Partnerskaber skal sætte gang i digital forvaltning

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. december 2002.


Det private erhvervsliv og den offentlige sektor skal indgå digitale partnerskaber for at fremme digitaliseringen af den offentlige forvaltning.

Digitale partnerskaber

År 2002 blev året, hvor it-branchen og den offentlige forvaltning nærmede sig hinanden og fik lettere ved at arbejde sammen om udviklingen af komplekse offentlige it-systemer. Tilnærmelsen fik i tråd med tidsånden navnet Digitale Partnerskaber.

I november udgav Den Digitale Taskforce et debatoplæg om digitale partnerskaber, der satte fokus på, at det er nødvendigt at it-branchen og den offentlige forvaltning samarbejder om komplekse offentlige it-projekter.

Debatoplægget blev udarbejdet i tæt samarbejde med en lang række partnere, heriblandt Kommunernes Landsforening, Amtsrådsforeningen og repræsentanter for it-branchen. Debatoplægget fastslog, at digitale partnerskaber mellem myndigheder og leverandører kræver et tæt samarbejde, hvor man i fællesskab finder frem til den bedste kombination af arbejdsgange og teknologi, som giver den største forbedring af den enkelte offentlige institutions service og effektivitet.

- Det er vigtigt, at vi ikke tænker i de gamle leverandør/kunde forhold, når vi taler om digitaliseringen af den offentlige forvaltning. Det er virksomhedsportalen Virk.dk et godt eksempel på, sagde Erhvervs- og Økonomiminister Bendt Bendtsen (Kons.), da debatoplægget blev præsenteret i København den 27. november.

Fokus på mål og værdi
Portalen er udviklet i et nært samarbejde mellem offentlige myndigheder og erhvervslivet med det dobbelte formål at effektivisere den offentlige forvaltning og samtidig gøre det lettere for virksomheder at indberette de rigtige oplysninger til myndighederne.

Debatoplægget pegede på tre centrale områder, hvor digitale partnerskaber mellem erhvervsliv og offentlige myndigheder vil styrke udviklingen af nye offentlige digitaliseringsprojekter. For det første skal de offentlige myndigheders topledelser involvere sig i it-projekterne. For det andet skal den offentlige sektor i langt højere grad fokusere på mål og forretningsværdi i it-projekterne, og det offentlige skal sikre sig, at vi får noget for pengene. For det tredje skal der være et fleksibelt udbud.

Udbud og partnerskaber
Netop udbudsformerne for offentlige it-projekter har tidligere været hårdt kritiseret af it-branchen herhjemme. Branchen mener, at de danske myndigheder fortolkede reglerne for strengt, da de forbød leverandører og udbudsgivere at tale sammen undervejs i komplekse udbudsforretninger.

Kritikken fik de danske politikere til at arbejde for en ændring af udbudsreglerne i EU, og i slutningen af maj godkendte EU-landene en ny udbudsform, der hedder Konkurrencepræget Dialog, som tillader parterne at tale sammen i udbudsperioden.

Selv om direktivforslaget om udbud i konkurrencepræget dialog blev vedtaget, så må myndighederne alligevel vente et par år, før de kan begynde at bruge det i forbindelse med it-projekter herhjemme.

Med de obligatoriske tidsfrister kan direktivet tidligst blive endeligt vedtaget i forsommeren 2003. Dertil skal lægges en implementeringstid på halvandet år, så vi er fremme ved efteråret 2004, før de nye udbudsregler træder i kraft.

Billedtekst:
- Digitale partnerskaber er vejen frem for digital forvaltning i Danmark. Udbudsreglerne må ikke spænde ben for den udvikling, mener Erhvers- og Økonomiminister Bendt Bendtsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere