Et kvantespring i små skridt

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. september 2004.


At Microsoft i oktober 2003 med præsentationen af Windows-afløseren Longhorn slog et større brød op, end man kunne bage inden for en rimelig tidsfrist, står nu klart, men det skal brugere og udviklere slet ikke begræde, mener analytikere.
STYRESYSTEMER
Endelig faldt der, efter flere udsættelser, en cirka-dato på det kommende Windows med kælenavnet Longhorn. Engang i anden halvdel af 2006, hedder det nu. Men det bliver med neddroslede ambitioner og uden det store scoop: WinFS-filsystemet, som skulle have været en af de tre nøglekomponenter i Longhorn, Microsoft selv har fremhævet som epokegørende.
Det relationsdatabase-baserede WinFS skulle ellers have gjort det nemmere for brugerne at finde indbyrdes relaterede filer, dokumenter og e-mails frem fra deres computere og netværk. Men WinFS kommer på et tidspunkt - om end "nedgraderet" til en almindelig styresystem-opgradering efter Longhorn-lanceringen (og da kun til Longhorn og opefter).
Noget for noget
Som en slags kompensation lancerer Microsoft, sammen med den beskårede Longhorn-version i 2006, en række Longhorn-teknologier til de nuværende Windows-versioner, og det er en rigtigt god nyhed, mener brugere og analytikere.
Med andre ord indbygges der support i Windows XP og Windows Server 2003 for Avalon-grafiksystemet, WinFX programmeringsmodellen samt Indigo kommunikationssystemet, hvorved udviklerne vil kunne nå ud til en langt større installeret base. Hidtil har Microsoft begrænset sig til at love support for Indigo i tidligere styresystemer, hvilket ville betyde, at applikationer, udviklet med WinFX og Avalon kun kunne afvikles på Longhorn-pc'er.
- Et smart træk, siger softwareudvikler i entreprenørfirmaet LLI Technologies i Pittsburgh, Dave Burke.
- Måske lyder individuel præsentation og kommunikations-subsystemer ikke som det mest sexede, men for os udviklere i den virkelige verden er det godt nyt, tilføjer han.
Heri er forskningschef i IDC, Al Gillen, enig:
- Microsoft har en meget stor installeret base, så når de kommer med ny teknologi, bør den også være tilgængelig for de ældre systemer.
Efter Gillens mening bør man ikke punke Microsoft i WinFS-sagen.
- Ja, de har pillet det ud, men det kommer jo som en komponent. Det samme skete med Windows Server 2003, hvor visse annoncerede komponenter var udeladt, men blev disponible umiddelbart efter.
Skub i pc-salget
Mange brugere er da også indifferente over for WinFS-udeladelsen:
- NTFS er helt fint til vores behov. Vi ville aldrig gå over til Longhorn blot for filsystemet, men derimod af årsager såsom sikkerhed, siger Thomas Smith, pc-chef i en større Houston-virksomhed.
Systemadministrator på Virginias polytekniske læreanstalt, Virginia Tech, er ikke overrasket over den nyeste udvikling:
- Vi ved alle sammen, hvordan det er med Microsofts løfter. Når produktet endelig kommer, er der ikke skygge af lighed med, hvad de oprindeligt lovede.
- Navnet Longhorn står for noget helt andet nu, hvor det blot er den næste Windows-version, supplerer Rob Helm, forskningschef i det uafhængige analysefirma Directions on Microsoft i Washington.
Han mener, at Microsoft ganske enkelt slog et større brød op, end man kunne bage, da Bill Gates på Professional Developers-konferencen i Los Angeles i oktober sidste år præsenterede styresystemet som "den største lancering i dette årti - den største siden Windows 95" og betegnede WinFS som "en hellig gral".
Microsoft har ikke udsendt et nyt klient-styresystem siden Windows XP i 2001, og pc-producenterne har set frem til, at Longhorn kan sætte fornyet skub i pc-salget. Brugerne lægger nemlig sjældent et nyt styresystem ind på gammel hardware, men vælger i stedet at købe helt nye computere med det nye system.
Efter Microsofts nuværende planer skulle den første betaversion af Longhorn blive tilgængelig midt i 2005, mens en Longhorn Server-version ikke skal ventes før i 2007.

Billedtekst: Bill Gates' Longhorn-ambitioner var enorme på Professional Developers Conference i oktober sidste år - lidt for enorme, viser det sig nu. Foto: Microsoft




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere