Klumme: Fra åbne standarder til rent kaos?

Offentlige myndigheder skal nu anvende åbne standarder for software. Den beslutning er jo et rigtigt nytårsforsæt, men mon regeringen vil fortryde det, før året er omme? Spørgsmålet stilles af udvikler Jan Ishoj Nielsen.

Som softwareudvikler går jeg klart ind for politiske tiltag, der kan fremme konkurrence, interoperabilitet, fleksibilitet og langsigtet adgang til offentlige registre. I denne beslutning er disse mål dog blevet reduceret til et simpelt krav om åbne standarder.

Åbne standarder er et af midlerne til at nå disse mål, men der er hverken tale om den eneste eller altid den bedste måde.

Bedre bliver det ikke af, at regeringen har valgt en overordentligt snæver definition af åbne standarder, der med sikkerhed vil skabe problemer. Jeg er derfor bange for, at dette nytårsforsæt kan forringe offentlige it-løsningers funktionalitet.

Danmark har i aftalen om anvendelse af åbne standarder opstillet en række kriterier, der skal være opfyldt, for at en standard kan betegnes som "åben".

En åben standard skal for det første være veldokumenteret, hvilket betyder, at den skal være fuldstændigt specificeret og offentligt tilgængelig. Standarden skal for det andet opfylde kriteriet om ubegrænset anvendelse, dvs. at den skal være frit tilgængelig uden økonomiske, politiske eller juridiske begrænsninger i implementering og anvendelse.

En åben standard skal for det tredje være standardiseret og vedligeholdt i et åbent forum via en åben proces (dvs. af en standardiseringsorganisation).

Det er så her, problemerne opstår. For fra den 1. januar vil en lang række helt almindelige teknologier ikke længere kunne anses for at være virkeligt åbne ifølge definitionen i den danske aftale. For eksempel vil alle Wi-Fi-netværk, der gør brug af Enhanced Wireless Consortiums (EWC) standard, ikke være "it-løsninger baseret på en åben standard", fordi de bygger på en standard, der benytter patenteret teknologi til kontrol af fremstillingen af chipsæt. Det er klart i strid med betingelserne i aftalen om, at standarderne skal være "uden økonomiske, politiske eller juridiske begrænsninger".

Bluetooth, som er en standard udviklet af Ericsson, er desuden underlagt licens og vil måske ikke opfylde kriterierne. Betyder det, at disse teknologier slet ikke vil kunne anvendes i den offentlige forvaltning?

Når regeringen sætter lighedstegn mellem åbne standarder og gratis standarder, er den ikke bare med til at bremse innovation og underminere dansk industri. Den tilsidesætter også sit eget overordnede mål for it-anvendelsen, nemlig at tjene borgerne.

Definitionen er desuden så snæver, at staten også vil være afskåret fra at indføre en lang række open source-produkter og -standarder. Ogg Vorbis er det mest kendte open source-lydfilformat og understøttes af mange former for softwareprogrammer og forbrugerelektronik. Der er fremsat forslag om, at Internet Engineering Task Force godkender Ogg som standard, men efter mere end fire år er det stadig ikke sket.

Den nye politik vil betyde, at man ikke kan anvende Ogg-formatet. Der er ingen tvivl om, at Ogg er åbent nok til, at offentlige myndigheder kan benytte det og nå deres mål. Det er bare ikke en "åben standard" endnu.

Et andet problem er, at staten allerede har vanskeligt ved at udvikle store offentlige it-projekter, og kravet om åbne standarder vil gøre det endnu vanskeligere. Både Arbejdsmarkedsstyrelsens edb-system, Amanda, og det elektroniske billetsystem, Rejsekortet, har været ramt af store overskridelser af konsulentbudgetterne og overskredne tidsfrister.


Hvis udviklingen af denne type systemer kompliceres yderligere - ved at man forsøger at opbygge dem omkring allerede eksisterende åbne standarder, der måske ikke helt opfylder systemets behov - kan det resultere i endnu flere fejlslagne offentlige it-projekter.

Softwareudvikling er en drivkraft for den økonomiske, samfundsmæssige og teknologiske udvikling. Vil man skabe innovation på softwareområdet og give offentlige myndigheder flere valgmuligheder, gøres det bedst ved at lade mange softwarevirksomheder og licensmodeller konkurrere på kvaliteten.

Beslutninger om offentlige indkøb bør være teknologi neutrale, så offentlige myndigheder får mulighed for at basere deres softwareindkøb på kvalitet frem for faste præferencer. Ellers risikerer vi at ende i en situation, hvor obligatoriske åbne standarder i det offentlige fører til rent kaos for borgeren.

Jan Ishoj Nielsen skriver på vegne af interresseorganisationen Association for Competitive Technology. Orgnaisationen oplyser, at den repræsenterer små og mellemstore it-virksomheder. Blandt dens medlemmer er Microsoft.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere