Datatilsynet tillader sms fra det offentlige

Nu er der regler for, hvornår det offentlige må sende sms-beskeder til borgerne.

”Husk din aftale [dato/kl.] på [X] Hospital, [adresse], Diabetesambulatoriet, indgang [Y]. Evt. afbud på [tlf.nr./e-mailadresse].”

Det er blot ét eksempel på en huskebesked, som det offentlige nu kan sende til borgerne pr. sms. De digitale prik på skulderen på 140 tegn vil fremover sandsynligvis kunne spare det offentlige penge, fordi borgerne sandsynligvis vil blive bedre til at huske deres aftaler. Samtidig føler borgeren, at han eller hun får en service fra det offentlige, lyder et argument.

Tidligere har Version2 skrevet, at Datatilsynet spændte ben for en sms-ordning i Københavns Kommune. Problemet var, at sms-beskeder sendes over et åbent netværk, og Persondataloven siger, at der ikke må sendes ukrypterede følsomme oplysninger over åbne net. Men Datatilsynet understreger, at datamyndigheden aldrig har givet et evigt nej til sms-huskebeskeder.

"Vi har faktisk aldrig sagt nej, og vi håber, at vi har fundet et fornuftigt snit med de retningslinjer, som vi nu har lagt frem," siger Lena Andersen, kontorchef i Datatilsynet, til ComON.

Reglerne for brug af sms fraviger de generelle krav for kommunikation mellem det offentlige og brugerne. Datatilsynet giver altså en form for særregler for sms-kommunikationen.

Krav til løsninger
Sms-løsningerne skal leve op til en række krav, før de er tilladte over åbne net.

For at få lov til at sende sms-beskeder skal den offentlige afsender have indhentet samtykke fra borgeren.

"Borgeren skal klart have sagt ja til, at sms eller e-post benyttes til servicebeskederne," skriver Datatilsynet i de nye retningslinjer.

Oplysninger om cpr-numre må ikke indgå i beskeden, og der må ikke være information om andre end borgeren selv eller dennes børn.

Der skal være sikkerhed for, at mobilnummeret vitterligt tilhører den rigtige borger, og derfor skal ordningen NemSMS benyttes - eller en anden ordning med et tilsvarende sikkerhedsniveau.

Hvis der er tale om indhentelse af oplysninger til en sagsbehandling, må det ikke være over en ukrypteret løsning, skriver Datatilsynet. Sms-beskeder er som udgangspunkt ikke krypterede.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere