Linus Torvalds truet af SCO

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. juni 2003.


SCO, der har sagsøgt IBM for en millard kroner for Unix-misbrug, rasler nu ekstra med sablerne og truer Linux-skaberen Linus Torvalds med sagsanlæg for patentmisbrug. Novell, der ejede Unix-kildekoden, før SCO overtog den, benægter nu, at SCO har fået de tilhørende patenter og
copyright overdraget.

Små SCO
Linus Torvalds har hidtil kørt en kølig vent-og-se-holdning over for SCO's påstande om, at IBM skulle have indføjet kildekode fra den SCO-ejede Unix-kildekode i Linux.
Men webstedet CBS marketwatch oplyser, at SCO's topchef Darl McBride har udtalt, at med mindre flere virksomheder køber SCO's Unix-licens, vil man overveje at sagsøge Linux' skaber Linus Torvalds for patentbrud.
Senere har SCO-chefen modereret udtalelserne og betegner et sagsanlæg mod Linus Torvalds som usandsynligt, men stadigvæk muligt.
Selv udtaler Linus Torvalds, at han har svært ved at se nytten i et sagsanlæg, og opfordrer til ro i egne rækker, der ellers er over kogepunktet på grund af SCO.
Tvivl om patent og copyright
SCO's udtalelser falder, fordi it-virksomheden Novell, der ejede rettighederne til Unix-kildekoden før SCO, benægter, at SCO skulle have fået overdraget patenter og copyright. Novells øverste chef, Jack Messman, siger til IDG News Service:
- SCO har igennem de sidste måneder gentagne gange bedt os om at overføre Unix System V-copyrighten til dem, og det har vi nægtet. Han siger videre:
- Vi mener, at det er usandsynligt, at SCO kan producere bevis for, at de har nogen form for Unix-copyright. Men vi vil meget gerne se beviset for SCO's påstande.
Novell har nemlig selv flere produkter, der bygger på Linux og vil derfor blive ramt af SCO's eventuelle sagsanlæg.
Men SCO forklarer, at hele sagen mod IBM drejer sig om kontraktbrud, og at man i øvrigt ikke var i tvivl om, at virksomheden også havde erhvervet sig patenter og copyright ved købet fra Novell.
- Copyright og patenter er en beskyttelse mod fremmede. Kontrakter er redskabet, man anvender mod parter, som man har forretningsforhold til. Legalt er kontrakter langt stærkere end copyright, siger Darl McBride fra SCO til IDG News Service.
SCO har omkring 6.000 kontrakter på Unix-licenser, hvoraf IBM har en af dem. Det viser sig ved SCO's offentliggørelse af deres i øvrigt positive kvartalsresultat, at hovedparten af virksomhedens indtægter stammede fra salg af Unix-licenser - efter retssagen mod IBM.
Novells melding, hvor det betvivles, at SCO vitterlig har Unix-copyright og patenter, fik SCO's aktier til at falde med 25 procent netop på dagen, hvor SCO offentliggjorde deres kvartalsresultat. Den timing har fået SCO til at true Novell med retssag.
Købstilbud
Tidligere har SCO udsendt 1.500 breve til virksomheder, der bruger Linux med den påstand, at disse virksomheder anvender software, hvor der uretmæssigt er bidder inkluderet fra SCO's Unix-kildekode.
Men SCO oplyser til IDG News Service, at man ikke vil være spor negativ, hvis der kom et købstilbud, og hele sagen dermed ender. For tilsyneladende er SCO ligeglade med, hvem, der køber dem, så længe der kommer penge i kassen.

Boks:
Linux bygger
på fri kode
Linux er bygget over den frie Unix-version Mimix, der startede som et universitetsprojekt for at få kildeteksten til et styresystem til undervisningsbrug. For netop ikke at få AT&T, der oprindeligt udviklede Unix, på halsen, er det blevet sikret, at der ikke eksisterer sammenfald i kildekoden mellem Unix og Mimix.

Boks:
Microsoft købte sig til Unix-kildekode
Tidligere har Microsoft købt en licens af SCO angiveligt for bedre at kunne sikre sameksistens mellem Microsofts styresystemer og Unix. Det har givet en del omtale i open source-samfundet, specielt da Microsoft havde en aktiepost på 16 procent i SCO indtil januar år 2000. Microsoft har således haft fri adgang til Unix-kildekoden tidligere, hvorfor flere i open source-samfundet har undret sig over denne pludselige interesse for Unix. Microsofts investering på mellem otte og ti millioner kroner beskrives som en anti-Linux-investering.

Billedtekst:
Selv udtaler Linus Torvalds, at han har svært ved at se nytten i et sagsanlæg og opfordrer til ro i egne rækker, der ellers er over kogepunktet på grund af SCO.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere