Softwaremonopoler kan være gode

Den norske konkurrencestyrelse vurderer, at softwaremonopoler både kan have dårlige og gode sider. Det er resultatet af ny rapport.

Når et enkelt firma har den dominerende potion på et softwareområde, har det både positive og negative effekter.

Sådan lyder konklusionen i ny norsk rapport. Det er de norske konkurrencemyndigheder, der har analyseret udviklingen.

I rapporten kan man læse, at softwaremarkedet adskiller sig fra andre markeder, fordi en enkeltaktør kan opnå en dominerende markedsposition i perioder. Det kan fordre innovation i branchen. Omvendt påpeger rapporten på, at aktørerne selvfølgelig kan udnytte en monopol-lignende tilstand til at kræve for høje priser for sine produkter.

Om rapporten siger styrelsen:

»Nogle parter vil forsøge at forlænge perioderne med monopol og udvide sin stærke postion til andre markeder. Det kan resultere i konkurrenceskadelig-adfærd...Rapporten viser, at det er vigtigt for konkurrencen at sørge for åbne standarder, så forskellige leverandørers systemer kan fungere sammen.«

Rapporten er bestilt af det såkaldte ministerium for "fornying- og administrasjon", der har ansvaret for statens it-politik og indkøb af it-løsninger. På baggrund af undersøgelsen af ministeren nu bedt om at få softwareområdet under skærpet opsyn.

»Vi må overvåge it-branchen endnu mere, for at sikre en samfundstjenstlig konkurrence og sunde vilkår for leverandørerne i branchen,« siger minister Grande Røys.

Norge har allerede vedtaget krav om, at informationer på statslige websider skal være tilgængelige i åbne dokumentformater.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere