Skal det danske internet reguleres?

Internettets fremtid er på spil, når tele-folk, eksperter samt EU-Kommissær Vivianne Redding i dag debatterer fordele og ulemper ved indgreb på nettet i København.

Regulering af internettet eller ej. Det er spørgsmålet på en storstilet konference om netneutralitet, som løber af stabelen i dag.

Bagmand bag konferencen er videnskabsminister Helge Sander, og han har fået en række eksperter og telefolk fra hele verden til at give deres besyv med.

Netneutralitet eller regulering af internettet gælder blandt andet spørgsmålet om, hvorvidt teleselskaberne have lov at prioritere eller filtrere kundernes trafik, og om alle bits på nettet skal behandles lige.

Blandt de indkaldte eksperter er topchef i Cisco Robert Pepper. Han pegede på, at fildeling og spil i dag har delt nettet op mellem en mindre gruppe storforbrugere, og den store gruppe af almindelige brugere. Ifølge en japansk statistik står ti procent af alle netbrugere for 90 procent af al trafik på nettet.

»Debatten om netneutralitet, som har raset i USA i mange år, handler om hvordan internettets informationer fremover skal kunne nås uhindret. Indtil videre har emnet dog kun været berørt ganske lidt i Europa. Med konferencen vil Videnskabsministeriet være med til at starte debatten, som dybest set er et spørgsmål om, hvorvidt internettet bør reguleres eller ej,« hedder det i en pressemeddelelse fra Telestyrelsen.

«Mit udgangspunkt er, at regulering kun kommer på tale, hvis der viser sig reelle problemer, som markedet og branchen ikke selv formår at løse. Men det afgørende for mig er, at forbrugerne har rimelige og gennemskuelige vilkår, præcis som på roamingmarkedet for mobiltelefoni. Det er min indgang til debatten,« siger Videnskabsminister Helge Sander i forbindelse med sin åbning af konferencen.

Videnskabsministeriet arrangerer konferencen i samarbejde med Itek under Dansk Industri, IT-Branchen samt Telekommunikationsindustrien i Danmark.

Hos Itek er man ikke overraskende ikke den store tilhænger af øget regulering:

»Fremtidens internet udvikles bedst på markedsvilkår - også når det drejer som om, hvilken tjenestekvalitet, internetudbyderne fremover skal tilbyde deres kunder. Der er ikke brug for offentlig regulering på området, hverken fra de danske myndigheder eller fra EU,« siger branchedirektør Tom Togsved, DI ITEK, der er branchefællesskab i DI for it-, tele, elektronik og kommunikationsvirksomheder.

Ifølge Itek er netneutraliteten på det seneste kommet under pres, fordi blandt andet deling af f.eks. musik og film over nettet, lægger beslag på en meget stor del at internettets kapacitet. Dermed sænker det samtidig kvaliteten af internettjenesterne for andre internetbrugere.

»Frem for at løse problemet med det overbebyrdede internet ved at myndighederne regulerer, hvordan trafikken på internettet skal foregå, bør det overlades til erhvervets aktører selv at løse problemstillingerne. Det er vigtigt for internetudbyderne at kunne prioritere trafikken selv for at kunne give egne kunder en rimelig tjenestekvalitet,« siger Tom Togsverd.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere