Udskældt copyright-lov fylder 10 år

For 10 år siden underskrev præsident Clinton den omstridte Digital Millenium Copyright Act i USA. Den udskældte lov får nu æren for web 2.0 revolutionen.

Tirsdag er det præcis 10 år siden den amerikanske præsident Bill Clinton satte sin underskrift under Digital Millenium Copyright Act (DMCA). Clinton husker muligvis denne måned for noget helt andet - Kongressen havde netop indledt en rigsretssag mod præsidenten - men for mange i internet-branchen var vedtagelsen af DMCA en skelsættende milepæl.

Loven skulle beskytte forfattere, musikere og andre rettighedshavere mod uautoriseret kopiering af deres værker online. Men den blev kritiseret for at være alt for restriktiv. DMCA gjorde det bl.a. ulovligt at forsøge at omgå enhver form for kopibeskyttelse, også selvom formålet kun er at lave en lovlig privatkopi. Og potentielle lovovertrædere blev truet med en bødestraf på op til 2.500 dollar.

DMCA har fået skylden for meget ondskab i de seneste ti år - uklare regler for internet-radio, pres på netudbydere for at fjerne copyright-beskyttet materiale - men måske har loven også haft en positiv effekt.

Det amerikanske tidsskrift Wired, der normalt har fingeren på pulsen i it-branchen, mener ligefrem at DMCA har skabt forudsætningen for web 2.0 revolutionen. Loven indeholder nemlig en paragraf, som fritager internet-udbydere, hosting-firmaer og net-tjenester for ansvaret for brugernes copyright-krænkelser.

Det eneste krav er, at firmaer som YouTube skal fjerne indholdet, hvis copyright-ejeren beder om det. Men selskabet kan ikke sagsøges eller gøres erstatnings-ansvarlig, blot fordi brugerne har uploadet piratkopierer.

Denne paragraf har sammen med Communications Deceny Act fra 2006, der giver en lignende immunitet hvis brugerne f.eks. skriver injurier eller lign., skabt forudsætningen for alt fra Digg til Wordpress, konstaterer Wired.

DMCA får også æren for dvd-revolutionen, fordi loven gjorde det ulovligt at omgå kopibeskyttelsen på dvd'er.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere