Biometrisk sikkerhed - nej tak

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. januar 2003.


Der kommer ingen browsere med fingeraftryksgenkendelse i nærmeste fremtid. Men erhvervsbrugere kan forvente, at mobiltelefonen også vil få rollen som netværksnøgle.

Tema: personidentifikation på nettet
Fabrikanterne af udstyr til fingeraftryksgenkendelse og andre former for biometrisk sikkerhed havde store forventninger efter terroraktionerne den 11. september 2001, men i dag er forventningerne skruet 50 procent ned.

Det skyldes ifølge direktør i sikkerhedsfirmaet Tempest, Jan Braginski det kølige økonomiske klima.

- Biometriske sikkerhedsløsninger opfattes i dag som luksus og har måske et skær af science fiction over sig. I alle tilfælde vil det i dag være naivt at tro på biometrisk identifikation og sikkerhed til private. Her er interessen på nulpunktet, siger Jan Braginski.

Internet-enhederne kom aldrig frem
For et par år siden var der i forbindelse med forskellige former for dedikerede tynde internetklienter snak om sikkerhed for eksempel via fingeraftryksgenkendelse eller smartcards.

Disse enhedstyper skulle bane vej for sikker e-handel, ved at være en form for hardwarebrowsere med indbygget sikkerhed.

Men i dag er denne type enheder taget af tegnebrættet. Nærmeste alternativ er Microsofts Tablet PC, der anvender standard Windows-sikkerhed.

Mobiltelefonen som nøgle
De såkaldte security tokens (computernøgler) er det område, hvor Jan Braginski ser størst vækst i fremtiden, idet han siger:
- Vi forventer, at de fleste mennesker i den nærmeste fremtid vil have en eller anden "dims", der kan identificere dem over for et it-system. Og det er meget sandsynligt, at det bliver en mobiltelefon. Den kan nemlig lokaliseres rent fysisk, den kan rumme pinkoder, og der er allerede i dag mekanismer til at håndtere situationen, hvis den mistes.
Han fortæller videre, at netop en form for computernøgle, hvor det kan detekteres, at brugeren har nøglen i nærhed af sig, vil kunne sikre it-systemer i højere grad end den it-sikkerhed, som eksisterer i dag. Men det er under forudsætning af, at informationerne fra de forskellige sikkerhedssystemer kan kædes sammen.

- Der mangler i dag standarder for at kæde it-sikkerhed sammen med for eksempel en bygnings adgangskontrolsystemer. Derved kan man for eksempel sikre, at en bruger der logger på et it-system med et password også er gået ind gennem døren og dertil har sin mobiltelefon på sig, siger Jan Braginski.

At lige computernøgler er populære, mener han skyldes konceptet og forståeligheden. Han siger:
- Vi ser langt større forståelse for et koncept med nøgler, end for fingeraftryksgenkendelse eller iris-genkendelse. Ansigtsgenkendelse er teknisk mulig, men slet ikke noget der rører på sig i markedet. Igen - det er for meget science fiction til at blive taget seriøst af dagens virksomhedsledere.

Billedtekst:
Den største succes for fingeraftryksgenkendelse er som adgangskontrol, ifølge direktør Jan Braginski i sikkerfirmaet Tempest. Han oplyser videre, at det er usandsynlig at denne teknologi vil blive udbredt til private.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere