Søgemaskiner og databaser kombineres

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 26. august 2005.


Udviklingen går mod en kombination af traditionelle databaseteknologier og søgemaskineteknologier.

I næste uge løber VLDB 2005-konferencen af stablen i Trondheim i Norge. VLDB står for Very Large Databases, og konferencen betegnes som den største database-konference i verden.
Det forventes, at mere end 600 databaseforskere vil valfarte til den norske fjordby.
Åbningstalen på konferencen hedder "Why Search Engines are used increasingly to Offload Queries from Databases" - Hvorfor søgemaskiner i stigende grad anvendes til at aflaste databaseforespørgsler.

Den bliver holdt på mandag af Bjørn Olstad, der er teknisk direktør for søgemaskinevirksomheden FAST Search & Transfer og professor på det norske universitet for Videnskab og Teknologi (NTNU). Han skriver i sit konferenceoplæg: Baseret på udviklingerne i søgemaskineteknologien dukker nye infrastrukturer for informationssøgning op.
Han nævner to forskellige områder, hvor traditionel databaseteknologi kombineres med søgemaskiner. For det første vil man begynde at spejle databaseindhold til søgemaskiner for at forbedre forespørgselsmuligheder og generelt gøre brugeroplevelsen bedre.
For det andet vil man begynde at anvende søgemaskine-teknologi som standardadgang til strukturerede og ustrukturerede data i applikationer som CRM og dokumenthåndtering.
Derudover forudser Bjørn Olstad, at der vil komme et paradigmeskift i business intelligence som følge af søgemaskineteknologien.

Den danske datalogi-professor Christian S. Jensen fra Aalborg Universitet har været med til at sammensætte programmet i sin egenskab af formand for det tekniske program.
Christian S. Jensen mener, at åbningstalen sætter fokus på en spændende tendens i databaseverdenen.
- I stedet for at anvende SQL begynder man i nogle CRM-systemer at anvende søgemaskineteknologi. Søgemaskineteknologi performer bedre, man får en fuzzy søgning (søgning, der returnerer ord med en stavemåde, der minder om søgeordets, red.) og en mere intelligent rangering af sine søgeresultater, siger Christian S. Jensen.
Han understreger, at søgemaskineteknologi er meget forskellig fra forespørgselssprog som SQL, men at det er en interessant udvikling, som er i gang.
- Der er tale om forskellige teknikker, som hver især har sine fordele, men søgemaskineteknologien trænger ind på databasernes domæne, siger Christian S. Jensen.

Analytiker Rob Hailstone fra IDC er enig i den betragtning.
- Søgemaskiner bliver mere og mere vigtige. Slutbrugerne er glade for den måde, søgemaskiner fungerer på. Der er dog tale om to forskellige måder at søge på. Ved gentagne søgninger med fastdefinerede søgekriterier er SQL mere egnet, mens søgemaskineteknologi er velegnet til ad hoc-søgninger, siger Rob Hailstone.

Billedtekst:
"Søgemaskiner bliver mere og mere vigtige. Slutbrugerne er glade for den måde, søgemaskiner fungerer på" rob hailstone, analytiker, idc

Billedtekst:
"Søgemaskineteknologi performer bedre, man får en fuzzy søgning og en mere intelligent rangering af sine søgeresultater"
christian S. jessen, datalogi-professor, aalborg universitet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere