Magt er at afgive viden

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. marts 2003.


Århus Kommune har skabt vertikale intranet-løsninger til de enkelte magistrater og arbejder nu med at skabe horisontal videndeling. Men arbejdet er langt fra gjort, fordi man har fået nogle nye systemer, for kultur betyder lige så meget som teknik.

DIGITAL FORVALTNING
Århus Kommune er en stor og kompleks arbejdsplads med 25.000 ansatte fordelt på fem magistrat-afdelinger. Så opfyldelsen af kommunens erklærede strategi om at sikre effektiv videndeling er et flerstrenget projekt, som lige nu står midt i sin udvikling. Udgangspunktet var at sikre bedre horisontal integration i hvert enkelt magistrat, men også at binde magistraternes forskellige afdelinger sammen i interesseforhold på tværs af den organisatoriske opbygning.
- Vi er så stor en organisation, at det kan være svært at se, hvad vi har til fælles, siger konsulent Michael Ibsen fra Århus Kommunes IT- og Organisationsafdeling.

For at fremme begge mål blev det besluttet at skabe en intranet-løsning i stedet for, at man som hidtil delte en filstruktur i Lotus Notes. Samtidig skulle nyheder, fælles telefonbog og andre funktioner findes på intranet og ikke på e-mails og i dokumenter.

7.000 Notes-brugere
- Vi valgte at beholde Lotus Notes som base for vores intranet, fordi vi i forvejen har 7.000 Notes-brugere og dermed kunne udnytte de eksisterende databaser. På længere sigt skal vi også have et content management-system fra IBM implementeret. Så hvad, vi gik efter, var ikke indhold, men nogle applikationer. For intranet skal jo bare give en grænseflade til en masse underliggende programmer, siger Michael Ibsen. Leverandørvalget til denne grænseflade faldt på Århus-virksomheden Key2Know, som først gik i gang med at opbygge vertikale portaler for de enkelte magistrater i tråd med den kendte organisatoriske opdeling.

- Vi ser ofte, at infrastrukturen er på plads hos kunderne, men at man har øer af systemer, som ikke arbejder sammen. Man skal have disse øer til at snakke sammen og udnytte fællesdata, siger Bo Sejer Frandsen. Key2Know har skabt denne sammenknytning via integrationsværktøjer, der ved hjælp af links og metadata (data om data, red.) for det første viser databaser i sammenhæng med andre informationer og for det andet giver mulighed for at søge på tværs via meta-ord og indeksord.

- Vores filosofi går ud på, at brugerne skal blive i det kendte miljø - altså det samme tekstbehandlings-, email- og kalendersystem. Det drejer sig mere om at integrere og skabe sammenhæng og dermed skabe udvidet funktionalitet, siger Bo Sejer Frandsen, direktør i Key2Know.

Med intranetløsningen har også ansatte, der ikke er faste brugere af en pc med Notes-klient, adgang til fællesdata. Det kan eksempelvis være hjemmehjælperne, der har adgang til vagtskemaer og anden nyttig information fra hvilken som helst computer med netadgang.

Horisontale forbindelser
Nu, da magistraterne har hver deres portaler, går arbejdet i gang med at skabe horisontale forbindelser på tværs af magistraterne. I første omgang skal magistraternes forskellige lønafdelinger og it-afdelinger have adgang til fællesindhold.

- Intranet er en proces, og den fortsætter nu med forskellige portaler. Næste skridt er videndeling på tværs - hvordan ved man i en magistrat, at man har haft samme problem i en anden - og har løst det, siger Michael Ibsen.

Men de tekniske udfordringer med at binde Århus Kommunes magistrater sammen horisontalt og vertikalt er faktisk begrænsede set i forhold til den organisatoriske udfordring, erkender både leverandør og kunde.

- Specielt i den offentlige sektor har man haft holdningen, at viden er magt. Den holdning skal nedbrydes og erstattes af den erkendelse, at det rent faktisk er magt at stille viden til rådighed. Fordi den viden, som er elektronisk tilgængelig, bliver den, der kommer til at danne præcedens for, hvordan man agerer i det offentlige, siger Bo Sejer Frandsen.

Modellen i Århus Kommune har derfor været at tage ledergruppen i ed og via workshops sætte fokus på, hvordan et fælles intranet kan understøtte ændrede arbejdsgange. Eksempelvis ved konsekvent at henvise til intranettet, hvis en kollega spørger, hvor forskellig information kan findes - og ved ren propanda.

- Parallelt med undervisningen kører man en aggressiv intern markedsføring. Det kan ikke blive for meget, siger Bo Sejer Frandsen.

Derfor er arbejdet med at indføre videndeling en fortløbende proces i Århus Kommune og alle andre organisationer, konstaterer Michael Ibsen.

- Alle har samme og tunge proces med det organisatoriske. Ledelsen skal jo også se, at man ikke bare køber et system, og så har man løst problemerne med sine arbejdsgange. Det må man gøre sig klart, og så hele tiden arbejde fremad, siger Michael Ibsen.

- Det største problem i videndeling er at få dem med viden til at afgive den. Så det er vigtigt at tage topledelsen i ed og få dem til at være trækheste, siger Bo Sejer Frandsen, direktør i Key2Know.

Billedtekst:
Den viden, som er elektronisk tilgængelig, bliver den, der kommer til at danne præcedens for, hvordan man agerer i det offentlige.

Boks:
Om Key2Know
Key2know har 25 ansatte og bor i Århus. Sidste år var overskuddet 2,5 millioner kroner ud af en omsætning på ca. 15,5 millioner. Direktør er Bo Sejer Frandsen, som for nylig blev valgt ind i bestyrelsen for IT-Brancheforeningen. Århus Kommune er Key2Knows største kunde, men virksomheden har også lavet intranet-løsninger for blandt andre Ambu International, DMdata og Club8.

Billedtekst:
-Vi ser ofte, at infrastrukturen er på plads hos kunderne, men at man har øer af systemer, som ikke arbejder sammen, siger Bo Sejer Frandsen, direktør i Key2Know.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere