Artikel top billede

Wikileaks fælder Galileo-topchef

Topchef hos tysk rumfirma kritiserede sit eget satellit-projekt. Nu er han fyret.

Den tyske topchef hos en af de vigtigste partnere i det europæiske Galileo-projekt, Berry Smutny, har nu mistet sin job efter afsløringer fra Wikileaks. Berry Smutny, der var chef for OHB-System, har angiveligt betegnet satellit-projektet som en ”dum ide” overfor amerikanske diplomater. Det fremgår af diplomatiske telegrammer fra USA's ambassade i Berlin, som er offentliggjort hos Wikileaks.

De omstridte udtalelser faldt på et møde i oktober 2009 i Berlin, hvor Berry Smutny skulle have sagt, at Galileo er ”dømt til fiasko” og næppe er levedygtigt.

Det er den norske avis Aftenposten, der har gennemgået Wikileaks-telegrammerne og fundet de belastende udtalelser.

”Jeg synes at Galileo er en dum ide som primært tjener franske interesser, når man tænker på at GPS allerede giver hele Europa position, navigation og timing," sagde Berry Smutny på mødet ifølge referatet.

Han mener at Frankrig har ambitioner om at bruge Galileo militært. Tyske OHB-System er en af partnerne i den industrielle konsortium, der skal bygge satellitterne, og udtalelserne er derfor meget uheldige for selskabet. Nu har bestyrelsen i selskabet uddelt en fyreseddel til topchefen og samtidig lagt afstand til hans kritik af Galileo.

I forvejen er Galileo ramt af mange forsinkelser og problemer. De samlede omkostninger for Galileo-projektet i løbet af en 20-årig periode anslås til 20 milliarder euro eller omkring 150 mia. kroner. Det er meningen at projektet skal finansiere sig selv, men eksperter regner kun med indtægter på omkring 100 millioner euro om året – det er en tiendedel af det beløb, der er nødvendigt for at holde Galileo i luften.

De første Galileo-satellitter skal først sendes op i tredje kvartal 2011 – indtil nu er der kun sendt testsatellitter op – og først i 2017 eller 2018 ventes hele systemet at være på plads. Dermed er Galileo forsinket med helt op til ti år. De 30 Galileo-satellitter skulle efter den oprindelige plan allerede have været i kredsløb i 2008.

Foruden de 30 satellitter i 23.000 kilometers højde skal der også installeres et netværk af kontrolstationer på jorden. Satellitterne skal sendes op fra en ny rumbase i Fransk Guiana, men den russiske transportraket Sojus er stadig ikke på plads.

Samtidig er Galileo ikke det eneste forsøg på at skabe et globalt netværk til positionsbestemmelse som konkurrent til GPS, der stadig kontrolles af det amerikanske militær. Kineserne udvikler deres eget system og bruges til dels de samme frekvenser som Galileo.

Samtidig udvikles der nye teknologier, som skal forbedre nøjagtigheden af det eksisterende GPS-system.

OBH-Systems har sammen med britiske Surrey Satellite Technology vundet en kontrakt på mere end fire milliarder kroner på at bygge dele til satellitterne.

Men alligevel mente Smutny altså ifølge de amerikanske diplomater, at ”Galileo-programmet, sådan som det ser ud nu, enten er dømt til at mislykkes eller er nødt til at gennemgå drastiske reduktioner for at overleve”. Smutny nægter dog, at han har kritiseret Galileo.

Den amerikanske ambassade i Berlin har afvist at kommentere de lækkede telegrammer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere