De helt basale ting er ikke på plads

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 19. august 2005.


Datalogi-professor er ikke imponeret over løsningerne til det mobile kontor.

Susanne Bødker, professor i datalogi på Aarhus Universitet, mener ikke, at den mobile it-teknologi har løst de mest grundlæggende udfordringer ved at etablere en mobil arbejdsplads. Som leder af forskningsområdet "New Ways of Working" - nye måder at arbejde på - beskæftiger hun sig blandt andet med folk, der arbejder hjemmefra eller på farten.
Susanne Bødker mener, at teknologien helt overser, at almindelige mennesker har brug for sikre og pålidelige værktøjer, der hjælper dem med at arbejde sammen om en række ting.
- Teknologien skal være sikker og forståelig for mennesker, der arbejder sammen. Det er ikke tilfældet i dag. Den basale tekniske infrastruktur er eksempelvis for dårlig til, at en gruppe mennesker kan dele dokumenter på en ordentlig måde. Der er behov for, at forskellige mennesker i en arbejdsgruppe kan tage nogle dokumenter med sig, arbejde med dem væk fra kontoret og lægge dem tilbage på kontoret på et senere tidspunkt. Den tekniske infrastruktur sørger ikke for at lave versionsstyring og forhindrer heller ikke, at der er to personer, der arbejder på det samme dokument på samme tidspunkt (med risiko for at overskrive modpartens arbejde, red.). Det er en række banale distribuerede arkitektur-ting, som var udfordringer, da jeg for mange år siden læste datalogi. De udfordringer er der stadig, mener Susanne Bødker.

Ifølge Susanne Bødker skyldes det blandt andet, at teknologien i dag er ekstremt individuelt orienteret.
- Mange mobile løsninger går ud fra, at dokumenter tilhører en enkelt person. Men i mange dokument- og informationstunge job deler folk dokumenter, tegninger og så videre. Det er der ikke nogen særlig god understøttelse af. De mobile løsninger opererer ikke med samarbejde som en naturlig ting, mener Susanne Bødker.
En anden mangel ved den mobile teknologi i dag er den manglende forståelse for, i hvilken sammenhæng en bruger anvender teknologien, mener Susanne Bødker.
- Når man flytter teknologien rundt, så ser omgivelserne anderledes ud. Det forholder teknologien sig ikke til. Den bærbare pc er i bund og grund konfigureret på samme måde, lige meget hvor du er. Den bærbare pc burde vide, hvor man er og i hvilken kontekst man er, siger Susanne Bødker og giver et eksempel:
- Den bærbare pc bør kunne se, hvor den nærmeste printer er. Der skal være et samspil mellem den bærbare pc og omgivelserne. Man kan godt komme på et trådløst netværk, men man kan ikke se, hvor den nærmeste printer er. Man kan se en liste af printere, men man ved ikke, hvilken en der er tættest på.

Der er også problemer med den sikkerhedsmæssige side af den mobile teknologi.
- Der er masser af sikkerhedsrelaterede ting, der ikke er løst, når man tager ting med sig rundt omkring, mener Susanne Bødker.
Ved at anvende mobile enheder bliver data spredt ud på en række enheder. Hvilke oplysninger ligger på en lokal enhed? Er oplysningerne sikret mod, at uvedkommende får adgang til data?
- De fleste brugere har en ringe fornemmelse af, om der kan være en sikkerhedsrisiko ved at forbinde sig til en bestemt enhed eller downloade oplysninger via en opkobling til kontoret, vurderer Susanne Bødker.
Der er masser af plads til forbedringer af det mobile kontors teknologi, lyder det fra kontoret på Aarhus Universitet.

Billedtekst:
duer ikke - Infrastrukturen er eksempelvis for dårlig til, at en gruppe mennesker kan dele dokumenter på en ordentlig måde, siger Susanne Bødker, professor i datalogi på Aarhus Universitet

Boks:
Vi har talt med:

• Susanne Bødker, professor i datalogi, Aarhus Universitet
• Peter Ibsen, vicedirektør, TDC Mobil
• Karsten Fogh Ho-Lanng, analytiker, IDC
• Bo Jørgensen, direktør, Danvan
• Jens Davidsen, CEO, WPA
• Stefan Mandix Aagaard, afdelingschef, Sonofon
• Erik Hersløv, produktchef, Telenor




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere