Test: Trådløst internet i ti kilometers højde

Nu kan du surfe på mobilen og den bærbare, mens du svæver over skyerne i ti kilometers højde. Vi gik på vingerne for at teste internet om bord på en Boeing 737 fra Norwegian.

Der var engang, da du kunne forvente at blive lagt i benlås af en stewardesse med sort bælte i judo, hvis du forsøgte at få din bærbare computer eller mobil online i ti kilometers højde.

Men sådan er det ikke længere, hvis du flyver med Norwegian.

Flyselskabet er ved at indføre Wi-Fi på alle sine fly, og vi havde i går mulighed for at teste internet over skyerne på en Boeing 737.

Med i håndbagagen havde vi en iPad og en HTC Desire, der blev koblet til det åbne, trådløse netværk i kabinen.

Internetløsningen fungerer først, når flyet har bevæget sig op over tre kilometers højde, og du må stadig kun havde din telefon eller 3G tablet-pc indstillet til flight mode.

Langsom forbindelse

Vi nåede naturligvis at lægge vejen forbi pcworld.dk og computerworld.dk, selv om det gik langsomt, når websiderne skulle loade.

Vi stødte også ind i en fejlmeddelelse undervejs, og iPad'en hoppede helt af det trådløse netværk på flyet. Om det er Apple eller Norwegian, der skal give en kvajebajer, er vi ikke helt klar over.

Men da iPad'en havde bøvset af, kom vi på nettet igen, og herefter kørte det i et mere acceptabelt tempo, selv om der nemt kunne gå ti sekunder eller mere, før vi fik adgang til en webside som ekstrabladet.dk eller politiken.dk.

På papiret virker det måske ikke af meget, men når vi i dag på landjorden er vant til at få kastet websider i ansigtet, næsten inden vi trykker på Enter-tasten, kræver surf i ti kilometers højde tålmodighed, der er en buddhistisk munk værdig.   

En teknisk medarbejder fra Norwegian forklarede, at internetløsningen om bord på flyet er i stand til at suge data ned med 70 Mbit/s.

Men det er muligt at skrue ned for hastigheden, og under testflyvningen skulle passagerne deles om en otte Mbit-forbindelse.

Hverken på iPad eller HTC Desire opnåede vi dog himmelske hastigheder, men det lykkedes at afspille videoklip fra YouTube i fin kvalitet.  

Nogle af medpassagererne på den korte testflyvetur nåede at være på både Facebook, Messenger, og en enkelt fik endda et opkald igennem via Skype.

Upassende indhold blokeret

Vi skal dog ikke forvente i fremtiden at få lov at skvadre løs i kabinen, da Norwegian med sin internetløsning kan blokere for iP-telefoni.

Det samme gælder i øvrigt for websider med upassende indhold, og dermed skal du ikke frygte, at sidemanden pludselig er i gang med pornosurf. 

Alt i alt var det en noget turbulent oplevelse at bruge internet om bord på Norwegian.

Mens det til tider fungerede nogenlunde, var vi glade for, at vi ikke havde smidt 50 kroner eller mere for at få lov at bruge internetforbindelsen om bord.

Det gik ganske enkelt lidt for trægt til vores smag.  

Da Norwegian er i opstartsfasen med Wi-Fi på sine fly, er det muligt, at den tekniske løsning forbedres på længere sigt. Om ikke andet vil det være gratis at bruge netforbindelsen om bord på udvalgte fly fra Norwegian resten af året.

Dermed har du selv mulighed for at prøve Wi-Fi over skyerne uden at svinge dankortet, hvis du skal ud at rejse med flyselskabet.

Men hvordan er det overhovedet muligt at få internet på flyet - og er det sikkert? Få svaret i denne artikel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere