Artikel top billede

Nye tele-firmaer slås om 3G-frekvenser

Ny auktion over frekvenser som kan bruges til mobilt bredbånd.

Flere selskaber vil have fat i frekvenstilladelser, som kan bruges til mobilt bredbånd med 3G-teknologien CDMA.

De populære frekvensblokke ligger i båndet 450-470 MHz. I dag ejes de af det skandinaviske internetselskab Net1, som tidligere hed ICE i Danmark. Net1 bruger de vidtrækkende frekvenser til at tilbyde landboere, sommerhusejere og sejlere stabilt mobilt bredbånd med en relativt lille båndbredde.

Frekvensen udløber ved udgangen af i år, og nu har et andet, anonymt selskab meldt sin interesse for frekvenserne. Derfor vil IT- og Telestyrelsen afholde en frekvensauktion inden årets udløb.

Frekvenserne i det lave frekvensbånd er gode til at nå langt ud med en lille båndbredde. Derfor er det sandsynligt, at det danske telefirma Dancell, som er i gang med at lave maritimt bredbånd til skibe i Nordsøen, er den anden byder på frekvenserne. ComON har kontaktet Dancells direktør, Erik Hornung, men har ikke fået svar på, om Dancell er den anden byder.

Opdateret torsdag: Erik Hornung afgik midt i september ved døden, hvilket forklarer, at han ikke kunne nås på hverken telefon eller mail. ComON har siden uden held forsøgt at få en kommentar fra Dancell.

En anden konkurrent kunne være Skyline, som tidligere hed Clearwire. Selskabet tilbyder ligesom Net1 internet til udkantsområder, men over en helt anden teknologi, WIMAX. Skyline ville vanskeligt kunne bruge frekvensen, og firmaets tekniske chef, Michael Winter, afviser, at selskabet skulle være den nye konkurrent til frekvensen.

Frekvenserne kan også bruges til andre formål end 3G. Det er eksempelvis de digitale TETRA-radioer samt de ældre kommunikationsteknologier Fixed Wireless Access (FWA) og Orthogonal Frequency Division Multiplexing (OFDM).

Net1, den nuværende frekvensejer, vil forsøge at få fat på den næste frekvenstilladelse, som løber over de næste 15 år.

"Jo mere frekvens, jo bedre - hvis vi skal levere hurtigt mobilt bredbånd til vores kunder. Det siger sig selv," siger Andreas Kinell, direktør for Net1 i Danmark.

Han fortæller dog, at Net1 har to frekvenstilladelser. Firmaets hovedfrekvens udløber først i 2022.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere