Grænser i vejen for politiet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. februar 2007.


Sager om it-kriminalitet på tværs af landegrænser sætter politiet på en svær opgave. Bureaukrati og manglende netværk stopper efterforskningen ved grænsen.

En politibetjent i en dansk politikreds får en anmeldelse om et phishing-angreb, hvor en borger er blevet franarret oplysninger. Borgeren har ip-nummeret på angriberen. Hvad gør politibetjenten?
Han kan enten vurdere, at sagen ikke er stor nok til, at det er værd at bruge ressourcer på den. Eller han kan tage kontakt til politiet i det land, hvor ip-adressen hører hjemme, for eksempel i Tyskland.
Først skal papirarbejdet på plads. Som i andre sager skal en kendelse i hus, før politiet kan arbejde over grænser. Den danske betjent skal så finde frem til en tysk betjent, som arbejder med it-kriminalitet.
Derefter kan han sende ham sagen. En sag, tyskeren formentlig placerer i sin bunke af opgaver. Om angrebet nogensinde bliver opklaret og den skyldige straffet, beror i høj grad på tilfældige prioriteringer og kontakter.
- Sandheden er jo, at hvis det kommer fra en udenlandsk ip-adresse, så bruger de ikke ressourcer på sagen, siger Christian Wernberg-Tougaard.
Han er direktør i konsulentvirksomheden Unisys og medlem af den arbejdsgruppe under Teknologirådet, som i sidste uge påpegede en række problemer og løsninger i forhold til bekæmpelse af it-kriminalitet. Som rådgiver for EU's it-sikkerhedsagentur Enisa, har han set nærmere på politiets samarbejde på tværs af landegrænser.
- Der findes ingen klokkeklare procedurer på it-området. Hvis det for eksempel er en bankrøver, som flygter over en landegrænse har man faste forbindelsesofficerer, som sørger for at tage kontakt, siger Christian Wernberg-Tougaard.Han mener, at politistyrkerne i de forskellige lande bliver nødt til at strukturere indsatsen og effektivisere det bureaukrati, som skal til, når efterforskning krydser landegrænser.

Den nyudpegede politidirektør i Nordjylland, Jens Henrik Højbjerg, var indtil september sidste år vicedirektør i Europol, som binder indsatsen sammen over grænserne.
- It er et område, som bør styrkes. Det bør være et kerneområde, fordi it-kriminalitet i sin natur er grænseoverskridende, siger Jens Henrik Højbjerg. Han mener, at det i høj grad er et spørgsmål om, at borgere og politi skal lære mere om it-sikkerhed. Et spørgsmål, han understreger, bliver en del af politikredsreformen.
En anden af deltagerne i Teknologirådets arbejdsgruppe, Preben Andersen fra sikkerhedsorganisationen DK-Cert, forklarer, at hele 99,96 procent af it-kriminaliteten i Danmark kommer fra udlandet.
- Hvis politiet ikke har værktøjer til at samarbejde effektivt, så bliver det lidt svært, konstaterer Preben Andersen. Han mener, at indsatsen i højere grad skal centraliseres i en enhed, som kan oparbejde erfaring og internationale relationer.
Prioriteringen i det danske politi får dog opbakning fra formanden for Dansk IT's råd for større it- og persondatasikkerhed, Kim Aarenstrup. Han er er it-sikkerhedschef i A.P. Møller-Mærsk, og han vurderer, at politiets prioritering er rigtig.
- Man kigger selvfølgelig på, hvad er det for en sag. Og hvis det går på tværs af landegrænser, så er det meget kompliceret, siger Kim Aarenstrup, som selv har været i politiet og efterforsket it-kriminalitet.
- Der vil være sager, hvor der ikke er mere at komme efter. Nøjagtig som man gør med et indbrud, hvis der ikke er nogle spor, siger han, men påpeger, at der i meget alvorlige sager, som for eksempel børnepornosager godt kan lade sig gøre at arbejde på tværs af landegrænser.

OriginalModTime: 01-02-2007 14:06:16




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere