Artikel top billede

Snart bliver din Mac endnu bedre til business-brug

I løbet af sommeren kan din Mac blive et endnu mere effektivt arbejdsredskab.

I juli udkommer den nyeste version af Apples styresystem til Mac, OS X Lion.

Det nye styresystem vil ifølge Apple indeholde mere end 250 nye funktioner, og en del af dem vil gøre din Mac til en endnu bedre arbejdsplatform. 

Der kendes endnu ikke en præcis udgivelsesdato, men Apple har varslet, at det bliver i løbet af juli. 

Lion kommer til at koste 179 kroner og kan kun købes som download gennem Apples Mac App Store eller sammen med en ny computer. 

Her er fem funktioner, der bør vække glæde hos alle, der arbejder på en Mac.


1. AirDrop gør det let at dele filer

Dropbox' udbredelse har efterhånden gjort usb-nøglen overflødig.

Men Lion har indbygget en funktion ved navn AirDrop, der gør det ultra simpelt at dele filer uden at bruge Dropbox eller en usb-nøgle. 

Den eneste ulempe er naturligvis, at du kun kan dele filer med en anden Mac-bruger, der har installeret Lion. 

Men til gengæld behøver du end ikke at være koblet op på et trådløst netværk for at bruge AirDrop. 

Lion tilføjer et AirDrop-ikon i Finder, der er Apples filstyringsprogram.

Når du klikker på AirDrop-ikonet, vil din Mac automatisk registrere, hvis der er andre AirDrop-brugere inden for 10 meters afstand. 

Ønsker du at sende en fil til vedkommende, trækker du blot filen hen på brugerens navn. Når brugeren har accepteret at modtage filen, vil den automatisk bliver overført til folderen "overførelser" hos modtageren. 

Af sikkerhedsgrunde er det kun muligt at sende filer med AirDrop. Du kan altså ikke selv hente filer fra en anden AirDrop-bruger.

Nu er det slut med at miste data

2. Lion gemmer automatisk dine dokumenter

Det synes nærmest at være en naturlov: Dine programmer crasher altid, når du ikke har gemt dine dokumenter. 

Men med Lion skal du ikke længere frygte at miste guldkorn og genialiteter, når dine programmer går kolde. Den nye funktion "Auto-Save" sørger for, at alle dine ændringer bliver gemt, før dine programmer går kolde. 

En funktion, der underligt nok ikke tidligere har været inkluderet i Apples kontorprogrammer som Pages og Numbers.

Hver gang programmet registrerer en pause i dit tasteri, gemmer den dine ændringer, og er du typen, der taster løs uafbrudt, bliver dine ændringer som minimum gemt hver femte minut. 

Auto-Save går i øvrigt hånd i hånd med en anden ny funktion ved navn Versions.

Den gør det muligt for dig at bladre gennem tidligere versioner af det dokument, som du sidder og arbejder med. Det kan vise sig at blive en kæmpe fordel for os, der har for vane at gemme vores dokumenter i mange versioner.

Auto-Save virker naturligvis med Apples egne programmer i kontorpakken iWork. Det vides ikke, hvilke andre software-producenter der vil gøre brug af den nye funktion.

3. Du kan arbejde uforstyrret i fuldskærm

Multitasking kan være både effektivt og nødvendigt, men nogle gange har du brug for at koncentrere dig fuldt ud om det, du arbejder med.

Lion giver dig mulighed for at få dine programmer til at fylde hele skærmen. Dermed får du ikke bare mere skærmplads, men program-docken og diverse åbne programmer forsvinder også fra dit synsfelt. 

Ønsker du alligevel at skifte mellem dine åbne programmer, kan du gøre det ved lade tre fingre glide sidelæns hen over touchpaden på din Mac.

Apple siger selv, at inspirationen til fuldskærms-funktionen er hentet fra iPad'en og iPhonen, hvor vi er vant til, at vores apps fylder hele skærmen. 

Lion låser dine data sikkert inde

4. Dine programmer starter, hvor du sluttede

Med Lion vil dine programmer automatisk åbne, lige præcis der hvor du sluttede sidst. 

Apple kalder funktion 'Resume", og der er nærmest tale om et digitalt bogmærke.  

Åbner du dit tekstbehandlingsprogram, vil det starte netop der, hvor du sluttede sidst. Alle de samme dokumenter vil åbne, og vinduerne vil befinde sig på nøjagtigt de samme steder som sidst. 

Når du installerer en software-update, er det ofte påkrævet, at du genstarter dine computer. Men med Resume behøver du heller ikke længere tænke på, at du først skal lukke alle dine programmer, og manuelt åbne dem igen, når din computer er genstartet.

Resume gør det muligt at genstarte computeren uden at lukke dine programmer, og når computeren er genstartet, er alle dine programmer åbne, nøjagtigt som før du genstartede.

5. Krypter hele din disk med FileVault

FileVault er måske ikke den mest sexede funktion, men ikke desto mindre en af de mest væsentlige.

I Lion har Apple opdateret sikkerhedsfunktion Filevault, der nu lyder navnet Filevault 2

Tidligere var det kun muligt at kryptere din såkaldte hjemmemappe, der blandt andet gemmer på dine dokumenter. Men med Filevault 2 kan du kryptere hele din harddisk.

For at få adgang til dine krypterede data kræver det, at du bruger en krypteringsnøgle, som FileVault automatisk danner.  

Nøglen bliver gemt i styresystemets nøglering, og for at få adgang til dine data ved hjælp af nøglen, skal du blot indtaste dit passworld til styresystemet. 

Computerworld har tidligere beskrevet, hvordan data på din harddisk let kan gendannes, selv om du tror, at de er slettede.

Men FileVault 2 har muligvis en løsning på det problem. Med FileVault 2 er muligt at foretage en såkaldt "instant wipe", der fjerner din krypteringsnøgle permanent fra computeren og dermed gør dine data utilgængelige. Efterfølgende bliver dine krypterede data fjernet fra harddisken.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere