Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

"Tilfredsstillende": Bagger bestilte KPMG-rapport

Tilfredsstillende forretningsgange, lyder konklusionen i en KPMG-rapport bestilt af Stein Bagger inden selskabets kollaps.

Blot et års tid inden IT Factory falder fra hinanden og det kommer frem, at selskabets direktør mere eller mindre egenhændigt har bedraget alt og alle, uarbejder KPMG en rapport på foranledning af Stein Bagger.

Rapporten konkluderer, at der er sunde forretningsgange i it-selskabet.

Det fremgår af kurator Boris Frederiksens stævning mod revisorhuset, som han kræver 987 millioner kroner af i erstatning på vegne af kreditorerne.

I 2007 udarbejder KPMG i forbindelse med årsrapporten således en generel rapport vedrørende IT Factorys forretningsgange.

"I rapporten konkluderede sagsøgte 1 (KPMG, red), at selskabets procedurer og kontroller overordnet set måtte anses for tilfredsstillende," fremgår det af stævningen.

Af selve KPMG-rapporten om forholdene i IT Factory står der på side et:

"Det er vores overordnede vurdering, at der pt. er gode procedurer og kontroller, som medvirker til at sikre, at al salg faktureres og registreres".

Og på side fem i samme KPMG-rapport:

"I forbindelse med salg er der som udgangspunkt funktionsadskillelse mellem bogholder (Jeanette/Bettina), kasserer (Stein) og sælger (salgsafdelingen), den ansvarlige for rykning af debitorer (Jeanette/Betina)"

Bagger stod for alt

Men i stævningen går Boris Frederiksen i rette med KPMG, der som revisor har haft adgang til it-fabrikkens inderste.

"Vedrørende rapportens konklusion om funktionsadskillelsen mellem bogholderi, kasser og salgsafdelingen skal det særligt fremhæves, at Stein Bagger, som anført ovenfor i henhold til det i forbindelse med konkursens indtræden konstaterede, forestod salgsarbejdet for nærved 98-99 procent af omsætningen alene, mens selskabets salgsafdeling udelukkende forestod salgsarbejdet i relation til de resterende 1-2 procent af selskabets omsætning," skriver Boris Frederiksen i stævningen på flydende jurasprog.

Og Boris Frederiksen pointerer, at salgsafdelingen i bedste fald kan siges at have beskæftiget sig med fremadrettet salg.

"Selskabets salgsafdeling var tilnærmelsesvist udelukkende beskæftiget med det fremadrettede, forventede salg af nye produkter, som selskabet planlagde en lancering af primo 2009, hvorfor salgsafdelingen således reelt ikke varetog salget til selskabets eksisterende kunder/"samarbejdspartnere"."

Kurator: Rapporten holder ikke en meter
Derfor konkluderer Boris Frederiksen, at KPMG er helt gal på den i rapporten.

"Det kan således lægges til grund, at tilnærmelsesvist 98-99 procent af selskabets omsætning og vareforbrug var initieret af Stein Bagger alene, der således tillige var den eneste person i selskabet, der varetog den løbende kontrakt til selskabets kunder samt finansieringskilder."

"Stein Bagger varetog dermed reelt både salgsfunktionen, kassererfunktionen samt i vidt omfang bogholderifunktionen, hvorfor det synes tvivlsomt, at den af sagsøgte 1 (KPMG, red) anførte funktionsadskillelse reelt var til stede i selskabet," skriver Boris Frederiksen.

Rapporten hives formodentlig frem af kuratoren for at vise, at KPMG ikke gjorde sit arbejde godt nok i IT Factory - hvilket altså i sidste ende kan koste selskabets 987 millioner kroner, såfremt de skal betale erstatning til kreditorerne.

I øvrigt kræver kuratoren, at KPMG oplyser, hvem i IT Factory KPMG har interviewet til rapporten, siden man kunne komme frem til den konklusion, som man gjorde.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere