Artikel top billede

Danske og kinesiske forskere sammen om indlejret software

Et nyt dansk-kinesisk forskningscenter i indlejret software støttes med 15 millioner kroner.

Nu skal danske og kinesiske forskere arbejde sammen om at gøre hverdagens softwarestyrede apparater og systemer mere pålidelige. Der skal etableres et nyt dansk-kinesisk grundforsknings-center i indlejret software, som støttes med 15 millioner kroner fra Danmarks Grundforskningsfond.

"Når vi puljer de danske kræfter på det her område, er vi med fremme blandt de bedste i verden. Her får vi via samarbejde med meget dygtige kinesiske forskere mulighed for at komme endnu længere ud med noget, som vi har arbejdet på i dansk og europæisk sammenhæng i en årrække," siger professor Kim Guldstrand Larsen fra Aalborg Universitet, der skal lede den danske del af projektet.

Indlejrede softwaresystemer bruges til at styre alt fra den automatiske bom i parkeringshuset til billetautomaten på togstationen og mobiltelefonen.

I fremtidens bolig vil de også overvåge og justere temperatur, varme og lys, og de vil gøre fremtidens biler i stand til at "snakke” med hinanden om vejens beskaffenhed og den optimale hastighed uden sammenstød.

”Der er en tydelig trend i retning af, at alle de her indlejrede systemer i de enkelte apparater bliver sat til selv at kommunikere med hinanden på kryds og tværs for at finde ud af, hvordan en given opgave bedst kan løses. Systemerne kommer til at indgå i store selv-organiserende netværk, som går under betegnelsen cyber-fysiske systemer,” siger professoren.

De danske forskere har tidligere blandt andet arbejdet med software til insulinpumper, hvor pålidelighed er helt afgørende.

”Hvis vi indretter os med endnu flere af den type it-systemer, nytter det ikke, at de fejler. De bliver rygraden i fremtidens samfund, så det er vigtigt, at de er pålidelige, brugbare, effektive, fejltolerante og modstandsdygtige over for hacker-angreb,” siger Kim Guldstrand Larsen.

Danmarks Grundforskningsfonds og den kinesiske forskningsfond NSFC etablerer samtidig to andre centre. Dels et ”Center for the Theory of Interactive Computing” (CTIC), der skal ledes af professor Peter Bro Miltersen fra Aarhus Universitet, og dels et ”Center for Applications of Algebraic Geometry of Coding Theory and Cryptography” med docent Tom Høholdt fra DTU-Matematik.

De tre dansk-kinesiske forskningscentre skal etableres i starten af 2011. Der bruges samlet 45 mio. kr. i de næste tre år på etableringen af de nye centre.

”Der er meget store perspektiver i at samarbejde med en af verdens væsentligste forskningsnationer som Kina, og vi har høje forventninger til forsknings-resultaterne på de tre nye centre” siger Klaus Bock, bestyrelsesformand i Danmarks Grundforskningsfond.

CTIC skal bedrive grundforskning inden for teoretisk datalogi, hvor man skal fokusere på de fire områder kompleksitetsteori, kryptologi, kvanteinformatik og algoritmisk spilteori.

Det nye center for algebraisk geometri skal udvikle nye fejlrettende koder og kryptografi til fremtidens hurtige kommunikations-systemer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere