Microsoft vil rocke it-verdenen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 11. november 2005.


For første gang i fem år lancerer Microsoft en ny version af SQL Server. Sammen med nye versioner af Visual Studio og BizTalk Server skal den gøre det nemmere for kunderne at løse de almindeligste udviklingsopgaver.

San Francisco: - Nine o'clock Monday morning. Oh My Goodness! De første ord fra Microsofts koncerndirektør Steve Ballmer markerede både de anstrengelser, der var gået forud, og det potentiale, der ligger i fremtiden.
Under sloganet "Rock the Launch" lancerede Microsoft mandag de nyeste versioner af SQL Server 2005, Visual Studio 2005 og BizTalk Server 2006. Ifølge Steve Ballmer en af de mest betydningsfulde lanceringer længe fra Microsoft.
Steve Ballmers åbningsreplik understregede den lettelse, som hele Microsoft-lejren udtrykte over, at softwaren endelig var klar til at blive lanceret.
Det er fem år siden, Microsoft sidst havde en ny version af SQL Server klar, og det er for lang tid at vente, erkendte Steve Ballmer.
- Lidt kortere tid i ovnen eller i hvert fald en hurtigere cyklus vil være passende i fremtiden, men vi havde en masse arbejde, der skulle gøres, sagde Steve Ballmer.

Arbejdet har blandt andet bestået i Microsofts løfte om at levere mere sikker software gennem Trustworthy Computing-initiativet.
Windows 2003 Server var det første større projekt, som blev bygget op omkring Microsofts nye sikkerhedsevangelium, men det er først med de nye lanceringer, at hele platformen er blevet mere sikker.
Det ser Microsoft som en forudsætning for at kunne erobre en del af markedet, som hidtil har holdt fast i Microsofts konkurrenter som systemleverandører, nemlig de helt store virksomheder.
Softwaregiganten fejrer lanceringen af de nye produkter ved arrangementer over hele verden frem til januar 2006 under banneret "Ready to Rock the Launch Tour".

Første stop var mandag i San Francisco med parallelle arrangementer i blandt andet London.
I San Francisco stod den på live rock'n'roll og røg med det glemte glam-rockband Cheap Trick og biker-brushovederne Paul Senior og Mikey fra Discovery Channels tv-serie American Chopper.
Om Rock the Launch spiller på de amerikanske græsrødders Rock the Vote-kampagne, som skulle få de unge til at stemme, er uvist.
Men Microsoft efterlader ingen tvivl om, at softwaregiganten mener, at den nu har et teknologisk grundlag til at rykke ved it-verdenen.
Det var budskabet fra altid energiske Steve Ballmer, som iført gult Livestrong-armbånd og ferie-jakkesæt, erklærede, at selskabets teknologiske platform nu går ind i sin næste generation.

Første generation blev ifølge Microsoft-chefen født med lanceringen af .Net og det nyrenoverede SQL Server-produkt for fem år siden.
- I mellemtiden har vi lanceret SharePoint og nogle Office-opdateringer, men det er denne omgang produkter, som giver os den næste generation, sagde Steve Ballmer i San Francisco.
Microsofts begejstring over de nye produkter skal findes i den integration, som skal være selskabets våben over for konkurrenterne.
SQL Server 2005 er nu fuldt integreret med Visual Studio 2005 og vil også være det med den kommende version 12 af Office-pakken og naturligvis ERP-produkterne fra Microsoft Dynamics.
Integrationen betyder, at værktøjer til eksempelvis ledelsesrapportering eller business intelligence blot kan være et plugin til Visual Studio eller Microsoft CRM, og resultaterne kan analyseres i Excel.
Det er her, Microsoft for alvor kan "rocke" ved softwarebranchen, fordi platformen nu fremstår mere integreret og fuldendt. Hvis Microsofts satsning holder stik, vil slutbrugerne være vilde med den rene Microsoft-platform. Microsofts .Net har allerede skabt sin egen skole af softwareudviklere, som har helt andre værktøjer til rådighed, end dengang Windows-udvikling bestod af Windows' API og Visual Basic.
Microsoft-platformen lever dog stadig med resterne af et dårligt ry, når det gælder stabilitet og dermed pålideligheden af de systemer, der er udviklet til den. Derfor gentog Microsoft igen og igen budskabet om, at platformen allerede nu vælges af store kunder og kører stabile kritiske systemer.

Tal fra analysefirmaet IDC, som blev præsenteret af Steve Ballmer selv, angiver, at 35 procent af virksomhederne siger, at de anvender .Net til kritiske virksomhedssystemer mod 25 procent til Java og J2EE-platformen.
- Da vi lancerede .Net for fem år siden, sagde folk: Kan de her Microsoft-folk indhente de andre med Java og bla bla bla! På første generation af denne platform er vi gået fra ingenting til nummer ét med masser af momentum, lød svadaen fra Steve Ballmer over for den nok væsentligste konkurrent til .Net-platformen.
Den nye ammunition for Microsoft består i en ny SQL Server, som ud over den større integration med andre Microsoft-produkter også kan skaleres til langt større systemer end de tidligere versioner.
Det skal placere Microsoft SQL Server 2005 i samme kategori som databasespecialister som Oracle, Ingres, Sybase med flere. Men logikken er god nok fra Microsofts side: Det er ikke nok at kunne levere en lige så god database som konkurrenterne. Derfor det skarpe fokus på databasen som en del af platformen.
For Microsoft handler det om to ting: At erobre terræn hos de store virksomheder og samtidig undgå at lukke konkurrenterne ind på markedet for de små og mellemstore virksomheder, hvor Microsoft, der dominerer.
- Oracle er den store spiller hos de store virksomheder og kigger selvfølgelig nedad i markedet efter nye kunder. Microsoft har lagt en stor indsats i at holde Oracle ude med de nye produkter, siger analytiker Chris Alliegro fra Directions on Microsoft.
Microsoft kan tilbyde mange af de samme funktioner som Oracle, og det skal bane vejen ind på markedet for de store virksomhedssystemer. Microsoft har en fordel målt på prisen og vil derfor kunne æde sig ind på konkurrenterne.
- Vi skal forvente at se Microsoft tage markedsandele, men enterprise-markedet vil ikke blive vendt på hovedet på en enkelt nat, siger Chris Alliegro.

En af gevinsterne for kunderne vil ifølge Microsoft være, at de med færre ressourcer kan løse deres mest almindelige udviklingsopgaver.
Integrationen af SQL Server 2005 med Visual Studio 2005 sammen med .Net Framework 2.0 og introduktionen af de såkaldte My-klasser kan ifølge Microsoft reducere kodearbejdet med op til 70 procent ved de mest almindelige programmeringsopgaver.
- Vores mål er software, som gør it-folkene stærkere. Software, som er fleksibel og ikke kræver en hær af konsulenter at søsætte, siger Kirsten Ward, produktchef for SQL Server hos Microsoft.
Hun fremhæver samtidig et andet aspekt, som formentligt vil påvirke databasemarkedet i de næste år, nemlig prisen.
Både Microsoft og Oracle har lanceret gratis versioner af deres nyeste databaser. Det sker blandt andet i kampen om de små softwarefirmaer og især de studerende, som de helst ser blive opflasket med deres produkter frem for en konkurrents.
Der er dog en anden teknologisk udvikling, som også påvirker priserne på databasemarkedet, nemlig udviklingen inden for processorer, hvor chip med flere processorkerner ser ud til at blive nærmest standard for i hvert fald servermarkedet.
Microsoft har længe gået hånd i hånd med chipproducenten Intel, som nu er klar med de første serverprocessorer med flere kerner.
Flere kerner kan fungere på samme måde som flere processorer. Databaselicenser prissættes typisk efter, hvor mange processorer der skal understøttes. Her giver flerkerneprocessorer problemer, da det ikke er oplagt, om to kerner tæller som to processorer eller blot som én.
Intel beskyldes for at have valgt en mindre heldig løsning for sine flerkerne-processorers adgang til systembussen, men til gengæld får selskabet hjælp af Microsoft, som har valgt at sætte licensprisen per chip og ikke per kerne.
Microsoft vil frygteligt gerne have fat i de helt store kunder med selskabets nye platform. Ud over forsøg på at bevise, at systemet er sikkert, stabilt og fleksiblet kommer lanceringen af SQL Server 2005 derfor med et budskab til pengepungen: 50 procent rabat det første år, hvis du skifter fra konkurrenten til Microsoft.

Billedtekst:
offensiv Microsoft mener, at det nu har et teknologisk grundlag til at rykke ved it-verdenen. Det fremgik af Steve Ballmers præsentation af en ny server-
generation i San Francisco.
Foto: Lou Dematteis




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere