Tegningsdatabaser uden fundament

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. januar 2003.


Mulighederne for at udveksle metadata i forbindelse med bygningsprojekter er stadig små, og standarderne er først nu ved at være på plads. Cad-ansvarlig efterlyser større lyst til standardisering.

Dataudveksling
De sidste 10 år har ikke medført den store standardisering af metadata inden for cad til bygningsindustrien. Der udveksles store mængder af 2D-tegninger i AutoCad-format efter IBB's lagstruktur (IT-brugere i byggeriet - www.ibb.dk), men ikke metadata.

Dog er der på det seneste kommet ISO-standarder på metadata-området. ISO har også dannet standarder til lagstruktur, men dem har ibb ikke accepteret. Hertil siger cad-ansvarlig i Rambøll - Transport og Tele, Jan Karlshøj:
- Vi er i en fase, hvor vi har været i en del år. Man vil gerne komme videre med dataudveksling i forbindelse med projekter ud over 2D-tegninger og Microsoft Word-dokumenter, men viljen mangler tilsyneladende. På det seneste er der kommet standarder for udveksling af metadata, men softwarefabrikanterne er langsomme til at bruge disse standarder.

Opfording til standardisering
- De nye ISO-standarder for metadata er temmelig komplekse og kan derfor have mindre tiltrækningskraft for cad-softwareleverandørerne. Resultatet er, at markedet i øjeblikket har en flok egen-standarder, hvor AutoCad har sat en de facto standard, der gælder cad-filens indhold, men ikke metadata. Her har CadPoints fil/dokumentstyringssystemer udgjort en de facto-standard via iff-filformatet, men situation er anderledes i dag, hvilket har gjort udveksling af metadata vanskeligere, siger Jan Karlshøj.

- Den seneste af de kommende ISO-standarder var til sidste høring i slutningen af 2002, så disse tiltag har ikke haft mulighed for at få betydning i markedet endnu, siger han.

Selv om traditionelle dokumentstyringssystemer er udbredte i denne sammenhæng, er de ikke nyttige, fordi de ikke er tilpasset en projektbaseret arbejdsform.

- I sidste ende ville det jo være bygherren, som skulle betale. Og det gældende dokument er i praksis stadigvæk en papirtegning. Derfor går udviklingen langsomt, siger Jan Karlshøj, som mener, at staten eller EU burde insistere på en standard for dataudveksling i tegningsdatabaser.

Positive glimt
I forbindelse med Danmarks Radios nybyggeri i Ørestaden blev der stillet krav om anvendelse af DR's eget dokumentstyringssystem også til bygningstegninger. Den valgte løsning gjorde dog den praktiske anvendelse vanskelig.
Men opstillingen af krav til metadata er en udvikling, som Jan Karlshøj hilser velkommen.

- Det burde flere gøre. I dag forsvinder metadata ofte, hvor de kunne have været bevaret.

Men der dog også positive glimt på området.
- I forbindelse med konfigurations-systemer er der en tendens til at satse på genbrugbare objekter, således at man kan overføre standardbyggeelementer som for eksempel ventiler, kontakter med mere mellem systemer.

- Der er stigende interesse for dette område, og det er da et fremskridt omkring udveksling af projektdata. Da denne brug netop kan give store tidsbesparelser, kan det øge motivationen for videre udvikling og accept af standarder, siger Jan Karlshøj.

Billedtekst:
- Staten eller EU burde gå i front og insistere på en standard inden for dataudveksling i forbindelse med tegningsdatabaser, mener cad-ansvarlig Jan Karlshøj, Rambøll - Transport og Tele.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere