Regeringen skifter digitalt fokus

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 15. december 2006.


Efter nytår vil regeringen kigge på effekten af digital forvaltning i stedet for udbredelse. Det er et centralt element i den nye digitale strategi for det offentlige.

Ambitionerne er tårnhøje i regeringen, når det kommer til det offentliges brug af it.
Digitalisering skal være med til at bære den kvalitetsreform, som statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har bebudet. Fyrtårnet i projektet er den samlede borgerportal, som skal være en katalysator for større sammenhæng mellem de offentlige it-systemer. Men hvordan vil regeringen føre de ambitiøse målsætninger ud i livet?
Effektmåling er et centralt bud i den nye digitale strategi for det offentlige, som bliver fremlagt efter nytår. Lars Frelle-Petersen, kontorchef i Den Digitale Taskforce forklarer, at en stor del af den nye strategi skal kunne måles. Og der skal ikke blot måles på udbredelse af løsninger.
- Vi skal til at måle mere på det output vi får, så vi kan se, at de ting vi gør, også har den forventede effekt, siger Lars Frelle-Petersen. Han nævner blandt andet business cases, som et værktøj, som skal tages mere konsekvent i brug. Samtidig skal udviklingen følges tæt.
- Vi vil begynde at måle på, at myndighederne får koblet sig til portalerne og får modnet de bagvedliggende systemer og selvbetjeningsløsninger, fortæller Lars Frelle-Petersen.
50 medarbejdere fra hele den offentlige sektor med Den Digitale Taskforce som sekretariat er i fuld gang med at strikke mål og midler sammen.
Til februar sender de regeringens digitale strategi frem til 2010 i høring. Lars Frelle-Petersen kan kun løfte sløret for nogle af overvejelserne bag strategien.
Først når Styregruppen for Tværoffentlige Samarbejder har taget stilling til strategien, bliver den fremlagt i sin helhed. Lars Frelle-Petersen kan dog bekræfte, at der er tale om et skifte i forhold til tidligere strategier.

Oppositionen efterspørger også alternative måder at se på udviklingen. Socialdemokraternes it-ordfører Magnus Heunicke mener, at tiden er kommet til nytænkning.
- Det er en lidt gammeldags måde vi tænker på, når vi stadig snakker om udbredelse og kæmper for at få de sidste procent af befolkningen med. Det er meget mere relevant at se på indholdet, konstaterer Magnus Heunicke.
Han henviser blandt andet til rapporten "Informationssamfundet 2006" fra IT- og Telestyrelsen og Danmarks Statistik, som udkom i denne uge. Rapporten tegner et billede af en it-parat befolkning og en infrastruktur i verdensklasse. Rapporten er dog fra flere sider blevet kritiseret for ikke at se fremad.
En anden oppositionspolitiker, Lone Dybkjær (R), var i 90'erne og i 2001 medforfatter på en række rapporter om it-udnyttelse og visioner.
Hun nævner, at eksempelvis de mange tal for udbredelse og internetforbrug i dag kun bør være en detalje. I stedet så hun gerne flere fremadrettede målsætninger.
- Der er ikke nogen ny dynamik i det regeringen laver. Hvad er den nye tilgang til det, spørger hun, og efterlyser mere kreativitet i tilgangen til informationsteknologien i Danmark, siger Lone Dybkjær.

I Finansministeriet, hvor Den Digitale Taskforce holder til, har den store udbredelse af internetforbindelser og computere i befolkningen ført til nogle af de samme overvejelser.
- Vi er et sted, hvor borgerne for alvor er it-klar, så nu skal vi nok også til at gå endnu videre end før, hvor vi har været tilbageholdende, siger Lars Frelle-Petersen.
Han mener, at niveauet for digital forvaltning i Danmark faktisk er så højt, at det ikke er relevant at sammenligne sig med andre lande.
- Vi skal snarere sammenligne os med globale virksomheder i dag, siger han.
De fleste større it-initiativer i de kommende år vil være samarbejdsprojekter. For eksempel involverer borgerportalen både kommuner, stat og regioner. Og samarbejdet er en nødvendighed i den nye strategi, hvis det offentlige skal leve op til endnu en målsætning: At sætte borgeren i centrum.
- Det forudsætter, at vi tænker sammen på tværs på en række områder. Og det er mere forpligtende, end det har været hidtil, siger Lars Frelle-Petersen.
Han peger på, at blandt andet KL's (tidligere Kommunernes Landsforening) nye strategi også er på vej mod mere forpligtende samarbejder.
Samtidig stiller udviklingen større krav, fordi systemerne er mere komplekse end tidligere.
- Noget af det nye er, at vi ikke længere laver digitalisering på en bar mark, siger kontorchefen og forklarer, at det kommer til at betyde, at strategien vil have et større fokus på standarder og serviceorienteret arkitektur end de tidligere strategier, siger Lars Frelle-­Petersen.

Faktaboks:
Regeringens mål
Som et led i regeringens globaliseringsstrategi fra april 2006 skal al relevant kommunikation mellem borgere, virksomheder og det offentlige kunne foregå digitalt fra 2012.

Med udgangen af december udløber regeringens nuværende it-­strategi. Derfor har regeringen en strategi på vej, som skal gælde frem til 2010. Strategien kommer i høring til februar. Strategien skal tage udganspunkt i en mere borger- og virksomhedscentreret tilgang til digital forvaltning. Målet er at gøre det lettere at være borger, virksomhed og offentlig myndighed i Danmark.

Billedtekst:Magnus Heunicke (S): "Den ene ting vi skal kigge på, er fokus på sociale skævheder, indtil nu har vi set på geografiske skævheder. Det handler om ulighed."
"Vi burde tænke digitalisering med ind i kvalitetsreformen. Regeringen har ikke været konkret om, hvordan digitaliseringen skal implementeres i reformen. Det vil være helt oplagt, når vi har en af de mest udbyggede offentlige sektorer i verden."
"Vi skal bruge digitalisering til tættere kontakt mellem borgerne og det offentlige. For eksempel kunne de ældre, som allerede i dag bruger internet, bruge det til kontakt med kommunen."

Billedtekst: Morten Østergaard (R): "Der skal være bredbånd i alle husstande. Ikke som vi kender det fra byerne i dag, hvor det er muligt, men kræver bestilling, ventetid og bøvl. Men som med elektricitet, hvor det virker, når man flytter ind. Man sætter bare stikket i, kobler trådløst op, og så kører det."
"Alle offentlige bygninger skal have gratis hot spots af samme grund. Med PDA‘er, der er stadigt mere avancerede, skal folk kunne være online hele tiden. Det vil sende et signal til hele verden, hvis vi gjorde det her."
"Folketingets vedtagelse fra i sommer om det offentliges brug af åbne standarder skal implementeres. De største områder først."

Billedtekst: Lars Mathiesen, Dansk IT: "Vi skal spørge til, hvad borgernes behov er frem for at høre om, hvad de enkelte forvaltninger tilbyder. Baseret på borgerens profil, der ligger på nettet, så stiller det offentlige de services og produkter til rådighed, som vedkommende har brug for."
"Uddannelse og kompetenceopbygning. Vi har lang vej til et vidensamfund funderet på ny teknologi. Så undervisningsministeriet burde eksempelvis undersøge, hvordan it naturligt kan bidrage til en sjovere og mere effektiv dagligdag for eleverne."
"Det kommunikerende samfund. Vi skal finde ud af, hvordan virksomheder, offentlige organisationer og borgerne kommunikativt kan anvende web 2.0-tankegangen. En kommunikationsstrategi kunne være at ændre demokratiet via mere bruger-/borgerbestemmelse."

OriginalModTime: 14-12-2006 12:22:48




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere