over for TDC’s andre aktiviteter vedrørende en gros-udlejning på bredbåndsområdet. Efter TDC har købt Dong Energys fibernet har styrelsen sendt et udkast til afgørelse, der omfatter fibernettet, i høring. (se udkast og høringssvare her.)

I dag ligger processen der, hvor delafgørelsen har været i høring, og høringssvarene er indkommet og nu er ved at blive behandlet af styrelsen.

”Sådan som det er lige nu, er fibernettet ikke omfattet af regulering. Men vi regner med at komme med en endelig beslutning om eventuel regulering i løbet af meget kort tid – formentlig i denne måned,” siger kontorchefen.

Hvis TDC bliver reguleret, vil en beslutning rumme en prismodel for, hvad TDC kan tillade sig at tage for at udleje fibernettet. Den vil sandsynligvis kunne træde i kraft efter udgangen af første kvartal næste år – frem til det vil der gælde en særlig prismodel i en overgangsperiode, oplyser Helle Bøjen Larsen.
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere