Artikel top billede

Tinglysnings-ofre har ringe udsigt til erstatning

Minister: Lang sagsbehandling bør ikke føre til erstatning.

De mange danskere, der har tabt mindre formuer i renteudgifter som følge af bøvl med den digitale tinglysning, har ikke særligt gode udsigter til at få erstatning.

Selvom deres tab skyldes tinglysningsskandalen, der i månedsvis forhindrede tusinder af danskere i at få frigivet købesummen i hushandler, skal staten nemlig ikke betale for sine svigt. Det mener landets nye justitsminister Lars Barfoed.

Han var i går kaldt i samråd i folketinget som følge af ComONs afsløringer af, at tinglysningen ikke var testet inden ibrugtagningen.

Justitsministeriet har tidligere bedt kammeradvokaten om at vurdere, om ofrene for tinglysningsskandalen er berettiget til erstatning. Men uanset svaret så skal borgerne generelt ikke regne med, at de får pengene refunderet, hvis problemer i det offentlige påfører dem ekstraudgifter, sagde Lars Barfoed:

”Hvis man giver erstatning til de folk, der har fået store renteudgifter på grund af kaos i tinglysningen, vil man åbne for erstatninger i mange andre sager. For eksempel hvis en kommune er for længe om at blive færdig med en byggetilladelse,” sagde den nytiltrådte justitsminister på samrådet i går.

Spørgsmålet er imidlertid, om myndighederne ved at undlade vigtige test og afprøvninger inden ibrugtagning af systemet har begået så konkrete fejl, at de kan stilles til ansvar for konsekvenserne.

ComON har tidligere kunnet berette, at fejlene onmkring den manglende testning af eksperter asnses for stærkt ansvarspådragende.

Spørgsmålet har fået Danske Boligadvokater til at starte de indledende skridt mod en retssag ført som massesøgsmål. Dansk Ejendomsmæglerforening har ifølge Politiken foreslået, at tinglysningsafgiften refunderes, hvis man som bruger har haft ekstra udgifter på grund af ventetiden i forbindelse med den digitale tinglysning.

Men heller ikke her mener den nye justitsminister, at staten skal åbne nogen dør: Det ville nemlig rent principielt være at betragte som en form for erstatning, og det skal staten ikke gå i gang med, lyder det fra justitsministeren. 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere