Den store U-kurve

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. maj 2003.


vækst: Gartner Groups prognoser for udviklingen på det danske marked frem til 2006 tyder på vækst i yderspektret for server- og lagringsystemer.

Analyseinstituttet Gartner Dataquest har udarbejdet den hidtil grundigste analyse af væksten for servere og andre komponenter i maskinstuerne.
Den umiddelbare konklusion ligger tæt op ad IDC's - nemlig at der sker mest i den helt lave ende af servermarkedet, samtidig med, at markedet for de største servere op til 100.000 dollars også er i vækst.
Det sidste skyldes dagens tendenser til serverkonsolidering, mens væksten blandt de helt små servere kan henføres til Linux-interessen og væksten i anvendelsen af bladeservere.
De små servere under 5.000 dollars forventes at få den største salgstilvækst mellem 2003 og 2006, nemlig 25 procent.
Segmentet mellem 5.000 og 25.000 dollars forventes at gå tilbage i samme tidsrum, mens servere mellem 25.000 og 100.000 dollars forventes at gå frem med 13 procent.
Markedet for de allerstørste servere til over 100.000 dollars og mainframes forventes at gå tilbage.
Udviklingen inden for processorer betyder, at pris/ydelsesforholdet bliver stadig mere gunstigt. Dagens hurtigste Intel-processorer kan uden problemer drive applikationer, som sidst i 90'erne krævede RISC-processorer, hvilket presser de mindre RISC-systemer i dag.
Men endnu er det ikke muligt at opbygge massive Intel-baserede servere, der kan tage kampen op med 32-128 processor Unix-systemer, som dermed er den bedste løsning til de mest beregningstunge opgaver.
Inden for videnskabelige beregninger er der dog også vækst. I dag sammensættes supercomputere nemlig efter myre-princippet, hvor hundred- eller tusindvis af standardprocessorer deles om beregningsopgaverne.
Derved er det muligt eksempelvis for biotekvirksomheder at investere i deres egen supercomputer.

SAN i eksplosiv vækst
Inden for lagringssystemer er der igen vækst efter dykket i starten af årtusindet. Her er det interessant at se, at omsætningen dykker med næsten 50 procent, mens antallet af solgte terabytes firdobles mellem 2003 og 2006. Og det er vel at mærke for lagringssystemer koblet direkte til serveren.
Dermed afliver Gartner Dataquest al snak om, at denne type lagring skulle dø i vores levetid.
På SAN-området gælder samme omsætningstendens, mens der er tale om en tidobling i antallet af solgte terabytes. I 2003 forventes der solgt 4.041 terabytes i form af løse diske til RAID-systemer, mens der i 2006 forventes solgt 31.818 terabytes. Det totale salg til SAN udgør i samme periode 2.435 terabytes og 25.077 terabytes.
Også her skyldes det, at diskene får stadig større kapacitet og priserne falder. Gartner Dataquest forventer dog, at omsætningen baseret på de rå diskenheder forbliver nogenlunde konstant. Den største vækst inden for diskenheder ligger på diske med pc-tilslutning, mens fiber- og SCSI-baserede diske har den halve vækstrate.
Sammenholdt med, at vækstkurven for pc-salget vil være nærmest flad i den aktuelle periode 2003-2006, leder det til den konklusion, at en stadig større del af SAN/NAS-miljøerne vil anvende de billigere pc-diske til arkiveringslagring af data.

NAS i fremgang
På NAS-siden er væksten mindre men stadigvæk markant og stor. Det forventes, at omsætningen inden for NAS-systemer vil fordobles, mens antallet af solgte terabytes vil syvdobles.
Denne vækst er mindre end SAN-stigningen, men NAS-systemer kan ikke håndtere databaser eller andre applikationer, der kræver direkte disktilgang.
Dermed bruges NAS-systemer til filbaseret lagring som filservere, terminalservere, postservere med mere. Alt sammen løsninger med mindre datakapacitet.
De NAS-løsninger, der umiddelbart er mest vækst i, er systemer mellem 5.000 og 25.000 dollars. Der er tale om en omsætningsfremgang på 250 procent i perioden, som - parret med en firdobling af vækst i lagringskapacitet og systemsalg - indikerer nysalg.
De lidt billigere systemer, der koster mellem 2.000 og 5.000 dollars, har forholdvis større vækst i salget af terabytes, idet der her er tale om en vækst på op mod 600 procent.
Det tyder på stadig opgradering af bestående systemer.

iSCSI er en vinderteknologi
Investeringerne i administration og infrastruktur er ikke så heftige, som SAN/NAS-væksten.
Men også her er der en stigning, specielt i forbindelse med SAN-extenders og SAN-gateways.
SAN-extendere sammenkobler SAN eksterne netværk, en væsentlig del i katastrofesikring af disksystemer. Men den allerstørste vækst ligger inden for sammenkobling af SAN med IP-basererede iSCSI-lagringssystemer.
Den helt store vækst ligger også inden for iSCSI-baseret teknologi, hvor Gartner Dataquest forventer, at salget af iSCSI-baserede systemer allerede i år vil svare til salget af fiberbaserede systemer. I 2006 vil salget af iSCSI være dobbelt så stort som salget af fiberbaserede løsninger.
Salget af Infiniband-opkoblede løsninger vil for alvor starte næste år og overgå salget af fiberbaserede løsninger i 2006.

Bånd i afmatning
Helt så godt går det ikke inden for de traditionelle båndsystemer. Det skyldes den stigende tendens til at anvende lavprisdiske til online-arkivering.
Der er ligefrem nulvækst inden for de store båndsystemer. På selve området for båndstationer er de gamle kassettesystemer ved at dø, mens 4 mm tape sygner hen. Det samme gælder for backup-systemer til mainframes. Der er svag vækst i båndstationer til 8 mm bånd.
Hele fremgangen ligger på DTL og lignende båndtyper. Her er væksten så stor, at den kan få hele segmentet løftet til en vækst på ti procent.
Igen er det den stigende kapacitet for DLT-båndstationer, der betyder, at der sælges flere enheder med mindre omsætning.

DVD-fokus
Til de lidt mindre backup-funktioner er de magnetisk/optiske diske ved at sygne hen. De fik aldrig rigtigt fat i markedet, og nu tyder alt på, at det er for sent.
I stedet er markedet for DVD-brændere ved at eksplodere. Stigningen mellem 2003 og 2006 forventes at blive 15 gange målt i enheder. Det samme gælder for omsætningen.
Beklageligvis har Gartner Dataquest ikke en opsplitning mellem server- og pc-salg i denne sammenhæng. Men generelt er der stigende tendenser for DVD-brænder-jukebokse i den sammenhæng.

Billedtekst:
Gartner forventer, at det danske marked for de allerstørste servere til over 100.000 dollars og mainframes går tilbage.

Salg af servere i Danmark
Kilde: Gartner Dataquest, august 2002

Boks:
Salg af lagringsinfrastruktur i Danmark
2003 2004 2005 2006
Fiber Channel SAN (mio. dollars)
FC Switching Products 13,9 19,8 26,4 33,8
FC HBA 6,6 9,0 13,6 19,0
FC Hub 0,1 0,0 0,0 0,0
FC-SCSI Router 0,4 0,4 0,4 0,4
Total 21,0 29,2 40,4 53,1
Fiber Channel forbindelsesenheder (mio. dollars)
FC SAN-LAN Extender 0,1 0,3 0,5 0,5
FC SAN-MAN Extender IP/ATM 0,1 0,1 0,2 0,2
FC SAN-WAN Extender 0,3 0,4 0,6 0,7
Total SAN Extender omsætning 0,6 1,0 1,6 1,7
FC SAN iSCSI Gateways (mio. dollars)
FC iSCSI Gateway omsætning 0,8 2,1 3,4 4,1
iSCSI Converter/Switch omsætning 0,1 0,2 0,2 0,3
iSCSI Initiator omsætning 1,0 2,3 4,8 7,9
Fiber Channel SAN, iSCSI SAN og InfiniBand serveropkobling (enheder)
Total FC SAN Attached Servers 1.512 2.653 3.787 5.340
Total iSCSI Initiator SAN Servers 1.574 4.491 7.760 11.090
Total InfiniBand Serverenheder 856 2.165 4.511 6.568

Kilde: Gartner Dataquest, august 2002




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere