Facebook-spil bygger på svindel og bedrag

Spil som Farmville og Mafia Wars bruger alle tricks i bogen for at få fat i dine penge.

De populære Facebook-spil som Farmville, Mafia Wars og Pet Society har udviklet sig til en guldrandet millionforretning. De tre største udgivere af Facebook-spil, Zynga, Playfish og Playdom, har hver især en trecifret millionomsætning. Alene et spil som Zyngas Farmville har omkring 61 millioner brugere på Facebook.

Det ligner en fantastisk succeshistorie, som endnu en gang bekræfter, at sociale netværk er fremtiden på nettet – også når det gælder underholdning. Der er kun én lille skønhedsplet – firmaerne har en forretningsmodel, som i bedste fald kan betegnes som uetisk, og i værste fald er direkte svindel og bedrag.

Alle tre af de ovennævnte firmaer tilbyder virtuel valuta i deres spil, hvis spilleren accepterer forskellige tilbud. Det kan være at man skal tegne abonnementer på ringetoner, bestille en forsikring eller deltage i en undersøgelse, hvor man skal betale for at få resultatet.

Michael Arrington fra TechCrunch har kigget nærmere på Facebook-spillene og deres lyssky forretningsmodel i denne omfattende artikel. Han undrer sig over, at firmaer som Zynga bliver fejret for deres enorme succes.

”Den virkelige historie er ikke, hvordan disse nystartede firmaer har fået succes. Den virkelige historie er de fuldstændig uetiske metoder, de har brugt til at opnå denne succes,” skriver han.

Hemmeligheden bag firmaernes millionomsætning er forholdsvis enkel. Det er gratis at bruge spillene og det tiltrækker hele tiden nye spillere. Men for at klare sig bedre i spillet, for at stige til en højere level hurtigere eller opnå flere muligheder, skal man betale med virtuelle penge.

Disse penge kan man samle ved at acceptere forskellige former for tilbud – som alle har det til fælles, at de genererer leads og altså skaffer kunder til f.eks. videoudlejningsfirmaer, forsikrings-selskaber eller ringetone-sælgere.

Ved at tegne sig for at ringetone-abonnement for f.eks. 10 dollar om måneden for at få virtuelle penge i spillet ender den enkelte spiller med at betale langt mere, end man ville betale hvis man blot kunne købe de virtuelle penge direkte.

Firmaer som Zynga får naturligvis provision for alle de spillere, som f.eks. tegner et ringetone-abonnement – og en del af disse penge lander i sidste ende hos Facebook og MySpace i form af den annoncering, som Zynga bruger til at skaffe nye spillere på det sociale netværk.

”Der kan kun være én grund til, at Facebook og MySpace vender det blinde øje til, i stedet for at beskytte brugerne – de får en stor del af omsætningen tilbage fra udviklerne i form af annoncer. Hvis de stopper denne praksis, så skader de dem selv,” skriver Michael Arrington.

Han antyder at Zynga bruger mere end 250 millioner kroner om året på annoncer hos Facebook. Og det har hjulpet Facebook at få et positivt cash-flow langt hurtigere end forudsagt.

Selv direktøren for Zynga, Mark Pincus, indrømmer i dette interview, at han har brugt alle tricks i bogen for at skaffe omsætning. Herunder at lokke spillerne til at installere forskellige former for malware-lignende software, som ikke kan fjernes igen.

Spilfirmaerne lover nu at man vil rydde op og fjerne de useriøse tilbud fra spillene. Det kan være for sent – en class-action sag er på vej i de amerikanske retssale. Og så længe spil som Mafia Wars er gratis, er spilfirmaerne tvunget til at finde en anden måde at tjene penge på.

Det interessante spørgsmål er, hvor længe Facebook kan blive ved med at lukke øjnene for den underskov af useriøse udbydere af tredjeparts-applikationer, som indirekte er med til at finansiere det sociale netværk. I dette blogindlæg lover Facebook, at man fremover vil slå hårdere ned på svindel og humbug.
 

 

Få overblikket med ComONs nyhedsbrev. Tilmeld dig her.

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktur

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere