Venner kontrollerer venner i sag om statsligt it-system

To af de tre medlemmer i den uvildige gruppe, som Finansministeren har nedsat til at følge SLS-projektet, har en fortid hos systemets leverandør, CSC.

Kort tid efter sin tiltræden som finansminister i november 2001 nedsatte finansminister Thor Pedersen en følgegruppe til at overvåge den fortsatte udvikling og implementering af Statens Lønsystem (SLS). De tre medlemmer af følgegruppen, som hvert kvartal afleverer en redegørelse til finansministeren og Folketingets finansudvalg, er alle sammen tæt knyttet til de institutioner, virksomheder og enkeltpersoner, som er ansvarlige for SLS-projektet

Formanden for den tre mand store følgegruppe, Erik Bonnerup, er således tidligere departementschef i Finansministeriet. Det er dette ministerium som Økonomistyrelsen, der har ansvaret for SLS, hører under. Samtidig er han tidligere bestyrelsesformand for det it-firma, der står for udviklingen af SLS.

Det er it-firmaet CSC, der i samarbejde med Økonomistyrelsen har stået for udviklingen af SLS. Da arbejdet med SLS startede tilbage i 1991 hed firmaet Datacentralen og var 100 procent ejet af staten.
Fra 1977-84 var Erik Bonnerup departementschef i Finansministeriets administrationsdepartement, der havde til opgave at arbejde med den statslige administrations forenkling og rationalisering samt brugen af IT. Det var i den forbindelse, at han bestred posten som bestyrelsesformand i CSC.

Følgegruppens andet medlem, kommitteret i Finansministeriet, Hans Henrik Høgsbro Østergaard, var direktør for Datacentralen fra 1988 frem til salget til CSC i 1995. Han var således i chefstolen for Datacentralen da SLS blev igangsat i 1991. Fra 1995 - 1997 var han medlem af bestyrelsen for et andet stort skandaleramt statsligt it-projekt, Undervisningsministeriets VUE-Center. Det var budgetteret til at koste 45 millioner kroner, men den endelige regning lød på 350 millioner kroner. Hans Henrik Høgsbro Østergaard har ikke ønsket at kommentere sagen over for IT-avisen ComON.

Både Erik Bonnerup og Hans Henrik Høgsbro Østergaard var i år 2000 med i den gruppe af eksperter, der for Teknologirådet udarbejdede en rapport om statslige it-fiaskoer. Med i gruppen var også den nuværende chef for SLS-projektet, kontorchef Annelone Jensen fra Økonomistyrelsen og CSC's storkundechef Martin Toft Hansen. Finansministeriets øverste embedsmand, departementschef Karsten Dybvad, der på dette tidspunkt var direktør i Økonomistyrelsen, var også medlem af gruppen.

Erik Bonnerup og chefen for det projekt han er sat til at holde et vågent øje med, Annelone Jensen, ses stadig. De er således begge to medlemmer af Dansk IT's fagråd om organisation og it. Her har de selskab af to CSC-direktører og en seniorkonsulent fra konsulentfirmaet Devoteam Fischer & Lorenz - det konsulentfirma som i 2003 udarbejdede en 151 sider lang rapport om problemerne med SLS.

»Vi mødes fire gange om året i en anden faglig sammenhæng,« siger Erik Bonnerup om hans og Annelone Jensens medlemskab af fagrådet.

Følgegruppens tredje medlem er Finansministeriets budgetchef Mogens Pedersen. Hans arbejdsopgave i ministeriet er blandt andet at holde øje med bevillingerne til ministeriets styrelser, herunder Økonomistyrelsen. Som medlem af SLS-følgegruppen skal han således overvåge om de bevillinger han selv har været med til at administrere, bliver brugt hensigtsmæssigt.

Finansminister Thor Pedersen har over for IT-avisen ComON ikke ønsket at kommentere sammensætningen af SLS-følgegruppen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere