Den energiske fusion

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. februar 2007.


Spillerne i den danske el-sektor fusionerer i stor stil med DONG og Elsam som parter i den største sammenlægning. Det har blandt andet krævet et nyt SAP-system og brug af en række forskellige fusionsstrategier.

Fusion og sammenlægning har de seneste år været mantraet i den danske energisektor. For selskabet DONG Energy, der blev dannet i 2006 som resultatet af en sammenlægning af de seks energiselskaber DONG, Elsam, Energi E2, Nesa, Frederiksberg Forsyning og el-aktiviteterne i Københavns Energi, var den største it-mæssige udfordring at få seks forskellige platforme - og en sand myriade af applikationer - til at spille sammen.
DONG Energy's aktiviteter spænder vidt, fra efterforskning og produktion i Nordsøens olie- og gasfelter over kulkraftanlæg og vindmølleparker, til distribution og salg af gas og elektricitet til hr og fru Danmark.
DONG Energy's it-komite overvejede da også forskellige modeller for it-organiseringen, for der er meget langt mellem salg og distribution af el til forbrugeren i Sdr. Bavelse til de stormomsuste produktionsplatforme i Nordsøen.
- For eksempel når mine it-folk skal konsultere en produktionsplatform, skal de først på kursus med overlevelsesdragt og prøve at blive smidt ud af en helikopter. Vi besluttede os for den føderale model med en fælles it-organisation, for vi er trods alt kun 4.500 ansatte, siger DONG's koncern it-direktør, Michael Moesgaard med et skævt smil.
Han er hovedforfatter til den store fusions it-strategiplan og kender om nogen til udfordringerne som overordnet ansvarlig for it i energikolossen med it-folk fordelt over hele Danmark, de fleste samlet i Skærbæk, Gentofte og Hørsholm.

For hvordan er det nu lige man sætter seks virksomheders it-systemer sammen til et? Fællesnævneren er ganske vist energiforsyning, men organisatorisk og it-mæssigt er de seks virksomheder meget forskellige.
- Der er flere fusionsstrategier, man kan benytte, og DONG brugte fire, fortæller Michael Moesgaard.
Der er den såkaldte cherry picking-model, hvor man tager de bedste elementer fra de forskellige virksomheder. Der er Integrationsmodellen, hvor man kobler de gamle systemer sammen. Så er der er Forfra-metoden, hvor navnet er selvforklarende, og endelig er der den model, hvor man har to ligeværdige systemer over hinanden, hvor man så vælger det ene og skrotter det andet.
- Vi har brugt alle metoder i arbejdet med vores it-strategi. Til vores nye, fælles infrastruktur valgte vi for eksempel Forfra-modellen, og vi køber nye pc'er, servere, mailsystem, netværk og telefoner, siger Michael Moesgaard.
Så hvis Microsoft går og frygter for at salget af sit nye styresystem, er det ikke DONG Energys skyld. Koncernen vælger nemlig Vista på de 5.500 nye pc'er i den nye infrastruktur. Den store udskiftning kommer til at foregå i slutningen af 2007.
Udskiftningen af infrastrukturen står alene for halvdelen af den nye koncerns samlede effektivitetsbesparelse på it, oplyser Michael Moesgaard.

Et andet afgørende element for en vellykket fusion af de seks virksomheder var valget af forretningsplatform. Et par stykker af de gamle selskaber var i forvejen SAP-tunge, så man enedes hurtigt om at bevare den ERP-platform. Det krævede dog, at man samtidig gik i gang med at skrue et helt nyt system sammen. Det skal først og fremmest understøtte forretningsområdet Genera­tion, der står for el-produktionen.
Men inden udviklingen for alvor kunne gå i gang, skulle de forretningsaktiviteter, som den svenske energikoncern Vattenfall købte ud, først skilles ud it-mæssigt, og der gennemførte man en kloningsproces for de gamle Energi E2-systemer og Elsam-systemer.
Skabelsen af det nye SAP-system er en bekostelig affære, men Michael Moesgaad kan ikke udtale sig om kroner og øre.
- Det kommer til at koste cirka halvdelen af, hvad vi bruger på den nye infrastruktur, siger han dog.
Til salg- og distribution valgte man modellen, hvor et af de gamle systemer vælges som fremtidig platform. Her valgte man NESA's system, der i forvejen var det bedst integrerede og mest opdaterede.
Til virksomhedens tradere, som kontinuerligt sidder og handler energileverancer på energibørserne i Norden og Holland, valgte man Integra­tionsmodellen, med elementer fra det gamle DONG's gas-tradingsystem og Energi E2's el-tradingsystem.

Arbejdet med at integrere de seks virksomheder til en er langt fra færdigt og strækker sig ind i næste år. Og hvornår bliver man nogensinde færdig, spørger Michael Moesgaard.
Han er til gengæld glad og lettet over at være sluppet for de konflikter, som skeptikere mente ville opstå, når man prøver at lægge seks forskellige virksomhedskulturer sammen.
- Det hele er gået overraskende godt. Det har været en faglig og konstruktiv proces. Vi har måske også været heldige. Der har ikke været medarbejderflugt, sikkert fordi it-folk trives godt med forandring og udvikling. De er vant til at arbejde hårdt i perioder. Det er ikke det, der stresser dem. Det gør det derimod, hvis de er uafklarede med organiseringen, mener Michael Moes­gaard.
Interessen blandt de eksisterende medarbejdere for at søge væk fra energikæmpen er omvendt proportionalt med inter­essen for at få et job i koncernen. 450 sendte en ansøgning til de 32 nye it-stillinger, som DONG Energy slog op i januar.

sidehistorie:
En energigigant er født
Med storfusionen dækker DONG Energy i dag hele energikæden fra efterforskning og produktion af olie og naturgas, over el-produktion på kraftværker og vedvarende energianlæg, til distribution af el og gas.
Siden 1984 har DONG hentet olie og naturgas op af undergrunden og har som statsejet selskab bygget den danske gasinfrastruktur. DONG ejer og driver distributionsnettene for naturgas i Syd- og Sønderjylland samt Vest- og Sydsjælland. Virksomheden har også etableret vedvarende energianlæg og har siden liberaliseringen handlet med energi.
Fusionsselskabet Elsam har syv centrale og 14 decentrale kraftværker i Jylland og på Fyn og en række internationale vindprojekter. Energi E2 har syv centrale og ti decentrale kraftværker og internationale vindprojekter. Begge har omstillet produktionen fra olie til flerstrenget energi­fremstilling i form af mere effektiv kulfyring, vindenergi og genanvendelse af restprodukter.
De tre øvrige fusionsselskaber, Nesa, Københavns Energi og Frederiksberg Forsyning, dækker elforsyningen i hele Nordsjælland, Roskilde og Københavnsområdet.
Ud over Danmark leverer DONG Energy til det svenske, tyske og hollandske marked.

billedtekst: INTEGRATION DONG Energy er resultatet af en gigantisk fusion på det danske energimarked. Fusionen var samtidig en kæmpe integrationsopgave med sammenlægningen af flere forskellige it-systemer.

OriginalModTime: 15-02-2007 13:12:18




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere