Nordjyske it-kvinder indtager mandebastioner

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 11. april 2003.


Et hold på 15 nordjyske kvinder efteruddanner sig lige nu med henblik på at indtage en mandlig bastion - nemlig it-chefstillinger. EU's Socialfond har spyttet 2,8 millioner kroner i projektet. I Prosa glæder man sig først og fremmest over, at der bliver flere med lederkvalifikationer i branchen - uanset køn.

EFTERUDDANNELSE
Kvindelige it-chefer er omtrent lige så sjældne som pandaer, men i modsætning til den brogede kinesiske bjørn, ser det ud som om, der bliver flere af de førnævnte. Det er i hvert fald målsætningen bag et projekt på EDB-Højskolen i Aalborg, "Kvinder - IT og Ledelse", som i øjeblikket har 15 kvinder i faste job på skolebænken med henblik på at efteruddanne dem til it-chefstillinger.
Hjernen bag projektet er Ulla Verner, som også selv mest er omgivet af mænd i sin stilling som centerleder på EDB-Højskolen.
- Jeg fik ideen for flere år siden og så det som et spændende projekt. Jeg ville gerne se nogle flere kvindelige it-chefer, for jeg ser, at de kan det her, og at de vil være rigtig dygtige.
Fra EDB-Højskolen gik man i gang med at søge såkaldte Mål 2 midler fra EU's Socialfond med henblik på at starte en efteruddannelse for kvinder, der vil stile efter it-chefstillinger. Mål 2-midlerne gives blandt andet til regionsudvikling, og her betragtes Nordjylland som et såkaldt randområde med ret til EU-støtte.
De 15 kvinder, som startede på uddannelsen sidste sommer, har forskellige baggrunde for at søge mod it-chefstillinger. Flere har datamatiker-baggrund og andre er universitetsuddannede. Trine Saaby er uddannet bygningsingeniør og fik mod på at videreuddanne sig i forbindelse med et jobskifte i Frederikshavn Kommune, hvor hun gik fra en lederstilling i kommunens miljøcenter til at blive del af en kommunikationsgruppe i kommunens serviceforvaltning.
- Jeg kunne se, at det blev mere og mere it-orienteret, og i særdeleshed kom jeg til at arbejde meget med vores hjemmeside, som på det tidspunkt skulle revideres og redesignes. Hun fik trumfet igennem, at hun skulle på kurset og har ikke fortrudt valget nu knap et år inde i forløbet.
- Jeg bliver gladere og gladere for det. Jeg kan forestille mig, at jeg om nogle år sidder i en lederstilling på it- og kommunikationsområdet på det kommunale område. For jeg kan jo også se, at vi først nu står på toppen af isbjerget med hensyn til elektronisk selvbetjening i det offentlige. Når de ældre kommer med, vil der begynde at ske endnu mere, siger Trine Saaby.
Hun er især begejstret for it-delen i kurset, fordi det giver mulighed for selv at vælge, hvilke it-kompetencer, man vil opgraderes med.

Mangel på gode ledere
Hos it-fagets fagforening Prosa kender man ikke andelen af kvindelige it-chefer.
Men arbejdsmarkedssekretær Eva Christensen vurderer den som noget lavere end kvindernes andel generelt af it-faget, som er omtrent 20 procent.
Hun bifalder det nordjyske tiltag, men ikke kun fordi, det giver flere kvindelige ledere.
- Vi har netop gennemført en stor arbejdsmiljøundersøgelse, som viser, at folk med lederkvalifikationer generelt er en mangelvare i branchen. Men samtidig er it-branchen på mange måder medbestemmende for, hvordan man kommer til at arbejde i andre brancher, og derfor er det da også væsentligt, at der kommer kvinder i lederstillinger, siger Eva Christensen.
Med sin ingeniørbaggrund afskrækkes Trine Saaby dog ikke af tanken om mest at blive omgivet af mænd efterhånden som it-kompetencerne hober sig op i cv'et - for det har hun altid været vant til. Og hun mener ikke, at kvinder som overvejer at bevæge sig opad i hierarkiet skal lade sig afskrække af it.
- Man skal gøre sig klart, at det ikke er farligt. Vi kvinder lider jo en del af tastaturangst og tror, at kun mænd kan programmere, men det er jo helt forkert, siger hun.

læs mere: www.kviol.dk

Billedtekst:Ulla Verner vil gerne se flere kvinder i lederstillinger i it-faget og har nu
15 kvinder med lederambitioner på skolebænken.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere