Digitaliseringsstrategi på finansloven

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 15. juni 2007.


Ny aftale mellem kommuner, regioner og regering rykker digitalisering op ad regeringens prioriteringsliste. 34 projekter til cirka 300 mil-lioner kroner skaber rammen for de næste års udvikling.

For første gang kommer en digitaliseringsstrategi på finansloven. Kommuner, stat og regioner har afsat omkring 300 millioner kroner til strategien.
Milliarderne rullede, da finansminister Thor Pedersen (V) og hans modparter i kommuner og regioner sidste weekend forhandlede en økonomiaftale på plads. Og der blev altså også postet over 300 millioner kroner i digitalisering af den offentlige sektor.
Nyskabelsen består i, at der afsættes et beløb, til at strategien kan føres ud i livet. Tidligere blev pengene forhandlet på plads til hvert enkelt projekt.
Beslutninger om projekter og penge skal nu træffes i Styregruppen for Tværoffentlige Samarbejder, STS. Gruppen består af topembedsmænd fra KL, Danske Regioner og centrale ministerier. Det har blandt andet allerede resulteret i bedre prioritering.
"Det giver et bedre overblik, og vi har haft mulighed for at prioritere projekterne bedre," siger Jakob Harder, centerchef i KLs Center for borgerbetjening og it-politik.
På finansloven
Mens kommuner og regioner tilsammen giver cirka 155 millioner kroner til den fælles digitalisering, vil finansminister Thor Pedersen matche det beløb i den kommende finanslov.
Kommunerne forpligter sig til at bidrage med cirka 97 millioner kroner frem til 2010. Regionerne lover 57 millioner kroner i den samme periode.
Lars Frelle-Petersen, kontorchef i Den Digitale Taskforce, forklarer, at det nøjagtige beløb først fastlægges i finansloven.
"Det er indbygget i aftalerne, at Finansministeriet kommer med et tilsvarende beløb, der formentlig også bliver lidt større," siger han.
Lars Frelle-Petersen forklarer, at grunden til, at beløbet formentlig bliver større, er, at en del projekter forankres i staten, som derfor betaler. Søn-dagens økonomiaftale var også en godkendelse af den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi.
Og med mere end 300 millioner kroner til at føre strategien ud i livet, er størstedelen af finansieringen også på plads.
"Vi forventer, at der er nogle enkelte ting, vi skal ind og forhandle de næste år, men rammen er på plads," siger Lars Frelle-Petersen.
I KL's Center for borgerbe-tjening og it-politik er centerchef Jakob Harder godt tilfreds med det beløb, der er afsat.
"Man kan jo sætte ambitionsniveauet uendeligt højt med it. Jeg tror, det er fornuftigt, at vi bevæger os i et tempo, hvor vi kan følge med," siger han.
Jakob Harder mener, at en lang række af projekterne sigter mod, at kommuner og andre myndigheder får lettere ved selv at gennemføre fornuftige digitaliseringsprojekter. Projekter som skal betales af den enkelte myndighed.
De endelige beslutninger skal nu skrives ind i strategien, så den endelige version kan offentliggøres.
På et enkelt område adskiller den endelige strategi sig fra det høringsudkast, som Den Digitale Taskforce sendte ud i marts. Et nyt projekt med fokus på privacy er blevet føjet til de 33 øvrige projekter.

Boks 1: STS
Styregruppen for Tværoffentlige Samarbejder (STS) har ansvaret for at føre digitaliseringsstrategien ud i livet. Den består af:
Departementschef i Finansministeriet
Christian Kettel Thomsen.
Administrerende direktør i Danske Kommuner
Peter Gorm Hansen.
Administrerende direktør i Amtsrådsforeningen
Kristian Wendelboe.
Departementschef i Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling Uffe Toudal Pedersen.
Departementschef i Økonomi- og Erhvervsministeriet Michael Dithmer.
Departementschef i Indenrigs- og Sundhedsministeriet Christian Schønau.

Boks 2: Taskforcen fortsætter
Ud over penge til de 34 projekter i digitaliseringsstrategien, gav kommuner, regioner og regering også tilsagn om de næste tre år hver at bidrage med 6,7 millioner kroner til Projekt Digital Forvaltning.
Projektet, som blandt andet rummer Den Digitale Task-force, forlænges til 2010. Selv om taskforcen har kontorer i Finansministeriet, er der tale om et fællesoffentligt projekt. Derfor er finansieringen også fælles. I alt har regeringen, KL og regionerne afsat 60 millioner kroner til projektet de næste tre år.

OriginalModTime: 14-06-2007 14:15:54




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere