Slut med at føre kørebog

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 26. maj 2006.


Et dansk firma har udviklet den fuldautomatiske GPS-baserede kørebog.
Mange af landevejenes farende mænd og kvinder skal føre kørebog for at kunne dokumentere deres skattefradrag for erhvervsmæssig befordring over for Skat.
- Der er næsten 300.000 danskere, som har brug for at føre kørebog, siger Stig B. Lyngsie, som er salgs- og marketingchef hos Autolog Aps.
Selvom kørebøger er noget, man vænner sig til ligesom rødt lys og ondt i ryggen, kræver registreringen meget arbejde med kaffeplettede notater og ture, der er blevet væk, fordi de i farten ikke blev skrevet ind i bogen.

Det lille danske firma Autolog har lanceret en GPS-baseret løsning, der skal gøre frustrationerne med kørebøger til fortid. Produktet Autolog holder nemlig automatisk styr på de tilbagelagte kilometer og gemmer GPS-koordinaterne.
GPS-enheden placeres i forruden og tilsluttes bilens batteri eller cigartænder. Den skal ikke tændes, når man begynder kørslen, og den kan lagre 2.000 kørte kilometer.
Når man har brug for en opgørelse over kørslen, forbinder man den via et USB-stik til computeren, og Autolog-softwaren henter data i form af GPS-koordinaterne fra dataloggeren, som konverterer start- og slutkoordinater til eksakte start- og slutadresser og beregner antal kørte kilometer for hver rute.
Dermed behøver man ikke selv notere, hvorfra og hvortil man har kørt.

Når dataloggeren er tømt, og adressekonverteringerne er foretaget, kan man printe en kørselsgodtgørelse ud og sende den til arbejdsgiveren eller Skat.
Autolog ApS forventer sig meget af dataloggeren og oplyser, at virksomheden allerede har flere hundrede kunder, deriblandt store virksomheder.

Billedtekst:
Smart dansk dims Det er ikke en navigator, det er en datalogger, der samler koordinater. Dimsen tømmes i en computer, og voila: Et nøjagtigt kørselsregnskab helt uden brug af blyant og papir. Løsningen kan kombineres med Google Earth, hvis man ønsker ruterne visualiseret.

Boks:
GPS holder styr på demente
Personalet på plejehjemmene har ofte oplevet, at en dement beboer pludselig er væk, gået sin vej. Patienten er ude af stand til at klare sig selv, og det hænder, at han eller hun dør af sult og kulde, hvis de ikke bliver fundet i tide.
Derfor har afdelingen for Sundhed og Omsorg i Århus Kommune besluttet at købe nye personsøgere, der kan spore folk via GPS og sms. Udstyret består af en lille sender, som i en sms fortæller plejepersonalet nøjagtigt, hvor beboeren befinder sig, når man ringer op til den. JP/ritzau/td

Satellitovervågning af designereffekter
Ejere af dyre B&O-anlæg og Arne Jacobsen-stole kender det alt for godt: At komme hjem til et plyndret hus. I stuen hænger fladskærmen ikke længere på væggen foran "ægget", og Børge Mogensen-sofaen er også væk. Ad chips- og navigationsteknologiens vej bliver chancen for at få sine ting igen imidlertid større.
Automobilindustrien har længe placeret satellitmodtagere i de dyre bilmodeller, og den metode vil i fremtiden sandsynligvis også komme i anvendelse til sikring af dyrt elektronik og møbler. I bilerne er sporingsenheden på størrelse med en pakke cigaretter og er dermed stadig lovlig stor til sikring af eksempelvis dyre stabelstole. Men blandt andet Teknologisk Institut forsker i tag-systemer, der bliver ganske små og billige. Fr.borg Amts Avis/td

GPS-udstyr populært blandt tyve
Bilister, der efterlader deres navigationsudstyr i bilen, bliver ofte udsat for indbrud. Sideruden bliver smadret, GPS'en bliver fjernet og er allerede på vej til Østeuropa i en sort affaldssæk.
Antallet af anmeldte tyverier fra biler i Frederiksborg Amt i første kvartal i år er næsten fordoblet i forhold til samme periode året før ifølge tal fra Danmarks Statistik. På landsplan anmeldes dagligt tyverier fra 100 biler, og det er ifølge forsikringsselskabet TopDanmark især navigationsudstyr, der lokker tyvene. Politiet opfordrer folk til at tage GPS'en med, når bilen efterlades.Fr.borg Amts Avis/td

Montører på opgave med GPS
250 montører i Falck Securitas har fået PDA'er, hvorpå de hver morgen kan læse, hvilke opgaver de skal ud at løse i løbet af dagen. Det sparer tid, da de slipper for den sædvanlige morgen-briefing, og det sparer papir, da montørerne hidtil har modtaget deres arbejdssedler via fax.
Planen er at koble et GPS-system på løsningen, der automatisk guider montøren hen til den adresse, han skal arbejde på. Falck Securitas mener, at et navigationsmodul især vil være en fordel om natten, hvor montørerne risikerer at skulle arbejde i områder uden for deres sædvanlige distrikt.jeki/td

GPS-systemer kræver
etiske spilleregler
GPS-modtagere florerer i erhvervslivet, og mange firmabiler og medarbejdere er i dag udstyret med GPS-systemer. Dermed kan ressourcerne bedre styres, men det giver samtidig snagelystne chefer helt nye muligheder.
I USA har der allerede været sager, hvor medarbejdere blev taget for at køre for stærkt eller i at drive den af ud fra oplysninger fra GPS-udstyr i firmabilerne.
I Danmark er alle Post Danmarks lastbiler udstyret med GPS-modtagere, og Post Danmark har spilleregler for, hvordan elektronisk registrering må bruges. De handler om, at udstyret ikke må bruges æreskrænkende eller personligt til at komme efter den ansatte med. jeki/td

OriginalModTime: 26-05-2006 09:12:34




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere