Acer afviser oppustede pc-tal

De seneste to år har IDC og Gartner flere gange nedjusteret Acers salgstal. Også danske tal er fulde af fejl.

De to analysehuse Gartner og IDC har de sidste to år flere gange fejlskønnet Acers tal for salg af computere. Gartner har for nylig foretaget en global nedjustering af deres Acer-tal for samtlige kvartaler siden starten af 2008. Det fremgår af nyhedsbureauet Reuter, hvis afdeling på Taiwan har gennemgået tallene.

 

 
 

»Ud fra vores analyse, erfarede vi, at vores Acer-tal var større end virkeligheden,« meddelte Gartners Mika Kitagawa til Reuters.

Acer har ingen forklaring på, hvorfor både Gartner og IDC regner forkert. Acers globale talsmand Henry Wang ønsker ikke at forklare den millionstore fejltælling overfor Reuters.

I Danmark har Acers danske direktør Allan Sonne-Schmidt har heller ikke noget bud på på, hvorfor IDC flere gange tæller forkert, når de opgør Acers salgstal.

»Vi har ikke kontakt med IDC, så de tal må stå for deres egen regning« forklarer Allan Sonne-Schmidt.

Der har været flere store regnefejl i de syv kvartaler, som Gartner nu har nedjusteret deres oprindelige vurderinger af. I tredje kvartal af i år regnede Gartner 800.000 enheder forkert. Og mest voldsomt var det i de første tre måneder af i år, hvor Gartner nu mener, at Acer har solgt en million enheder mindre, end hvad analysehuset tidligere har meldt ud.

IDC retter igen danske Acertal
Både Gartner og IDC forsøger at rapportere, hvor mange enheder de enkelte producenter sælger i de enkelte lande, ved at indsamle tal for forhandlere og distributører foruden producenterne selv.

I Danmark har analysehuset IDC flere gange regnet forkert på Acers salgstal. I februar rettede IDC deres vurdering af Acers salg i nedadgående retning. Dengang var det salgstallene for tredje kvartal af 2008, der blev barberet 20 procent af. Og senest har analysehuset sat deres tal for andet kvartal af 2009 ned med 20.000 enheder.

Men selv om Acers nedgang på det danske marked bliver mere end opvejet af en anden rettelse af Acers salg i Norge og Sverige, der øger det samlede nordiske salg, får korrektionen alligevel Acer til at miste den førsteplads, som Acer dengang blev udråbt til som den største producent på det danske marked.

Senioranalytiker Anders Elbak står ved, at den første rettelse sker efter en decideret fejl, men han vil ikke overfor CRN forklare, hvordan den nye fejl er opstået. Han understreger dog, at der »intet odiøst er i, at der er forskel på præliminære og endelige tal«.

Flow
Hos Acer afviser Allan Sonne-Schmidt, at analytikernes nedjustering er et udtryk for, at Acer sælger mere til distributører og forhandlere, end markedet kan aftage. Han overdriver ikke sine salgsforventninger overfor distributørerne, så de vil fylde deres lagre med Acer, så producenten kan stå godt i salgsstatistikken.

»Vi fortæller intet til distributørerne om den forventede efterspørgsel,« siger Allan Sonne-Schmidt.

Det bekræfter de to Acerdistributører, Actebis og Rosenmeier Electronics begge overfor CRN. Administrerende direktør Jørn Rosenmeier hos den nordjyske distributør siger, at han ikke vil fylde sit lager for at pynte Acers statistik.

»Begge parter er interesseret i at ramme efterspørgslen. Hvis der er for mange af en vare på lager, vil det blokere for nye varer,« siger Jørn Rosenmeier.

Denne artikel kommer fra den trykte udgave af CRN, der udkom i onsdags.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere