En dag i it-teatret

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. juni 2006.


Dansk IT holdt sin årskonference i et københavnsk teater. Rollelisten var fyldt med prominente aktører fra it-verdenen.
Der var teaterstemning, da it-chefernes egen interesseorganisation, Dansk IT, ringede ind til årskonference og generalforsamling i Det Ny Teater, tirsdag.
Fra de for en gangs skyld solbeskinnede københavnske gader omkring teatret myldrede deltagerne ind i den gamle teaterfoyer, og den forventningsfulde summen lagde sig først, da foreningens afgående formand, Per Buchwaldt, bød de cirka 300 fremmødte velkommen til dagens arrangement.
- Vi skal have uddelt den rigtige it-chefpris i dag, indledte Per Buchwaldt sin velkomst med henvisning til, at Computerworlds chefmagasin, CIO, allerede i sidste uge kårede netop Danmarks bedste CIO. Den hæder gik i øvrigt til Per Buchwaldts afløser på formandsposten, Nykredits CIO, Lars Mathiesen.
- Det ville heller ikke se godt ud, hvis vi kårede vores egen nye formand. Så ikke for at forklejne andre prismodtagere, men det var da rart, at Lars fik en trøstpræmie, fortsatte Per Buchwaldt.

Konferencedeltagerne kunne ud over kaffe og croissanter, tage for sig af retterne i skikkelse af tre erfarne talere, en analytiker og to direktører.
Først gik Peter Søndergaard på scenen for at fortælle it-cheferne, hvad de kan forvente sig af tendenser i den nærmeste i fremtid. Han er senior vice president hos analysehuset Gartner Research, hvor han er den højest placerede dansker,
- Om ti år vil der ikke længere være softwareudvikling i jeres virksomheder. Software holder op med at være et produkt, man køber, og bliver noget, man lejer, startede Peter Søndergaard med at fortælle salen.
Med baggrund i Gartner-analyserne kunne Peter Sønder­gaard berette, at udviklingen af it-produkter fremover vil blive drevet af forbrugerne - de 15 til 20-årige forbrugere, vel at mærke.
- Det er i dag lettere for en far at købe tøj til sin teenagedatter end at købe hende en mobiltelefon. Det handler om æstetik, den rigtige farve, det rigtige antal ringetoner. Æstetik bliver dominerende, og derfor ser vi Apple bruge milliarder på at åbne smarte butikker ved siden af Prada og Gucci, fortalte Peter Sønder­gaard.
Han opfordrede forsamlingen til at tage de unges brug af teknologien alvorligt.
- Den unge generation bruger helt andre platforme og mobiltjenester, og de er på vej ud på arbejdspladserne. Hvis vi giver dem en almindelig arbejds-pc og en mobiltelefon, vil de sige: Det kan vi ikke bruge til noget. Ok, de vil nok tage imod mobiltelefonen, men skynde sig at pille SIM-kortet ud. I, arbejdsgivere, kontrollerer ikke de platforme, som jeres nye medarbejdere benytter, advarede Peter Sønder­gaard.

Tænk miljø, etik og moral ind i forretningen er et andet af de råd, it-cheferne fik med på vejen.
- Vi skal til at tænke processorkraft per watt. Der er fem milliarder CPU'er på verdensplan i dag. Om få år er der 200 milliarder processorer, og der kommer processorer i alt. Vi arbejder for eksempel med en virksomhed, der skal i gang med et af Europas største byggeprojekter. Myndighederne forlanger, at virksomheden skal kunne dokumentere en 50 procents reduktion af strømmen. Den debat er på vej til Danmark. Så tænk: Green IT, sagde Peter Søndergaard.

Jørgen Abild Andersen, direktør for IT- og Telestyrelsen glædede sig fra talerstolen over, at Danmark ligger helt i front med adgang til bredbånd og størrelsen af it-investeringer på teleområdet.
At TDC's de facto-monopol på fastnettelefoni nu tilsyneladende er brudt skal bane vejen for, at styrelsen på et tidspunkt kan rulle den sektorspecifikke lovgivning på teleområdet tilbage.
- Vi skal have maksimal konkurrence og minimal regulering på teleområdet, sagde han.
Og så var det, som om forventningen blandt publikum i teatret steg.
Torben Skriver Frandsen, NNIT's karismatiske frontfigur gennem mange år, blev af formanden annonceret som næste taler. Hvad ville Skriver Frandsen mon finde på?
- Det er dejligt at befinde sig et sted, hvor jeg ikke hele tiden skal svare på spørgsmålet om, hvorvidt NNIT er til salg. NNIT er ikke til salg, lagde Torben Skriver Frandsen ud med at slå fast.
Således beroliget kunne publikum tilmed konstatere, at NNIT heller ikke er i færd med at flytte hele forretningen til Fjernøsten, selvom NNIT kører en målrettet off­shore-strategi i Pakistan, Indien, Kina, Filippinerne og Tjekkiet.
- Jeg har i dag underskrevet en hensigtserklæring, der vil skabe 400 danske arbejdspladser ude på Buddingevej. Men i Indiens fjerdestørste by spytter de altså 200.000 kandidater fra universiteterne ud hvert år. 90.000 af dem er interessant materiale for NNIT, og om to år vil syv til ti procent af vores omsætning være leveret fra Fjernøsten. I Indien har vi adgang til skills, vi ikke har råd til at ansætte herhjemme, sagde Torben Skriver Frandsen.
NNIT kunne passere milliard­omsætningen i år, men gør det næppe.
- Vi har opgaverne, men vi kan ikke skaffe spidskandidaterne. Det vil sige, spidskandidaterne findes, men de skal have så meget i løn, at det overstiger det, vi kan fakturere hos kunden. Og det er jo dårlig forretning, lød det tørt fra NNIT-direktøren

Alle it-virksomheder med et vist modenhedsniveau bør gå offshore-outsourcingvejen, lød budskabet. Det kræver, at virksomheden har styr på kvalitetssikring og processtyring. Ellers går det galt inden for et par år, mente Skriver Frandsen.
- Man må overveje, hvilke opgaver man lægger ud til Fjernøsten. Konsulentopgaver kræver, at man er tæt på kunden, mens udviklingsopgaver er bedre egnede. Vær opmærksom på, at inderne arbejder meget disciplineret og ikke opdager de små fejl, som en dansk udvikler sandsynligvis havde set. Beder man en inder om at levere noget, der er fejlbehæftet, så får man også noget, der er fejlbehæftet. Til gengæld er der god plads i lønningsbudgettet til at rette bagefter, sagde Torben Skriver Frandsen.

Billedtekst:
I sit es - Offshore outsourcing er en kæmpe mulighed. Er det ikke også bedre måde at hjælpe de lande i gang i stedet for Danida-projekter, der alligevel ikke bliver til noget?, spurgte en veloplagt NNIT-chef, Torben Skriver Frandsen forsamlingen ved Dansk IT's årskonference.
Foto: Steffen Roland Nielsen

OriginalModTime: 01-06-2006 13:57:58




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere