UMTS-millionerne fordelt ved bredt forlig

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 22. november 2002.


It-forskningen herhjemme styrkes med 115 millioner kroner fra UMTS-auktionen.

it-forskning

Den 4. november blev der indgået forlig mellem regeringen, Det radikale Venstre, SF og Socialdemokraterne om fordelingen af 1,2 milliarder kroner fra salget af licenser til tredjegenerations mobilnet (UMTS).

Forliget sikrede it-forskningen 115 millioner kroner over tre år, 45 millioner kroner til erhvervs ph.d.er, 30 millioner til elektroniske patientjournaler og 100 millioner kroner til yngre forskere. Oven i det kommer flere penge til innovation og fri forskning.

- Det er positivt, at der nu sættes ekstra ind på it-forskningen. Den samlede pakke giver gode muligheder for, at Danmark kan markere sig som et af de lande, hvor spændende og kommercielt anvendelig it-udvikling finder sted. Investeringen kommer igen i form af nye virksomheder og nye arbejdspladser, siger Jens Moberg, formand for IT-brancheforeningen.

Omtrent samtidig blev IT-højskolen i København udnævnt til Danmarks 12. universitet efter en positiv international evaluering, der slog fast, at IT-højskolen er en væsentlig og positiv nyskabelse på universitetsområdet.
Men på trods af de øgede bevillinger til it-forskning herhjemme og oprettelsen af et it-universitet halter vi stadig bagefter de lande, som vi normalt sammenligner os med, hvad angår investeringer i forskning.

Danmark bruger næste år 9,4 milliarder kr. på forskning, hvilket cirka svarer til to procent af bruttonationalproduktet. EU-landene skal inden 2010 bruge mindst tre procent af bruttonationalproduktet på forskning, hvilket skal gøre Europa til verdens førende vidensøkonomi.

National it-forskningsstragi
Oven på UMTS-forliget i foråret 2002 nedsatte videnskabsminister Helge Sander (V) i juni et udvalg, der fik til opgave at kortlægge den danske it-forskning og udarbejde et oplæg til en strategi for dansk it-forskning.

Det resulterede i oktober i en 38 siders rapport, der slog fast, at Danmarks ambitioner om at komme i front internationalt som vidensamfund står i skarp kontrast til det faktum, at investeringerne i it-forskning er stagneret.
Rapporten anbefaler, at Danmark bruger flere penge på it-forskning, udvælger nogle enkelte forskningsområder, øger produktionen af ph.d.er inden for it, og øger samspillet mellem forskningsinstitutioner og erhvervsliv om forskning.
- Jeg hilser IT-højskolens udnævnelse til Danmarks 12. universitet velkommen. Det er et skulderklap til institutionen og et tegn på, at it-forskningen nyder politisk opmærksomhed herhjemme, siger Tim Frank Andersen, fra Internet Ventures Scandinavia, som var formand for udvalget, der kortlagde it-forskningen.

Rapporten er med i grundlaget for en handlingsplan om en fremtidige struktur på it-forskningsområdet, der skal træde i kraft 1. januar 2003.

Billedtekst:
Tim Frank Andersen, Internet Ventures Scandinavia, mener, at Danmark i fremtiden skal satse på nogle enkelte strategiske it-forskningsområder og derved øge samspillet mellem erhvervsliv og it-forskningsmiljøer.
Foto: Torben Klint

Boks:
UMTS-forliget
Fordelingen af de 1,2 milliarder fra UMTS-auktionen.

Frie midler til forskning, adm. af forskningsrådene: 560 mio. kr.
IT-forskning 115 mio. kr.
Nanoteknologi 60 mio. kr.
Fødevarer 75 mio. kr.
Yngre forskere 100 mio. kr.
Styrkelse af innovationsmiljøer 65 mio. kr.
Flere erhvervs-ph.d.er 45 mio. kr.
Oprettelse af innovationskonsortier
(samarbejde mellem forskningsinstitutioner,
teknologiske serviceinstitutter og virksomheder) 101 mio. kr.
Elektroniske Patientjournaler 30 mio. kr.
Digitalisering af kulturarven 31 mio. kr.
Fri forskning, kulturbærende institutioner 22 mio. kr.
Kilde: Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere