NATO ruster sig til cyberkrig

Syv NATO-lande er gået sammen om at oprette et forskningscenter for cyberkrig. Estland, som blev offer for en bølge af cyberangreb sidste år, bliver vært for det nye center.

På et NATO-møde onsdag i Bruxelles har syv af de 26 medlemslande underskrevet en aftale om oprettelsen af et forskningscenter, der skal styrke alliancens forsvar mod cyberangreb. Det nye center bliver placeret i den baltiske nation Estland, som blev ramt af en bølge af elektroniske angreb i 2006. Det menes at Rusland stod bag det, som mange betegner som den første reelle cyberkrig, men Rusland har dog afvist at være involveret.

Det er Tyskland, Italien, Spanien, Slovakiet, Estland, Letland og Litauen, der har underskrevet aftalen og skal stille ressourcer og mandskab til rådighed for det nye center. USA har fået observatør-status og andre NATO-medlemmer som Danmark kan komme med på et senere tidspunkt.

»Det er en fælles indsats for at samle de bedste hjerner inden for cyberforsvar. Vi kan ikke sige, at vi ikke har tænkt os at forsvare nettet, som alle er afhængige af,« siger NATO-kommandør James Mattis.

Forskningscenteret skal være klar allerede til august, selvom den officielle indvielse først finder sted i 2009. Det skal beskæftige 30 specialister inden for elektronisk krigsførelse.

»Vi ved, hvor svært det er at forsvare sin suverænitet til lands, på havet og i luften. Det er endnu mere kompliceret i det grænseløse cyberspace hvor der ikke er en rygende pistol, ingen fingeraftryk, ingen fodspor,« sagde Estlands forsvarsminister Jaak Aaviksoo på et pressemøde onsdag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere