Windows i NAS-klæder vinder frem

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. juni 2003.


På to år har WPN (Windows Powered NAS) snuppet store dele af NAS-markedet. Det var ellers et Unix/Linux-drevet marked, men Microsofts specialiserede Windows-version simplificerer verdenen for hardware-fabrikanterne og gør det nemmere for driftsfolket.

NAS-simpelhed
Man tager en standard Intel P4/Xeon-server, et par standard netkort, en flok standard IDE-diske. Alt placeres i en standard 19 tommer kasse med ekstra strømforsyninger.Der tilsættes Windows Storage Server 2003, ens firmalogo klæbes på kassen, der røres rundt, og der markedsføres i længere tid på 200 grader og det hele serveres som en NAS-server.
Efter introduktionen i juli 2000 af Windows Server med SAK (Server Appliance Kit) er det lykkedes Microsoft at få deres styresystem i 30 procent af de NAS-enheder, der sælges i dag ifølge analyseinstituttet IDC.

Windows Storage Server
Ved at klippe Windows styresystemet til, så det kun kan betjenes via en Windows Terminalserver eller en webbrowser, men bevare resten, glider en Windows-baseret NAS-enhed bare ind i et eksisterende Windows-netværk uden videre.
Brugerregistreringer, netværksopsætninger med mere snupper NAS-enheden simpelthen fra de andre Windows-servere. Rapportering (logs) og sikkerhed er funktioner fra en standard Windows-server. De softwarebaserede RAID-funktioner er også de samme som Windows egne, nemlig RAID-0, RAID-1 og RAID-5. Den nyeste version, Windows Storage Server 2003, har understøttelse af klynger, iSCSI-understøttelse og håndterer 255 øjebliksbilleder af disken.
Det sidste betyder, at systemet lige stopper alle applikationer og fryser et billede (snapshot) af diskene. Det giver bedre restore-muligheder, idet denne gendannelse af diskens indhold kan ske intelligent ud fra et øjebliksbillede.

Standardisering
Microsoft har mere end ti hardwarefabrikanter i stalden, der fabrikerer NAS-enheder baseret på Windows med Dell og HP i spidsen. De konkurrerer med fabrikanter som IBM, Snap og FIA, der baserer deres NAS-systemer på Linux.
Anvendelsen af Linux betyder, at man kan forme systemet, som man vil, men det betyder også, at administrations- og sikkerhedsfunktioner skal skrives specielt.
Windows Storage Server 2003 er mere end en størrelse, der passer alle. Det er i realiteten en specialiseret udgave af Windows med de fordele, som det indebærer i Windows-miljøer. Siden fabrikanterne ikke har nogen softwareudvikling selv og kan bruge hardware standard-kompontenter betyder det lave priser. De mindste NAS-servere kryber nemlig under 20.000 kroner. Men det er ikke altid prisen, som er vigtig. Chef for HP's storage-produkter Peter Ellegaard siger:
- Vi oplever, at kunderne i NAS-sammenhæng efterspørger integration til eksisterende miljøer, hvilket betyder, at vi ser størst interesse for små Proliant-baserede NAS-servere med Windows-styring. Prisen er ikke den vigtigste parameter - selv ikke ved de mindste NAS-systemer.

Billedtekst:
Den allernyeste fabrikant af NAS-systemer med Intel i
maven og Windows på toppen er Iomega. De satser nu på det danske marked med en serie af NAS-systemer, der primært skal konkurrere på prisen. Iomega er så ny på NAS-
markedet, at man endnu ikke har et forhandlernetværk til denne type produkter på
plads i Danmark.

Boks:
NAS
Network Attached Storage: Filservere med et filsystem, som brugerne kan forbinde sig til via et lokalnetværk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere