Facebook og Twitter truer retssystemet

Retssystemet i den vestlige verden bygger på, at nævninge kun har adgang til den information de bliver præsenteret for i retten. Men sager går nu om, fordi nævninge researcher på nettet og opdaterer om sagen på Twitter og Facebook.

Den vestlige verdens retssystem er truet. Nutidens nævninge bruger nettet til ekstra research og opdaterer offentligheden om sagerne. Det er en bombe under retsvæsenets fundamentale principper.

Forleden måtte en dommer i en narko sag i Florida lade en sag gå om, da det efter otte uger gik op for dommeren, at ni af nævningene havde reserchet på sagen på nettet. Andre sager har måttet gå om fordi nævningene har updateret offentligheden via Twitters sendt fra deres smartphones. Noget tilsvarende er endnu ikke sket i Danmark.

"Men det er klart, at det er et generelt problem. Det er jo ikke sikkert, at de oplysninger der står i medierne er korrekte. Retssystemet bygger på, at alle skal møde op i retten lige uforberedte. Dommeren må præcisere overfor nævningene, at de kun skal forholde sig til de akter, der bliver fremstillet i retten," siger formand for Dommerforeningen Jørgen Lougart til ComON.

For nylig blev politiets efterforskning i sagen om våbentyveriet på Antvorskov Kaserne generet, fordi en veninde til en sigtet i sagen kom til at bryde navneforbuddet. Hun oprettede en støttegruppe for den sigtede på Facebook, så alle kunne se hans identitet. Det blev kraftigt kritiseret af politiet.

Sidste år måtte dommeren i sagen mod den 16-årige Rasmus Popenda, der gennemsparkede en 48-årig mand ihjel i Ålborg, indskærpe overfor nævningene, at de kun skulle forholde sig til sagens akter. I den forbindelse sagde sagens dommer, Landsretsdommer Bjerg Hansen til ComON, at:

»Internettet er en del af samme problem som den massive tv- og avisdækning af store sager. Der er en enorm mængde information tilgængelig for nævningene i dag. Det er noget, vi skal være opmærksomme på i vores samfund. Sager skal afgøres i retten, hvor man ser den anklagede i øjnene og lytter til sagens akter.«

Også den øverste engelske dommer har advaret om, at retssystemet, som vi kender det, vakler.

Men research af information på nettet og letsindige pårørende er ikke de eneste trusler mod retssystemet. På trods af, at nævninge naturligvis ikke må udtale sig om en igangværende sag, så er der flere amerikanske eksempler på, at nævninge har ytret sig på blandt andet Twitter og Facebook under sager.

Forsvaret i korruptionssagen mod Pennsylvanias tidligere senator Vincent J. Fumo krævede forleden, at sagen skal gå helt om, fordi en nævning havde skrevet på Facebook og Twitter, at der snart ville komme en "stor annoncering". Dommeren afviste dog kravet og Fumo blev dømt. Men det ventes, at nævningens indiskretion er grundlaget for forsvarets appel af sagen, skriver New York Times.

Problemet er blevet større i takt med udbredelsen af 3G telefoner som iPhone. Nævningene har direkte adgang til både information og opdateringer under selve retssagen.

I Danmark har Dommerforeningen ikke kendskab til, at sager har måttet gå om, fordi nævningene var for velinformerede eller brugte Twitter til at opdatere offentligheden.




IT-JOB

Netcompany A/S

Network Engineer

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

IT-systemadministrator søges til GEUS

MAN Energy Solutions

Department Manager Edge Platform
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere