Linux er pingeling

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. december 2002.


Det åbne styresystem Linux er for alvor ved at være god tone i server-kredse. Microsoft har hjulpet kraftig med via deres licenspolitik og stop af support på NT 4.0. Oven i købet er Linux ved at lægge an til pingvindans på skrivebordet.

Open Source

I 2002 holdt Linux op med at blive nævnt som noget specielt.

Det er helt naturligt og god tone at sætte en Linux-server op med Apache web-server. Det er næsten lige så o.k. at bruge MySQL som en lille database-server samt bruge Samba fil- og printdeling på lokalnettet.

Det sidste er endda blevet endda meget populært takket være Microsoft. It-giganten annoncerede nemlig stop for service og support på Windows NT 4.0 server-softwaren.

Sammen med Microsofts nye licenspolitik har det fået serverkunder, som ikke har villet - eller kunnet - opgradere deres Windows NT-servere til at overveje, om open source måske ikke var et alternativ.

Og her er der vækst i produkterne. Der pibler nemlig alt fra Exchange-kopier til ERP-løsninger op af den frugtbare open source-muld.

Open fortjeneste
Men hvor tiltrækkende open source og andre Linux-produkter end måtte være, så er der stadigvæk diskussion i den traditionelle it-verden om et væsentlig spørgsmål: 'hvordan tjener man penge på open source?'
IBM, der investerer massivt i Linux og Linux-produkter, fortæller, at pengene er kommet ind igen på serversalg og konsulentydelser.

Og lige præcis her ligger udfordringen for de traditionelle it-salgskanaler. Forhandlere har været vant til, at service og produktsalg altid er sket som et tillægssalg til allerede solgte produkter. Har man for eksempel solgt en Windows NT-server, var det naturligt at sælge en Exchange epost-server til samme kunde og binde en flok konsulenttimer i halen på det salg.

Det er en noget sværere opgave for alle parter, hvis kunden selv har fundet en gammel Compaq Proliant-server i kælderen og selv hevet en Red Hat Linux ned fra internet og nu lige skal have lidt hjælp til MySQL konfigurationen.
For i dag er der få etablerede forhandlere, hvor ordet 'satsning' er populært ved budgetlægningstid.

Der arbejdes med Linux
Rent teknisk har 2002 været et stille Linux-år, hvor man har arbejdet på at få version 2.6 af Linux-kernen på plads med bedre understøttelse af multiprocessorsystemer og styring af lagringssystemer.

Begge dele er elementer, der er vigtige i dagens serververden. Og klyngesystemerne er under udvikling, idet Beowulf-klyngesoftwaren er glimrende til tekniske systemer, men ikke velegnet til at gøre ERP-systemer super driftsstabile.

Her er fabrikanter som Veritas på banen, der har udviklet klyngesoftware til Linux.

Linux i stedet for Windows
Der, hvor der har været mest larm af ivrige pingvinluffer, er ved døren til udviklingslaboratoriet, hvor der arbejdes på Linux til arbejdspladsen. Red Hat og resten af Linux-distributørerne under navnet United Linux har arbejdet på at gøre Linux til et brugbart alternativ til Windows.

Det er en ide, som Sun tog til sig i 2002, og gjorde til noget af en kongstanke. Sun ejer nemlig kontorpakken StarOffice, der tidligere var open source, men nu vedligeholdes af Sun.

Og det er vigtigt, fordi et styresystem uden applikationer har nul nytteværdi. Uden alternativer til Microsoft Word, Excel og Outlook nytter alverdens gode Linux-versioner ikke noget.

StarOffice kom til at koste penge i 2002, fordi Sun manglede penge til supporten, men kontorpakken OpenOffice stammer fra StarOffice og er ren open source.

Alt i alt tyder alle disse luffebevægelser på, at vi kan vente et pingeling 2003, hvor Linux for alvor får stukket næbbet frem.

Billedtekst:
Scott McNealy, CEO for Sun Microsystems, annoncerede firmaets udvidede Linux-satsning på Sun Worldwide Analyst Conference i februar i San Francisco.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere