Det nye våben mod terror: IT

Danske forskere vil afsløre terrornetværk ved hjælp af datamining af informationer fra internettet.

Var det en avanceret algoritme, der opdagede, at den nu fængslede amerikaner David Coleman Headly planlagde et terrorangreb mod Jyllands-Posten? FBI fortæller ikke detaljer om efterforskningen. Men ifølge danske forskere er det muligt at komme forbavsende langt blot ved at fodre en pc med store mængder efterretningsdata og informationer fra internettet.

Computeren som anti-terrormiddel er emnet for en workshop, som i går og i dag afholdes i Odense. Workshoppen, der besøges af internationale terrorforskere og top-akademikere, marker åbningen af det nye forskningscenter Counterterrorism Research Lab på Syddansk Universitet.

Det nye forskningscenter skal markere en opprioritering af den del af terrorforskningen, der handler om at kortlægge de mekanismer og mønstre, der fører til terror, ved populært sagt at mobilisere Bill Gates mod Bin Laden. Mere specifikt handler det om datamining og data management på højt niveau.

”Verdens efterretningstjenester har samlet en enorm mængde information fra forskellige kilder. Nu er der et påtrængende behov for at udvikle nye matematiske modeller og databehandlingsmetoder, der kan hjælpe med at analysere information og beregne effektiviteten af antiterroroperationer og –strategier,” hedder det i et oplæg til workshoppen.

Den nye forskningscenter skal beskæftige sig med Open Source-materiale, men det er ikke den form for open source, som Linux-entusiaster kender til. Open source skal i efterretningssammenhænge oversættes direkte: Altså åbne - det vil sige offentligt tilgængelige - kilder til information og oplysninger.

Brugen af datamining og avancerede matemastiske modeller til at afsløre skjulte sammenhænge i store datamængder er ingen ny disciplin.

Tilbage i de tidlige 1990’ere forsøgte IBM at markedsføre business intelligence og datamining-værktøjer med historien om den amerikanske supermarkedskæde, der havde banket omsætningen opad med tocifret procentrater blot ved at flytte øl-afdelingen hen i nærheden af afdelingen med bleer. Datamining af supermarkedets salgsdata havde nemlig vist, at bleerne oftest blev købt af fædrene snarere end mødrene, og ved at friste med en sixpack lige i de trætte fædres synsfelt kunne man let og elegant sende ølsalget kraftigt i vejret.

Fra sixpacks og bleer til planlægning og udførelse af terrorangreb er der selvfølgelig et stykke, men princippet er nogenlunde det samme. Dog er der langt endnu, før computeren, eller rettere: algoritmerne, bliver stand til at udpege, hvem der spænder selvomordsbæltet om livet, om hvem der ikke gør, fortæller en af de bærende kræfter bag det nye forskningscenter, lektor Nasrullah Memon:

”For os handler det om at udvikle redskaber til at påvise, hvem der er nøglepersoner i terrornetværkerne. Hvem er strategerne, der planlægger det, hvem er taktikerne, der sørger for penge, våben og træning, og hvem udfører planerne? Vi skal bruge matematiske metoder til at opspore og analysere informationerne. Disse data skal bruges til at støtte udregningerne af, hvad der kan ventes at ske i morgen,” siger han til Urban.

Forskerne vil blandt andet arbejde med kortlægning af de spor, mobiltelefoner efterlader. Størstedelen af terroristernes kommunikation sker over mobiltelefoner, fordi det er muligt at købe
sim-kort uden at registrere sig.

”Men inden i telefonerne er der software, som kan opspore en masse, så vi skal finde en måde at få fremskaffet den viden og de tekniske data, der ligger i mobilernes software,« fortæller Nasrullah Memon ifølge Urban

Usikkerheden er i analyserne er selvfølgelig en faktor, erkender han, men håbet er, at de danske forskere om tre har produceret så meget brugbart materiale, at efterretningstjenesterne rent faktisk kan få gavn det.

I første omgang er det kun data fra internettet der skal bruges til arbejdet med at få computervæktøjerne gjort fintfølende nok til at finde en håndgranat i en høstak.
 




IT-JOB

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

IT-systemadministrator søges til GEUS

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Generalist med flair for økonomi i projekter og drift

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Scrum Master
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere