Ingen åbenhed om myndighedernes adgang til Google

Hvor meget ? eller lidt - politiet får at vide, fortæller firmaet ikke.

Hvor store mængder data stiller Google til rådighed, når myndighederne beder om oplysninger om søgemaskinefirmaets brugere?

Det spørgsmål har Wired stillet til Google. Svaret er: ”Det vil vi ikke fortælle”.

”For at beskytte vore brugere oplyser vi ikke om typer eller antal af anmodninger. Naturligvis følger vi som ethvert andet firma loven. Når vi modtager en vidne-indkaldelse eller dommerkendelse undersøger vi, om den lever op til lovens bogstav såvel som dens ånd, før vi udfører det ønskede. Hvis det ikke er tilfældet, kan vi gøre indsigelse eller bede om at få anmodningen begrænset. Vi har ofte før vist, at vi tager vore brugere i forsvar,” lyder svaret fra Googles talsmand Brian Richardsson til Wired.

Bladet skriver, at Google dermed slår følge med de fleste andre firmaer, der heller ikke ønsker at sætte tal på, hvor mange data om deres kunder de udleverer til myndighederne.

Heller ikke herhjemme er der tradition for, at den slags oplysninger udleveres.

ComON har spurgt Danmarks største teleselskab, TDC, om det vil fortælle om omfanget af oplysninger, det udleverer om sin kunder eller medvirker til aflytninger.

”Det oplyser vi ikke,” svarer selskabets pressetalsmand Per M. Christiansen.

Hvis politiet eller andre myndigheder ønsker at lytte med på, hvad en kunde i TDC eller andre teleselskaber bruger sin telefon eller bredbåndsforbindelse til, må lovens arm først fremvise en dommerkendelse.

Når dommerkendelsen foreligger, stiller teleselskabet generelt ikke spørgsmålstegn ved aflytningen, men parrer ordrer, fortæller TDC-talsmanden.

Han påpeger, at det primært er af hensyn til politiet, at TDC ikke offentliggør oplysningerne. Hvis politiet selv ville fortælle, hvor mange aflytningssager, der gennemføres, ville TDC ikke have noget imod at fortælle, hvor mange af sagerne der er gennemført mod dette selskabs kunder, anfører Per M. Christiansen.

Det er heller ikke lykkedes for Wired at finde selskaber, der ønsker at offentliggøre mængden af data, der udleveres til myndighederne.

Bladet mener imidlertid, at netop Google af alle kunne forventes af have en anden holdning, blandt fordi selskabet ofte slår på, hvor optaget det er af rettighedsspørgsmål:

”Vi tror, at Google modtager titusindvis af anmodninger om adgang til kundedata fra myndighederne, og at langt de fleste er i overensstemmelse med loven. Men vi har ingen anelse om, hvor tit staten eller andre myndigheder tager på udvidede fisketure (efter data, red). Google ved det, men fortæller det ikke,” skriver Wired.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere