Annonceindlæg fra FPT Software

Massiv computerkraft i skyen er fundamentet for kunstig intelligens

Skyen er en væsentlig årsag til, at udviklingen inden for kunstig intelligens har været så massiv, som tilfældet er.

Det mener man hos det vietnamesiske software- og løsningshus FPT Software, der netop nu arbejder på at blive mere kendt på vores breddegrader.

Der er føjet en ny betegnelse til den ellers lange liste af titler, som vi kender dem fra IT-verden nemlig Chief AI Officer. En af dem, der bærer denne, er Phong Nguyen Xuan fra det vietnamesiske firma FPT Software, og han ved nok, hvad han taler om. Her i 2024 er han nemlig af analysefirmaet Constellation Research blevet udnævnt til at være på listen over de 150 mest indflydelsesrige personer inden for kunstig intelligens. Lige nu bor han i Canada, hvor han også har titel af Visiting Researcher at Mila - Quebec AI Institute. Som repræsentant for FPT Software er han samtidig repræsentant for Vietnam, en fremadstormende nation på den internationale IT-scene, og takket være, at virksomheden selv driver fire private universiteter, lige som man samarbejder med førende firmaer inden for såvel kunstig intelligens som cloud-teknologi, har firmaet opnået et markant aftryk i branchen.

Chief AI Officer Phong Nguyen Xuan
fra FPT Software.

”Der er nok ikke nogen tvivl om, at hverken vi eller andre software og løsningsudviklere ville have været der, hvor vi er i dag, hvis ikke det havde været for skyen. Cloudteknologi er ganske enkelt et nødvendigt fundament for at opnå det fulde potentiale af mulighederne i kunstig intelligens.”

 

Skal være mere kendt i Danmark

”FPT Software er dog ikke så kendt i Danmark, og det vil vi gerne gøre noget ved. Derfor skal vi til at slå mere på tromme for vores kompetencer, som både udnytter kunstig intelligens og cloudmiljøet til smarte løsninger.” Sådan forklarer Peter Bom, der er administrerende direktør i FPT Nordics, og han føjer til, at det meste af virksomhedens AI afvikles i skyen samt, at man benytter sprogmodeller fra en række forskellige udbydere.

”Vi betragter nogle af vores løsninger som add-on’s til de eksisterende løsninger, der tilbydes fra diverse hyperscalers, idet deres løsninger ikke helt kan det samme, især omkring data connections,” forklarer han videre. Tre af de primære områder, man arbejder inden for, er ESG (Environmental, Social and Governance), energistyring samt løsninger til sundhedssektoren - og man prøver på at have fokus fra løsninger, der hæver sig over gennemsnittet.

Peter Bom,
administrerende direktør i FPT Nordics

"Det er ikke meningen, at kunstig intelligens skal erstatte mennesket.Teknologien skal hjælpe mennesket til at blive bedre til sit arbejde samt udnytte det store data- og informationsmateriale, som virksomheder og organisationer råder over således, at produktiviteten kan øges markant."

 

Er meget stærke på research

Ifølge Phong Nguyen Xuan udmærker Vietnam sig ved at have en ung og veluddannet befolkning, der -hvis man har interesse for teknologi - er det perfekte match for netop udvikling af software og løsninger. Inden for eksempelvis sundhedsvæsenet handler det om at udvikle løsninger, der kan forudsige livstruende sygdomme og være med til at skabe en digital tvilling af det enkelte menneske, der kan danne baggrund for langt mere individuel behandling.
”Vi er meget stærke på research, der for os er et investeringstungt område, lige som vi samarbejder både med vores egne og med mange andre institutter samt uddannelsesinstitutioner,” forklarer Phong Nguyen Xuan. Han er dog godt klar over, at selv om man kan nå langt med viden og kompetence, er det ikke altid nok. Avancerede AI løsninger kræver nemlig store mængder computer- og regnekraft.



Cloud er fundamentet for AI

”Der er nok ikke nogen tvivl om, at hverken vi eller andre software- samt løsningsudviklere ville have været der, hvor vi er i dag, hvis ikke det havde været for skyen. Cloudteknologi er ganske enkelt et nødvendigt fundament for at opnå det fulde potentiale af mulighederne i kunstig intelligens. Træning af avancerede AI-modeller kræver massive mængder computerkraft, og her udgør skyen en både kompetent og omkostningseffektiv værktøjskasse,” uddyber Phong Nguyen Xuan.
Men teknologi er jo en dynamisk størrelse, der udvikler sig hele tiden, og når han kigger i krystalkuglen, ser han en fremtid, hvor samspillet mellem kunstig intelligens og skyen vil udvikle sig i to retninger, nemlig store og brede løsninger, som fortsat vil kræve voldsomme mængder computerkraft, og små, specialiserede løsninger, der kan nøjes med mindre motorer og derfor kan afvikles på lokale enheder.



Masser af uudnyttet datapotentiale

”Der er næppe nogen tvivl om, at disse to scenarier vil sameksistere og supplere hinanden. Hvis man tager udgangspunkt i, at det langt fra altid er således, at one size fits all, venter der et stort potentiale i at være i stand til at hjælpe virksomheder med at forstå og arbejde med deres egne data samt ikke mindst dele denne viden med deres medarbejdere. Her vil vi gerne spille en markant rolle,” føjer Peter Bom til.
Der er ikke nogen tvivl om, at eksempelvis en teknologi som ChatGPT i høj grad har været med til at demokratisere såvel udbredelse som anvendelse af kunstig intelligens, men ChatGPT er trænet på tilgængelige, offentlige data, mens der i virksomhedernes og organisationernes firewall gemmer sig en sand guldgrube af data, der så at sige blot venter på at få et spark bagi af en algoritme. Ifølge Peter Bom vil i fremtiden se intelligente agenter, der kan kombinere viden fra de to verdener.

 

FAKTA

TRE FOKUSOMRÅDER FOR AI

FPT Software arbejder med kunstig intelligens inden for en række segmenter, men tre af de vigtigste er:

  • Sundhedssektoren:
    Mulighed for at forudsige livstruende sygdomme gennem metabolisk test og analyse. Mulighed for at skabe en digital tvilling af det enkelte menneske, der kan danne baggrund for langt mere individuel behandling.
  • Energisektoren:
    Optimering af energiforbruget i blandt andet museer, hvor korrekt temperatur og luftfugtighed alle døgnets timer er essentiel af hensyn til de udstillede genstande. Den udfordring kan kunstig intelligens være med til at løse på baggrund af en kombination af historiske data og aktuelle scenarier.
  • ESG (Environment, Social, Governance):
    Automatisk opsamling af skovdata til brug for udarbejdelse af CO2-certifikater, blandt andet ved hjælp af droner, der registrerer antal træer, deres alder og deres type.