EU-lande skal samarbejde om digital forvaltning

EU-landene er blevet enige om at arbejde for interoperabilitet og reducering af bureaukratiet i den digitale forvaltning.

Det skal være lettere at udveksle elektroniske dokumenter mellem EU-landene, der skal være færre bureaukratiske barrierer og dermed færre omkostninger, og det skal sikres at de digitale borgertjenester er tilgængelige for alle, også de økonomiske og sociale randgrupper. Det er essensen i en erklæring, der blev vedtaget torsdag på en EU-ministerkonference om e-government i Lissabon.

Den fælles ministererklæring understreger at der skal arbejdes for at skabe flere offentlige digitale tjenester for borgere og virksomheder, og der skal udveksles erfaringer mellem EU-medlemmerne og lande i andre dele af verden, ikke mindst Afrika.

Erklæringen får en positiv modtagelse i it-branchen. It-leverandøren Unisys håber at ministrene vil sætte skub i ideen om at etablere et fælles »borger-service-kort«, som vil kunne fungere på tværs af lande. Det fælles offentlige/private borger-service-pas blev foreslået af en arbejdsgruppe under Teknologirådet i Januar 2007.

»Der er brug for initiativer som et fælles offentlig "Borger-service-kort" for at få Danmark på rette spor I forhold til at være det mest digitaliserede samfund. Adskillige undersøgelser har vist at Danmark ikke længere bliver set som førerende på digitaliserings-områderne. Og det er synd - vi har alle muligheder for at sætte os i førersædet - men manglende politisk vilje og handlingslammethed er grundlæggende skyld i at vi ikke høster de samme digitale gevinster som så mange andre lande har gjort,« siger Christian Wernberg-Tougaard, europæisk ansvarlig for innovation i Unisys.

EU-ministrene understreger også i deres erklæring, at der skal arbejdes for at involvere borgerne i de politiske processer og gøre dem mere gennemskuelige. Den digitale forvaltning skal ikke være forbeholdt en lille priviligeret it-elite.

»Samtidigt er det yderest positivt at se at e-inklusion er højt på listen over indsatsområder - selv i Danmark er der problemer med at få tilstrækkelige it-kundskaber ud til borgerne til at de trygt kan anvende alle det digitale service samfunds muligheder. Storstilet læringsindsatser - specielt i folkeskolen - er nødvendig for at drive en fremtidssikker udvikling af de danske it-kompetencer,« siger Christian Wernberg-Tougaard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere