IEEE 802.11g i overfyldt frekvensområde

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. marts 2003.


Den kommende trådløse netværkstandard IEEE 802.11g bruger det overfyldte 2,4 gigahertz frekvensbånd. Der er produkter på gaden nu, men analysehus advarer mod at bruge ucertificerede produkter.

WiFi-støj
Der begynder nu at komme WLAN-udstyr til IEEE 802.11g-standarden på markedet. Og det selv om IEEE 802.11g endnu ikke er en endelig standard.
Den forventes ifølge brancheorganisatonen WiFi først endelig vedtaget i løbet af efteråret.
I værste fald kan anvendelsen af ustandardiseret netværksudstyr betyde, at der kommer kapacitetsproblemer ved nye trådløse netværk, og at eksisterende netværk rammes af fejl. 802.11g opererer i frekvensbåndet 2,4 gigahertz

Imødeset standard
Det er ellers attraktivt at rette antennerne ind efter IEEE 802.11g.
Denne kommende standard tilbyder trådløst lokalnet med hastigheder op til 54 megabit/s og kompatibilitet med den almindelige trådløse standard IEEE 802.11b, der har en båndbredde på 11 megabit/s.
Det betyder, at opgradering til den højere båndbredde bliver en glidende overgang med IEEE 802.11g, mens den alternative standard IEEE 802.11a kræver helt nye netværkskort, da der opereres i frekvensbåndet 5 gigahertz.
Ved at bruge dette frekvensbånd bliver det overfyldte 2,4 gigahertz frekvensbånd aflastet. Her opererer IEEE 802.11b, Bluetooth, og DECT-telefoner.

Samtidigt støjer mikrobølgeovne, trådløse it-enheder som mus, husholdningselektronik og sågar også radaranlæg med mere lige netop i dette frekvensbånd. Belastes et trådløst netværk med for meget støj, bliver resultatet formindsket båndbredde eller dårlig rækkevidde.

Gartner advarer
Analysinstitutet Gartner Group advarer de forskellige virksomheder mod at adoptere den kommende netværksstandard med andet end fuldt certificerede produkter.
Analysinstituttet anbefaler, at man holder sig til IEEE 802.11b, eller hvis man har akut behov for 54 megabit/s båndbredde, at man bruger IEEE 802.11a. Det samme anbefaler WiFi-alliancen.
Talsmand for alliancen Brian Grimm siger:
- Vi har prioriteret certificeringen af IEEE 802.11g meget højt netop med henblik på kompatibiliteten med IEEE 802.11b, men vi forventer først, at IEEE802.11g bliver endeligt vedtaget i tredje kvartal i år, og først derefter kan vi gå i gang.

Mangler sikkerhedsstandard
Men IEEE 802.11g hænger sammen med IEEE 802.11i. Den sidste standard er den nye sikkerhedsstandard, der fjerner de sikkerhedshuller, som er i forbindelse med WEP (Wired Equivalent Privacy) til IEEE 802.11b.
WiFi-alliancen vil prøve at samle de bidder af standarden, der er tilgængelige i dag og danne en understandard WPA (Wi-Fi Protected Access). Ifølge WiFi-alliancen er man allerede i dag i stand til at certificere efter den nye standard der skulle være bedre og mere sikker end WEP, idet WPA anvender krypteringsnøgler, der dannes dynamisk for hver 10 kilobyte data, der transmitteres.
WEP anvender derimod en fast nøgle, hvilket har gjort det muligt at knække WEP-sikkerheden.
Hvis WPA implementeres, vil udstyr med denne standard kunne fungere sammen med netværksudstyr, der har den fulde IEEE 802.11 i sikkerhed ifølge WiFi-alliancen.

IEEE 802.11i sparer båndbredde
Men WiFi-alliancen er en brancheorganisation, mens IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) er en international standardiseringsorganisation.
Hos IEEE er holdningen, at man enten har en standard, eller også har man ikke nogen. Derfor har IEEE ikke godkendt WiFi-alliancens tiltag.

IEEE 802.11i ventes ellers med spænding, idet denne standard anses for at være så sikker, at man kan droppe de VPN-løsninger, der ellers præger markedet i øjeblikket. Derved slipper man for VPN-klienter og får øget båndbredde, da der ikke skal transmitteres administrative VPN-data over netværket.
Kombinationen af certificeret IEEE 802.11g og IEEE 802.11i skulle derfor sikre en tryg trådløs fremtid, men først fra 2004.

Billedtekst:
Analyseinstituttet Gartner anbefaler at bruge løsninger baseret på IEEE 802.11a og/eller IEEE 802.11b, i stedet for ucertificerede IEEE 802.11g-systemer. Det kan for eksempel ske i form af kombinationsløsninger som denne Linksys IEEE 802.11a/b router.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere