Verdens første flydende vindmølle installeret

Verdens første flydende vindmølle er sat i drift 12 km sydøst for Karmøy i Norge. Den nye teknologi betyder at vindmøller kan installeres selv på dybt vand.

Det kan være svært at finde placeringer til vindmøller på land, hvor der skal tages hensyn til naboer, landskab og dyreliv, og derfor er det oplagt at installere vindmøller på havet. Men det kræver at offshore-vindmøllerne monteres fast på havbunden og fungerer dermed kun på lavt vand nær kysterne – på vanddybder over 30-50 meter bliver fundamenterne meget dyre.

Nu har Siemens og StatoilHydro fundet en løsning på dette problem. De har installeret verdens første flydende vindmølle på ca. 220 meters vanddybde omkring 12 km sydøst for Karmøy i Norge. Den flydende vindmølle kan ses i aktion i denne video hos BBC. Den har en rotordiameter på 82 meter og er tilsluttet det lokale elnet.

Det såkaldte Hywind-projekt skal testes gennem de næste to år. Vindmøllen bruger en flydende stålkonstruktion fyldt med ballast, som rækker 100 meter ned under havoverfladen og fastgøres til havbunden med tre ankerkabler.

Der er udviklet et særligt kontrolsystem til at håndtere de forhold, som er forbundet med den flydende struktur. Det avancerede kontrolsystem udnytter især vindmøllens evne til at dæmpe de bevægelser i det flydende system, som er forårsaget af bølgerne.

De flydende vindmøller er egnet til installation på vanddybder helt op til 700 meter. En detaljeret beskrivelse af konceptet findes hos Siemens.
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere