Den danske IT-globetrotter

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. september 2002.


Den 40-årige Lars Marcher har været vidt omkring i sin karriere som leder for internationale IT-virksomheder. Nu er han blevet næstkommanderende for den amerikanske producent af hukommelsesmoduler Dataram Corporation.

Portræt: Lars Marcher fører sig hjemmevant frem på den internationale IT-scene. Han har tidligere været højprofileret leder for Apple Computer i Australien og New Zealand, hvor han med stor succes slog selveste Compaq af banen.
Han vendte i 1998 hjem til Danmark, hvor han blev salgs- og marketingsdirektør for Memory Card Technology (MCT). Virksomheden blev senere opkøbt af amerikanske Dataram Corporation og Lars Marcher blev administrerende direktør i det nye selskab Dataram International, der blev bygget på de sunde rester af MCT.
Det må han have gjort tilfredsstillende, Nu er han tiltrådt som topchef i det amerikanske moderselskabs hovedkontor i New York.
Hans officielle titel er Chief Operating Officer, hvilket dækker over en position som virksomhedens næstkommanderende efter den 58-årige koncernchef Bob Tarrantino.
- Jeg sagde ja med det samme, da Dataram tilbød mig stillingen. Jeg vil gerne prøve kræfter med den amerikanske firmakultur og være med til at svinge taktstokken i en stor international virksomhed, siger Lars Marcher
Et velfunderet firma
Der er flere grunde til, at Lars Marcher accepterede Datarams tilbud om en toppost. Han ser frem til at lede en virksomhed, der er velfunderet og gældfri.
- Vi har en god position på markedet. De seneste år har været en hård tid for hele IT-branchen, men vores del af markedet har været specielt hårdt ramt. Der har været en voldsom konsolideringsfase, hvor flere virksomheder er bukket under, eksempelvis MCT. Vores fordel er, at vi har en sund forretningsmodel, der vil føre os sikkert ind i fremtiden, siger Lars Marcher.
Forretningsmodellen indebærer, at virksomheden satser på fortsat globalisering, innovation og kvalitet.
- Vi skal ikke satse på at blive den største leverandør af hukommelsesmoduler og -chips, men den bedste, siger Lars Marcher.
Det var dog ikke kun udsigten til at lede en solid virksomhed, der fik Lars Marcher til at bryde op og flytte fra Århus til New York. Som nævnt var det også personlige ambitioner og lysten til at lære den amerikanske virksomhedskultur at kende indefra.
- Jeg vil gerne finde ud af, hvordan den danske tankegang klarer sig herovre. Fra min tid i Asien og Australien ved jeg, at vi tænker hurtigt og kreativt. Det er også spændende at lede medarbejderne, der ikke tænker ligesom hjemme i Danmark, siger Lars Marcher.
Globale netværk
Ifølge Lars Marcher bygger fremtidig succes på det turbulente IT-marked på globale netværk og udveksling af strategier.
- Vi har allerede stor succes med de alliancer, som vi har indgået med vores største samarbejdspartnere. Eksempelvis har vi løbende møder med strategiske teknologipartnere som Intel, så vi kan udveksle ideer og tanker og tilpasse vores produktudvikling til hinanden, siger Lars Marcher.
Udover Intel har Dataram et nært samarbejde med strategiske kunder og partnere som Samsung, Micron og Infinion.
- Netværk bliver vigtigere og vigtigere i øjeblikket. Der er en global tendens til, at virksomhederne bliver færre og større. Derfor skal alle virksomheder sørge for at indgå alliancer nu, siger Lars Marcher.
Dataram Corporation har i det seneste år gennemgået en effektiviseringsproces. Det har den danske afdeling i Århus, Dataram International, mærket. Her er antallet af medarbejdere skåret ned fra 120 til 60.
- Vi har bevaret vores produktionskapacitet og udviklingsafdelinger uden for USA, men vi har centraliseret andre afdelinger. Det har vi gjort for at effektivisere virksomheden, men også for at de lokale afdelinger kan koncentrere sig om deres kernekompetencer, der primært er salg og kundeservice, siger Lars Marcher.
Lars Marcher, hans kone og tre børn har ikke haft de store betænkeligheder ved at flytte fra Århus til New York. Lars Marcher mener ikke, at der er større forskel på at flytte fra Århus til København end fra Århus til New York - ikke som verden ser ud i dag.
- I 1985 opholdt jeg og min nuværende kone os et år i Indien, hvor vi stort set ikke havde kontakt med omverdenen. I dag er informationsteknologien jo så udbredt, at man altid kan komme i nærheden af en internetforbindelse eller en mobiltelefon. Jeg kan følge med i de danske nyheder og kommunikere med venner og bekendte uanset, hvor jeg er i verden i dag. Så da vi fik chancen for at stifte bekendtskab med den amerikanske kultur, så slog vi til med det samme, siger Lars Marcher.

Boks:
Blå bog
Lars Marcher blev uddannet cand. merc. i 1986 og har siden arbejdet i fire internationale virksomheder. Først arbejdede han fem år som markedschef hos Purup/Esketoft og derefter tre år hos ØK i Australien, hvor han også fik tid til at tage en MBA-uddannelse. I 1995 kom han til Apple Computer i Australien, hvor han blev direktør for virksomhedens aktiviteter i Australien og New Zealand. I 1998 vendte han tilbage til Danmark og blev salgs- og marketingdirektør for Memory Card Technology.
I 2001 afløste han John Trolle som administrerende direktør for virksomheden, der senere blev opkøbt af Dataram Corporation og blev til Dataram International ApS. Her blev Lars Marcher administrerende direktør og fik en plads i den amerikanske koncernledelse. Den anden august i år blev han udnævnt til Executive Vice President og Chief Operating Officer for koncernen, så nu har han ansvaret for virksomhedens verdensomspændende salg, strategiske udvikling, herunder det operationelle ansvar, marketing, fremstilling og produktudvikling samt personalefunktioner.

Billedtekst:
Lars Marcher er nu den højest placerede dansker i et selskab noteret på den amerikanske teknologibørs Nasdaq




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere