64 kompatible og billige bit fra AMD

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 25. april 2003.


AMD's nyeste 64 bit chip Opteron kan give Linux-servere efterbrænder og stække vingerne på Intels højtflyvende Xeon-serverchip. Samtidigt lister Sun rundt på startbanen med AMD-servere i flyveplanen.

Billigbit
I denne uge lancerede AMD deres længe ventede 64 bit serverchip. Med ved afgangsgaten var Linux-distributøren SuSE, der allerede nu har en kørende 64 bit version af Linux Styresystemet til AMD's nye processor. Denne version, kaldet Enterprise Server 8, tillader 32 bit og 64 bit applikationer at køre på samme system.
Der er andre Linux-distributioner på vej til Opteron, men Red Hat forventer ikke, at deres version kommer før efteråret.
Også IBM har annonceret, at DB2 databasen kommer til AMD 64 bit systemer i løbet af sommeren, mens Oracle først forventer en AMD-klar Oracle 9i i løbet af efteråret. Og Microsoft har Windows XP og deres Windows Server 2003 klar til afgang midt på året.

Xeon får dask
Hovedparten af afgangsmeldingerne har dog drejet sig om glæden ved at få 64 bit baserede Linux-løsninger ned i pris.
Opteron kommer i tre udgaver, nemlig 240, 242 og 244. Klokfrekvenserne er henholdsvis 1,4, 1,6 og 1,8 gigahertz, og processorerne har en megabyte L2-cache.
Den hurtigste koster i lige under 800 dollars, eller omkring 30 procent mindre end den hurtigste 32 bit Intel Xeon processor på 3 gigahertz.
De første benchmarks fra webstedet Toms hardwareguide viser, at ydeevnen for den hurtigste Opteron sagtens kan måle sig med den hurtigste Intel Xeon. Og Xeon-systemet kan kun køre 32 bit programmer.

Sun tror også på Opteron
Den nye lave pris for 64 bit systemer og muligheden for let opgradering mellem 32 og 64 bit har fået analytikerne til at se positivt på AMD's 64 bit system. Analysevirksomhederne Forrester, Aberdeen og IDC er derfor enige om, at AMD nu er ved at væres seriøs på servermarkedet.
Det mener Sun også. Der er allerede nu kommet en annoncering om, at man vil understøtte Suns Unix-variant Solaris og de dele af Suns softwarepakke, der understøtter Intel på AMD's Opteron, men kun i 32 bit modus. Understøttelse af 64 bit modus er under overvejelse.
AMD forventer at kunne annoncere en Athlon-64 til arbejdsstationer til september.

Boks:
Grøde i RISC-land
Mens alle ventede på 64 bit Itanium, polerede Intel kraftigt på deres 32 bit Xeon servercpu'er. Og det i så høj grad at 32 bit teknologien truer 64 bit RISC-server på pris/ydeevne.
Det har fået IBM og Sun til at være beskyttende over for egne processorer. Det har specielt gjort ondt for IBM, at deres egne 32 bit Intel-servere nappede deres RISC-servere i haserne. IBM har for eksempel ikke annonceret en Itanium II server, men kommer nu med en Opteron-server.
Men IBM har svært ved at undslå sig på grund af deres Linux-strategi og samarbejde med SuSE.
Sun er uvenner med Intel, efter Itanium fik en kold modtagelse af Sun, der fremstiller deres egen SPARC 64 bit processor. Sun understøtter ikke Itanium i deres software, selv om Solaris har fået nyt IA-32 fokus. Flere analytikere har derfor filosoferet over, om Sun ikke burde opgive egen chipproduktion og i stedet gå med AMD.
Det samme gælder ifølge analytikerene ikke for IBM, der videresælger deres Power RISC-processor til industrielt brug, og derfor har en større chip-produktion.

Boks:
Torvalds mening om 64 bit
Skaberen af Linux - Linus Torvalds har stærke meninger om både Intels og AMD's bud på 64 bit cpu'er: Han siger til ZDNews om Itaniums IA-64 arkitektur:
- Jeg hader virkelig IA-64. Jeg mener, teknologien er en taberstrategi. Det er mit personlige håb, at IA-64 visner og dør, fordi det er formålsløst. Dårlig ydeevne, dårlig pris, og så er det endda helt ny teknologi.
Han uddyber dette senere i en nyhedsgruppe, og siger:
- AMD's x86-64 strategi er langt mere interessant, ikke på grund af teknologien, men fordi AMD kan prøve at undgå de irrelevante ting. Og AMD har et produkt, der potentielt kan konkurrere med Pentium 4. Og det er noget, der har betydning.
Han konkluderer, at pris og kompatibilitet er vigtigere faktorer for succes end ren ydeevne for server-cpu'er.

Boks:
64 bit for læssekraner
Sammenlignes en computers ram-hukommelse med et lastrum, så er adresseringsmekanismen en form for læssekran.
En 32-bit læssekran kan fylde et lastrum på fire gigabyte. En 64-bit læssekran klarer derimod hele 17.179.869.184 gigabyte.
Intel og AMD har bygget deres læssekraner ret forskelligt. Intel bruger som standard en nykonstrueret turbo 64-bit læssekran. Dukker der en 32 bit container op på læsserampen, så bliver 64 bit kranen parkeret, og operatøren hopper over i en 32 bit model. Når containeren er sat på plads, parkeres 32 bit kranen, og operatøren hopper tilbage i 64 bit modellen.
AMD bruger derimod en 32 bit kran med ekstra beslag til 64 bit. Når der skal flyttes en 64 bit data-container, hiver operatøren i et håndtag, så læssegrabben bliver 64 bit.
AMD's løsning giver mulighed for en glidende overgang mellem 32 bit og 64 bit applikationer, mens Intels løsning kræver, at alle applikationer i praksis er 64 bit.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere