EU-milliarder til it-forskning

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. november 2002.


EU vil sætte gang i den europæiske it-forskning med en pulje på 27 milliarder kroner. Samtidig opfordres medlemslandene og erhvervslivet til at følge efter.

IST-KONFERENCE

De europæiske politikere besluttede på EU-topmødet i Lissabon i år 2000, at Europa senest i 2010 skal være verdens førende videnbaserede økonomi.

Nu kommer der handling bag ordene, da EU har sat flere penge af til it-forskning i det sjette rammeprogram. Ud af en samlet forskningsstøtte på 130 milliarder kroner skal de 27 milliarder gå til it-forskning.

- Vi er hele tiden et skridt bag vores konkurrenter, og når vi alle ved, at fremtidens samfund i stadig højere grad bliver et vidensamfund, hvor forskning og nye teknologier er meget væsentlige konkurrenceparametre, så er det bydende nødvendigt, at vi bruger flere penge på forskning generelt og specielt på it- og teknologiforskning, sagde EU-kommissæren for forskning, Philippe Busquin, ved åbningen af IST-konferencen i Bella Center i mandags.

For at den ambitiøse vision om Europa som verdens førende vidensøkonomi kan blive en realitet, er det nødvendigt med øget forskning og teknologisk udvikling, der er bedre og mere innovativ end den amerikanske og japanske. Og her har de europæiske forskere et væsentligt handicap: De har færre penge at gøre godt med.

Det skyldes, at de europæiske lande i gennemsnit bruger 1,9 procent af bruttonationalproduktet på forskning, hvorimod Japan og USA bruger tre procent. EU's midler til forskning udgør kun fem procent af de samlede forskningsmidler i Europa, så det er vigtigt for EU at få de enkelte lande og erhvervslivet til at bruge flere penge på forskning. Målet er, at de europæiske lande i 2010 skal bruge tre procent af bruttonationalproduktet på forskning.

Philippe Busquin var den ene af tre talere ved åbningen af IST-konferencen. De to andre var EU-kommissæren for virksomheder og informationssamfund, Erkki Liikanen, og videnskabsminister Helge Sander.

Vejen frem er partnerskaber
De tre var enige om, at vejen frem for Europa er øget forskningsindsats og samarbejde på tværs af landegrænser, erhvervsliv og offentlige forskningsinstitutioner.

- Afstanden mellem USA og Europa øges hele tiden. Det er nu, vi skal lukke hullet. Amerikanerne står i dag for 52 procent af verdens forskning i ny teknologi, Japan for 22 procent og Europa kun for 17 procent, sagde Erkki Liikanen.

Samtidig pegede han på et andet problem:
- USA har både en højere produktivitet og en lavere ledighed end Europa, så vi skal have gang i forskningspartnerskaber i Europa.

Videnskabsminister Helge Sander understregede også vigtigheden af forskersamarbejde på tværs af grænser:
- De europæiske forskere har brug for netværk og infrastrukturer. Vi halter efter vores konkurrenter, hvad angår innovationskraft, så det er derfor vigtigt, at vi får sat offentlige-private partnerskaber højt på Europas dagsorden, sagde Helge Sander.

Boks:
IST 2002
3.500 it-forskere, repræsentanter for industrien og politikere mødtes i denne uge til konferencen 'IST 2002 - Partnerships of the Future' i Bella Center i København. Formålet med konferencen var at præsentere den nyeste europæiske it-forskning og etablere forskningsnetværk.

På konferencen var der et udstillingsområde på cirka 4.500 m2, hvor forskningsresultater og produkter fra hele Europa blev præsenteret. Der var blandt andet en dansk pavillon, hvor Danmarks 20 mest innovative it-projekter blev præsenteret for de besøgende.

Sideløbende med udstillingen foregik der netværksmøder og workshops, hvor it-forskere, erhvervsfolk og politikere diskuterede eksempelvis fremtidens bredbånd.

Billedtekst:
Den finske EU-kommissær Erkki Liikanen åbnede sammen med videnskabsminister Helge Sander og EU-kommissær Philippe Busquin IST 2002-konferencen i Bella Center.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere